mail
mobil
fix
logo
Márkafüggetlen karosszériajavítás

Ön hogyan készíti fel autója karosszériáját a télre?

A karosszéria nincs könnyű helyzetben

Gondolta volna, hogy nem csak nyáron, de télen is sok múlik a szerencsésen megválasztott parkolóhelyeken? Ön hogyan védekezik az ősz-téli időszakban a rozsdaoffenzíva, és az időjárás támadása ellen? Kerülje el, hogy a műszakin csak több százezres kiadásokkal menjen át az autója! Kerülje el a leggyakoribb tél elleni védekezési hibákat!

Megszámlálhatatlan horpadás a karosszérián, betört szélvédő, kitört lámpa. Hasonló élményben volt már része a nyári esőzések során? A jégeső bizony hatalmas károkat okozhat nyáron az autójában. Ráadásul a fák alatti parkolás bizony egyéb kellemetlenségeket is hozhat az Ön számára.
Ahogy eljön az ősz majd a tél, teljes nyugalommal summázza, hogy a nyári heves zivatarok hozadékaitól egy jó időre megszabadulhatott. Nincs is mitől tartania.

Biztos ebben?

Beköszöntött az igazi ősz és hamarosan nyakunkon karácsony. Kora reggeli pára; borult ég miatti erősebb szmog; és temérdek mennyiségű csapadék. Az időjárás-jelentés valahogy így summázná az elmúlt és elkövetkezendő hetek időjárását. De miért jelenthet ez gondot Önnek?
Hisz összetett kézzel ad hálát az égnek egy kiadós esőzés idején az autójáért. A hűvös, esős, nyirkos őszi-téli hónapokban örül, hogy nem kell fagyoskodnia és áznia; hanem meleg, fűtött helyen utazhat A pontból B-be.

Amikor jön a fekete leves…

Mígnem a pára, a latyak, vagy a kiadós eső gallyra nem vágja az autót és a karosszériát. A hókupacok és jégcsapok letakarításánál pedig szembesül a karosszéria sérülésével.

 

Mik veszélyeztetik a karosszériákat az őszi-téli hónapokban?

A legszerencsésebbeknek megadatik a lehetőség, hogy legalább az éjszakai órákra biztos helyen; a saját fedett, száraz (!) fűtött garázsukban tárolják az autójukat. Azonban - különösen Budapesten - a legtöbb autó a mostohagyerek szerepében kénytelen átvacogni az éjszakákat. És az időjárás számos negatívumával kell ökölharcot vívniuk.

A reggelre megjelenő pára, köd; a latyak; a napokig tartó esőzés; a lehulló falevelek fullasztó hatása; az égből pottyant jégcsapok gyilkos támadása, az utastérbe szivárgó nedvesség mellékhatásaként kialakuló korrózió és a szivárgó fűtőrendszer is betehet nekik.

Az útról felvert sár, a hólé, a sós olvadék, a kosz káros hatásaival néznek farkasszemet nap mint nap.

Csoda, hogy egyáltalán megérik a tavaszi hónapokat? Ha esik, ha fúj; ők állják a sarat. Szó szerint. De meddig?

 

Jobbról-balról támad az ősz - Mivel számoljon?

Az esővíz utastérbe történő bejutása, a falevelek „külön utakon való vándorlása” mellett a rozsdaoffenzíváért felelős pára támadásával is meg kell küzdenie a karosszériának.
Ha ön sem tud garázsban parkolni, és az aszfaltozott parkolóhelyeket is nélkülözi - csak a kertben, füves részen van lehetősége a parkolásra – még inkább számolnia kell a párásodás veszélyével.

A radiátorból és fűtéscsövekből is érkezhet nedvesség, de a jégcsapok letakarítása során is sérülhet a karosszéria.
Ősszel és télen majdnem hogy több veszéllyel kell számolni az autójának, mint a melegebb évszakokban.

 

Ősszel sem tanácsos fa alatt parkolni

Az őszi levéláradat a maga szín kavalkádjával igazi festménybe illő látványt nyújthat. És mit meg nem adnánk télen egy igazi fehér szentestéért.
Azonban a havazás miatti dugók, a korai reggeli hólapátolások és a két naponkénti levélgereblyézés már nem tartozik az „idilli őszi-téli hónapok” hozadékaihoz.
Autója is ráfázhat mindezekre. A lehulló falevelek a szélvédő alatti vízelvezető vályú eltömődéséért lehetnek felelősek; a hó tömege is számos faág vagy cserép leválását eredményezhetik, melyek károkat tehetnek a gépkocsiban. Így az őszi-téli hónapokban is célszerű kerülni a fák alatti parkolást.

 

5 gyakori hiba, melyet elkövethet a „tél elleni védekezésben”

 

1.  Füves területen parkolva, nyílt utcán vagy az udvaron takaróponyvát (olcsó nejlon, kevésbé szellőző kivitel) alkalmaz. Ezzel a pára részére egy „fedett és zárt helyett” biztosít. Dunsztol, mint a nagymama a befőttes üvegben. Ráadásul a füves terepen még intenzívebb páratermelődésre számíthat. Mindez egyenes út a korrózióhoz. A rossz szellőzéssel bíró, nem megfelelő anyagú nejlon ponyvák nem biztosítják ugyanis a pára kiszellőzésének a lehetőségét.

 

2.  Kerüli az alvázmosást: a tévhiteket követve nem tisztítja kellő mértékben az őszi-téli időszakban az autóját. A csapadék, a sár, a latyak eltávolítását az autó aljáról célszerű gyakorta megejteni.

 

3.  A párásodás, valamint az esővíz utastérbe történő bejutását nem veszi elég komolyan. Nem biztosítja az ázott szőnyegek kiszellőzésének lehetőségét; vagy a párás és levegőtlen, dohos szagtól a különböző illatosítókkal próbál megszabadulni.  Az utastér szigetelései ráadásul a nedvességet megtarthatják, mely a lemezek későbbi korróziójához vezethet. A sárvédők, a küszöbök, az ajtók alja - számos terület áldozatul eshet a rozsdának.

 

4.  Erőteljesen és gyakorta használja a fémszálas jégkaparókat a téli időszakban. A jégoldó spray segítségével, vagy a gumiból készült eszközökkel sokkal kíméletesebben tisztíthatja le a karosszériát, így sérülés is minimalizálható.

 

5.  A karosszéria rozsda kezelésének házi módszerekkel áll neki. Megpróbálja a rozsdát lekapirgálni, rozsdamaróval esik neki; ne adj Isten kivágatatja a szomszéd Józsi bácsival, aki a garázsában az őskorból való pálcás trafóval áll majd neki a hegesztésnek. Azzal, amivel a kapuját csinálta vasbetonból, vagy lánggal varrja össze a két lemezt. Ahelyett, hogy karosszérialakatosra bízná a rozsda kezelését…

Gondoljon ősszel és télen is a megfelelő védelemre autóját illetően! Kerülje el a leggyakoribb hibákat a védekezésben! Hogyan védekezzen okosan? Következő cikkünkben megtudhatja!

Megjelent: 2295 alkalommal Utoljára frissítve: 2015. október 19., hétfő 10:48
Érdekességek
 
© 2015 - 2022 Balatoni kereskedelmi és szolgáltató Kft.