mail
mobil
fix
logo
Márkafüggetlen karosszériajavítás

Tények és tévhitek – nemcsak télen gond, ha kavics verődik a szélvédőre

Mi a helyzet, ha kavics pattan a szélvédőre?

Igen, a jól ismert kavicsfelverődés. Bosszantó, aprónak tűnő esemény. Azonban annál veszélyesebb a szélvédőre nézve. A javítás elhanyagolása azonban nem csak télen okozhat gondot Önnek. Ne költse el szélvédőcserére a nyaralási pénzt. Inkább előzze meg a bajt!

De miért probléma a javítatlan szélvédő nyáron?

 

Gábor egy nyári meleg napon épp az autója felé sétál, mely már órák óta a tűző napon parkol. Hosszúnadrágban, és napszemüveg nélkül már alig várja, hogy végre beülhessen az autóba.

Az afrikai hőség mellett is eltörpülő forróság fogadja az utastérben. Így első rutinos cselekedete a klíma „feltekerése”.

Majd egyszer csak „pááákkk”.

Gábor megfeledkezett valamiről: egy felpattant kavicsról. Mely hetekkel ezelőtt a munkából hazafelé tartva vette célba egy pillanat alatt a szélvédőjét.
Azonban annak javítására azóta sem kerül sor.

Ezért most tekintélyes repedést okozott a szélvédőn.

 

Hogyan eshetett meg vele a szélvédőrepedés nyáron?

A kavics okozta szélvédőkárok szezonja télen van - állítják sokan.
Tévesen.

Nem vitás, hogy a téli időszakban gyakoribb jelenség. Hiszen az éjszakai fagyok és a hideg által felgyorsított kátyúképződésből az útra került szilárd anyag a repedt szélvédők időszakát okozza. Ilyenkor nem csak az abroncs és a futómű, hanem a szélvédő számára is fokozott veszélyhelyzet áll fenn.

Egy repedés vagy apró ütődés - ami szemmel szinte nem is látható - hamar a feledés homályába merül. Azonban elégséges egy ismételt külső behatás, és a szélvédő a kavics okozta repedés miatt azonnal továbbrepedhet.

Ez a külső behatás télen nagyon gyakran a hideg-meleg kölcsönhatása (un. dilatáció).
De vajon nyáron nem kell mindezzel számolnia?

Bizony kell.
Miért is?

Télen a hőmérséklet-különbség által keltett anyagfeszültség a sérülés helyénél a szélvédő berepedését okozza - az esetek többségében legalábbis. A fűtési zónához közel található repedések - szélvédő alsó részében - még inkább fokozott veszélyt jelentenek.

A sérülések nagyobb százaléka repedhet meg azon a részen, ahol a meleg levegőt az autó klímaberendezése a szélvédőre fújja.
Azonban ez a jelenség nyáron is fennáll. Csak fordítva.

A kinti tikkasztó hőség és a benti klíma által nyújtott kellemesebb levegő különbözete szintén dilatációhoz vezethet. A hideg-meleg kölcsönhatása egy nyári kánikula ideje alatt is komoly összegekkel járó szélvédőcserét eredményezhet Önnek.

Amennyiben nincs Cascoja.

 

Kavicsfelverődés? Casco nélkül semmi esélye a „kártérítésre”

A kavicsfelverődés legtöbbször apró kárt okoz a szélvédőben, azonban az elmaradt gyors javításnak hála, idővel repedés lesz belőle.
A javítás egyszerű és olcsó megoldás - a szélvédő árához képest. Ha viszont cserélni kell azt, Casco nélkül ne is reménykedjen a kár kifizetésében.

 

Egyszerű kavicsfelverődés - akár több alkalommal is fizethet miatta?

A szélvédőkárok megtérítése a sérült gépjármű KGFB-val nem lehetséges. A károkozóéval sem igazán, mert nehéz bizonyítani annak valódi kilétét.
A Casco, valamint egyéb szélvédőkárokra fedezetet nyújtó biztosítások tulajdonában indulhat csak megnyugtató eséllyel a kártérítésre.

Hiszen a károkozás ilyen esetben általában nehezen bizonyítható. A legjobb védelem ilyen esetekben éppen ezért a Casco-biztosítás.

De ami még ennél is rosszabb.
A szélvédőnek a karosszériát merevítő funkciója is van, ami egy repedéssel könnyen csökkenhet.

Egy kődarabbal való " találkozással " vagy egy ütközéssel szemben egy hibátlan szélvédő ellátja védelmi funkcióját; egy repedt szélvédő már nem 100%-ban.

Ráadásul a műszaki vizsga alkalmával a szélvédő,- és ablakmustra során a repedés vagy hiba felfedezésével Ön lemondhat a gépjármű sikeres vizsgáztatásáról is.

Mint, ahogy egy közúti ellenőrzéskor szemügyre vett szélvédőhiba is komoly büntetést eredményezhet Önnek.
Nem éri meg halogatni a javítást.

 

Milyen karosszéria-műhellyel jár jól, ha kavicsfelverődéssel van gondja?

Célszerű a cseréhez vagy javításhoz olyan műhelyt választani, mely szerződést kötött a biztosítókkal: az ügyfélnek az ilyenkor szokásos 10 - 20 %-os önrészt sem szükséges kifizetnie.

Az esetleges kedvezményekről és CASCO-s javításnál az önrész részleges, vagy teljes átvállalásáról érdeklődjön személyesen nálunk – a lehetőségekhez képest mindent megoldunk!

Műhelyünk legfőbb jellemzője a több mint 40 éves szakmai múlt, biztosítós kapcsolatok, kiépült és bejáratott eredeti beszerzési források. Melyekkel biztosítjuk Önnek a „rohangálástól mentes” kárügyintézést és minőségi javítást. Pénzügyi megbízhatósági tanúsítvánnyal, a Bisnode A minősítéssel rendelkezünk!

 

Kavics verődött a szélvédőnek? Ne halogassa a javítást! Kerülje el a negatív következményeket. „Kis bajból” hamar nagyobb baj lehet. Keressen minket minél előbb!

Megjelent: 4217 alkalommal Utoljára frissítve: 2017. szeptember 19., kedd 10:37
Érdekességek
 
© 2015 - 2022 Balatoni kereskedelmi és szolgáltató Kft.