mail
mobil
fix
logo
Márkafüggetlen karosszériajavító szakszerviz, helyszíni kárfelvétellel, biztosítási ügyintézéssel, munkakapcsolatban az összes biztosítóval!

Nyugodt őszi és téli autózásra vágyik?

Az autónknak is van lelke. Erre emlékeztetni is szoktuk, amikor egy rohanós reggelen a legkülönbözőbb fajta beceneveken emlegetve igyekszünk őt rávenni az indulásra. A téli hónapokban autója karosszériája elkerülhetetlenül használódik, és nincs könnyű helyzetben.

Cikkünk második részében tippeket adunk arra vonatkozóan, hogy miként tudja kívül-belül biztosítani az autója épségét a téli időszakra!

Egy autó fenntartása során számos apróság komoly károkat, vagy bosszúságot tud okozni. Viszont hajlamosak vagyunk csak a nagyobb horderejű dolgokra odafigyelni, az apróságoknak tűnő dolgokkal pedig nem foglalkozni.

Pedig a kis gondokból lesznek a nagy gondok. (Olvasson róla előző cikkünkben itt!)

 

Tervezzen be egy nagytakarítást!

Így a télre való felkészülés során nem csak arra kell odafigyelni, hogy a hűtőfolyadék fagyálló, a szélvédőmosó télálló legyen. Vagy arra, hogy ellenőrizzük a motorolajat, a gyújtógyertyákat. És persze, ha a külső hőmérséklet tartósan +7 fok alá süllyed, akkor rohamtempóban, az utolsó percben beszerezzük a téli gumikat. De a tél beállta előtt kivitelezett nagytakarításra is célszerű hangsúlyt fektetni.

 

Az első hóra sosem számítunk

Egy külső-belső nagytakarítás szinte mindig ráfér egy autóra, azonban a tél viszontagságaira való felkészülésben szinte elengedhetetlen, hogy megóvjuk az idő előtti öregedéstől.
Akár a karosszéria, akár az utastér rendszeresen átélt viszontagságairól is legyen szó; az ápolás kívül-belül rendszerességet igényel.

 

Hol kezdje a takarítást?

Egy alapos külső mosással történő indítással fény derülhet a fényezés apróbb sérüléseire, amiket a tél beköszönte előtt tanácsos kijavíttatni. A fényezés kisebb nagyobb sérüléseit sose vegye félvállról, hiszen ezek javítási költsége az idő múltával csak egyre nagyobb összegeket fog jelenteni!

A piszok és por lemosásához egy alapos öblítés jó kiindulópont lehet, csak ezután használjon tisztítószert (puha autómosó kefével felülről lefelé). E művelet kivitelezésére egy hétvégi délután, és az otthoni feljáró is alkalmas lehet; vagy igen koszos karosszéria esetében a benzinkúton igénybe vehető nagynyomású mosóval is elvégezhető.

Csak tartsa meg a közel 20-30 cm-es távolságot a karosszériától, hogy a fényezés ne sérüljön meg! Na és persze a felnik mosásáról se feledkezzen meg!

 

Mi az a waxolás, és miért érdemes vele számolni?

Ha szép fényű, a vizet taszító, és a szennyeződéseknek ellenálló karosszériafelületre vágyik, a waxolással elérheti mindezt. A karosszéria védelmére szolgáló, ellenállóbb védőréteg létrehozását kivitelezheti waxolással, azaz viaszolással is. Ez a vékony keményviasz a lemezek felületén létrehozott réteggel óvja meg a karosszériát a porszemcsék és egyéb szennyeződések támadásától.

De mivel kezelje le a gumikat?

A gumiszigetelések, valamint a szélvédő gumi megóvását - épp úgy, mint az ingatlan ablakainak gumiszigetelésénél - glicerines vattával vagy úgynevezett gumiápoló spray-vel oldhatja meg. Így a téli hónapokra biztos lehet benne, hogy védve lesznek az időjárás viszontagságaitól. Figyeljen arra, hogy a különböző szerekből ne jusson se az ablakra, se a karosszériára.

A zárak ápolása a nedves rongy mellett féktisztító spray-vel, kenőspray-vel ajánlatos. Hallott már a WD-40 univerzális kenőspray-ről?

Szintén gyakori az ablakok olajozásánál, mely során megóvhatja azokat a nehézkes záródástól, a rozsdásodástól.  Itt is alkalmazhatóak. A zárolajozó- és jégoldószer alkalmazása is ajánlatos lehet.
A téli időszakban a párásodás, valamint az esővíz utastérbe történő bejutását megelőzheti, ha az „esőcsatornákat a falevelektől megtisztítja.

 

Folytassa belül a takarítást!

Az utastér tisztítása során célszerű odafigyelni arra, hogy szilikon tartalmú szereket ne használjon. A műszerfalat és a műanyag részeket akár mosószeres ronggyal vagy műszerfalakra használható ápolószerekkel kezelheti le.

A kárpittisztítók, mélyhatású hab (különösen tetőkárpitnál), a porszívó és az autókhoz kapható szerek széles tárháza kerülhet elő egy-egy takarításnál.

 

 Jön az eső és a hó - Jól törölnek a lapátok?

Igen kellemetlen lehet, amikor a szakadó esőben az ablaktörlők csíkosan törölnek, vagy a vizet nem húzzák le tökéletesen a szélvédőről.
Tanácsos ilyenkor a törlőgumikat kicserélni, vagy az egész lapátot lecserélni.
A hidegben ugyanis sokkal többet autózunk ködös, nedves időben, tehát többet lesz koszos a szélvédő. És egyáltalán nem mindegy, hogyan látunk ki a járműből.”

Ön felkészítette már autóját, és annak karosszériáját a téli hónapokra? Egy hétvégi nagytakarítással akár nagyobb összegeket spórolhat meg.

Megjelent: 748 alkalommal Utoljára frissítve: 2015. november 17., kedd 12:52
Érdekességek
 
© 2015 - 2019 Balatoni kereskedelmi és szolgáltató Kft.