mail
mobil
fix
logo
Márkafüggetlen karosszériajavítás

Vadgázolás - Ki fizeti meg a káromat?

Ön is halott már történeteket vaddisznó és autó esetéről? Ne is emlegessük? A vadak nem ismerik a KRESZT; így különösen reggel vagy szürkületkor, lakott területen kívüli utakon vadállatokkal bárhol és bármikor találkozhat.

Ráadásul nem csak a „Vadállatok” veszélyt jelző táblával jelölt útszakaszon. Ön tudja, mit kell tenni, ha vaddal ütközött? A kárügyintézés ebben az esetben nem olyan egyszerű, mint gondolná! Milyen esélyekkel indulhat a pénzéért? Bizony vakarhatja a fejét.

 A „téli álomból felébredve” az első igazi tavaszi napsugarak a kirándulásra, a csavargásra ösztönöznek sokunkat. Majd jön a nyári időszak, mikor egyenesen menekülünk a nyüzsgő nagyvárostól. Ha netán teherkocsi sofőrjeként járja az országot, még nagyobb esélye van arra, hogy az állatkerten kívül kerüljön közelebbi kontaktusba egy vaddal!
Amennyiben figyelmetlen, bizony nem csak egy vad élete veszhet kárba, de autójában is jelentős kár keletkezhet, és az sem biztos, hogy az okozott károkat bárki meg is fizeti Önnek. Sőt, lehet, hogy épp Ön fog akár több millió forintos kártérítést fizetni.

Mit kell tenni, ha vadat gázolt? Az utastérben landolt egy szarvastehén?


Azt gondolja, hogy a vadgázolás igen ritka eset? Mivel a legtöbb esetet be sem jelentik, egészen pontos adatokat az ORFK sem tud adni, azonban éves szinten több mint ezer esettel számolnak. A tudatlanság miatt, a helyszínen hozott szerencsétlen döntéseknek viszont később súlyos árát fizetheti.
Amennyiben vadat gázolt, az első legfontosabb teendő, hogy elkerülje a további baleseteket.  Az elakadásjelző használta az út szélére állva a legevidensebb, mint ahogy a fényvisszaverő háromszög használta is megfelelő távolságra a gépjárműtől.

Ha nagy a kísértés arra, hogy tovább haladjon, és ne is foglalkozzon az esettel; örül, hogy ép bőrrel megúszta, akkor számos bonyodalom veheti kezdetét. Inkább az alábbi kérdések kavarogjanak Önben: Hogyan kaphatok ezután kártérítést? Mit kell tennem a vaddal, és először is, most mihez kezdjek? Az állat elpusztult és laikusként első ránézésre is közel több százezer forintos kár keletkezett. Nem sok jóval kecsegtet.

Balesetnél igyekszik kerülni a rendőrség bevonását?

Nos, míg egy gépjárművel való ütközés során megúszhatja a procedúrát a baleseti bejelentő kitöltésével. És egyértelmű helyzetek esetében nem szükséges rendőrt hívnia, vaddal való ütközés során ezt nem fogja tudni elkerülni.
Vadgázolás után azonnal értesíteni kell a rendőrséget, ők pedig értesítik majd a helyi vadásztársaság emberét, aki elszállítja a tetemet. Miért fontos rendőrt hívni?

A kárigénye bánja, ha nem hív rendőrt

A kárigény vizsgálatakor előnyt jelent a rendőrség bevonása. A vadgázolás helyszínén a kiérkező helyszínelők rögzítik majd a nyomokat, fényképeket készítenek (Ön se tétlenkedjen), felveszik az Ön adatait. Baleseti jegyzőkönyvet készítenek. És megpróbálják helyükre rakni a képet az alábbi „puzzle darabok” alapján: Ön szabályosan közlekedett-e, történt-e szabálysértés, a közelben jelzi-e tábla a vadveszélyt?

Jó, ha előkerül a kék-sárga betétlap is (A jármű”- vadásztársaság adatai, „B jármű”- kárt szenvedett autó adatai), és az esetleges tanúk vallomását mindenképp vetesse jegyzőkönyve! A rendőrségtől azt is megtudhatja, az adott útszakasz mely vadásztársasághoz tartozik. Ugyanis nem mindegy, az út melyik oldaláról érkezett a vad. Meglehet, hogy az út választja éppen ketté két vadásztársaság territóriumát, így a felelősség kérdését is eldöntheti néha.

A biztosítójának ezen információk nagyon fontosak. Egy vaddal való ütközés során ugyanis a felelős megállapítása az elődleges. A biztosítója csak akkor fizet, ha van kitől követelni, van egy kárt okozó a szituációban. Egyértelmű, hogy nem fogja egy sérült vagy döglött vaddal szemben követelni a baleseti bejelentő kitöltését, akkor mi alapján határozzák meg a felelősséget? Hisz ez esetben nem személyről van szó?

Az útkezelő társaság, a vadásztársaság, a vadállat, vagy éppen Ön lehet a ludas egy szerencsétlen, útra tévedő vaddal való ütközésnek. Kinek a hibája? A 3 millió forintos kérdés. Az Ön kártérítésének összege, valamint alakulása a válaszban rejlik, éppen ezért nem mindegy hogyan jár el sofőrként az ilyen balesetek után.

Ki a felelős?

Az útkezelő társaság a táblák, valamint kerítések kihelyezésének elmaradásáért vonható felelősségre. A vadásztársaságot azért lehet számon kérni, mert esetleg nem kérvényezte a táblák kihelyezését, vagy vadász szezonban nem tett meg mindent azért, hogy a hajtás idején ne kerülhessen vad az útra. Ön sofőrként természetesen a KRESZ megfelelő betartásáért kérhető számon. Attól még, hogy tábla jelezte a vadveszélyt, még nem biztos, hogy Ön a felelős a balesetért.

A táblák hiányát a helyi vadásztársaságon lehet számon kérni, ám a bizonyítási kényszer Önt terheli. Kártérítésre csakis az esetben számolhat, ha a baleset kapcsán a vadásztársaság felelősségét egyértelműen megállapítják. Amennyiben egyértelműen hibázott a táblák kihelyezését illetően, vagy akár túl közel helyezte ki az úthoz az állatok etetőjét.

Vadhús sokat ér - Amikor a puska fordítva sül el

Amennyiben Ön mulasztott, a vad értékét is követelhetik Öntől. Amely akár több százezer, sőt millió forintos tételt is jelenthet Önnek. Amennyiben a vad megsérült és elszaladt, a vad „létezését” is bizonyítania kell. Csakis a megfelelő "bizonyíték" birtokában van esélye kártérítést kapni. A részletes baleseti jegyzőkönyv segíthet Önnek. A bizonyítási kötelezettség Önt illeti, és a kárbejelentést a vadásztársaság felé kell bejelenteni, mellyel jobb, ha nem késlekedik és postai formában, írásban nyújtja be!

Ha sem az Ön részéről sem a vadásztársaság részéről nem állapítható meg felelősség, akkor mindenki a saját kárát viseli. A tábla is a helyén van, valamint Ön is figyelmesen közlekedett akkor (Cascoval nem rendelkezve) mindkét fél viseli a saját kárát, „vállalva, hogy mindketten megszegtek valamilyen szabályt”.

Amikor jól jön a Casco

A Casco-biztosítás védelmet adhat Önnek, de csak az autóban esett kárt téríti meg, azt már nem, ha személyi sérülésről van szó vagy a vad értékét kell megfizetnie. Maximum kiegészítő biztosításként veheti igénybe.  Léteznek olyan Casco - konstrukciók, amelyek vállalják a vadgázoláskor keletkezett károk megtérítését.

Vadgázolás autópályán - Mit keres ott egy vaddisznó?

Az autópályán történő vadgázolás - mely nagyobb sebességnél történik meg - talán a legijesztőbb verzió, ami velünk történhet. Azonban a legnagyobb esélye a kártérítésre mégiscsak ez esetben van.  Itt a pályafenntartó is felelősségre vonható az autópálya kerítésének hibája vagy hiánya miatt, mely a vaddal való találkozást okozta. Az utak létesítése szabványok alapján történik, autópályák esetében pedig előírják a védelmi kerítés alkalmazását. Mivel fizetős szolgáltatásról van szó, kutya kötelessége a biztonságos, de nagysebességű közlekedést garantálni a sofőröknek.

A legdrágább menü

Vannak, akik a vadgázolás után nem hívnak rendőrt, nagyobb kár sem keltezett autójukban, azonban kedvet kapnak egy kis vadpörkölt elfogyasztására. „Ha már itt van, ne vesszen kárba” címen. Azonban a vadak- legyen szó mezei nyúlról, őzről, szarvasról vagy az agyaráért is szép összegeket kérhető vaddisznóról-, az állam tulajdona. A vadász szezonban a vad elejtéséért a vadásztársaság jogosult. Amennyiben a vasárnapi ebéd alapanyagának szánja, lopást követ el. És megfelelő büntetés kiszabását jelenti. Ez a menü nem ér meg ennyit!

A vadgázolás is megelőzhető

Különösen az őzbakok májusi területfoglalása adhat aggodalomra okot, amikor az út melletti árokból hirtelen egy őz az autója oldalának rohanhat. A vadak lakta területet gyakorta szegélyezheti lakott terület vagy akár autópálya is, ami gyakorta megzavarhatja a vadállatok ösztönszerű vándorlását.
Egy kis odafigyeléssel azonban elkerülheti a szerencsétlen helyzeteket! Érdemes körültekintően vezetni, valamint vad észlelésekor is higgadtan reagálni.

Hol figyeljünk?

A közút kezelője által elhelyezett „Vadállatok” veszélyt jelző táblával jelölt útszakaszon fokozottan ügyelnünk kell. A vadásztársaságokkal valamint vadgazdálkodási szakemberekkel egyeztetett információk alapján helyezik ki őket, itt fokozottan számítanunk kell a vadak felbukkanására. Ez a terület nem éppen a száguldásra kijelölt útszakaszok egyike. A helyes sebesség megválasztása elsődleges.

Mit kell tenni, ha vadállatot észlel vezetés közben?

Bármennyire is tapasztalt sofőr, a hirtelen fellépő szituációkban általában az ösztön vezérel mindannyiunkat. Azonban egy vad nem a szomszéd kutyája, melyet holmi ijesztgetéssel távozásra sarkallhatunk. Esetében a távolsági fényszóró alkalmazása különösen veszélyes, hisz az ijedt vadnál veszélyesebb állat nincs. Azonnal leblokkolnak, és az ütközés szinte elkerülhetetlen. El tudja képzelni, hogy egy 150 kilós kifejlett vaddisznó a hatalmas agancsával micsoda károkat okozhat a karosszériában, vagy az egész autóban, netán az Ön testi épségében? Ne tegyen hirtelen manővereket, mert akár az árokkal való találkozást is megkockáztathatja!

Ha az ijesztéssel szeretné távozásra bírni, a hangjelzés használata jelenhet jó megoldást, de amennyiben gyakorta utazik át vadak által lakott területen, hasznos lehet egy ultrahangos vadriasztó alkalmazása.  

A vadkár bizony nagykár. De Ön is „nagy bajba kerülhet”, amennyiben nem tudja mit kell tenni, egy vaddal való ütközéskor!

 

Megjelent: 10503 alkalommal Utoljára frissítve: 2015. április 20., hétfő 09:08
Érdekességek
 
© 2015 - 2022 Balatoni kereskedelmi és szolgáltató Kft.