mail
mobil
fix
logo
Márkafüggetlen karosszériajavítás

Nyugodt őszi és téli autózásra vágyik?

Az autónknak is van lelke. Erre emlékeztetni is szoktuk, amikor egy rohanós reggelen a legkülönbözőbb fajta beceneveken emlegetve igyekszünk őt rávenni az indulásra. A téli hónapokban autója karosszériája elkerülhetetlenül használódik, és nincs könnyű helyzetben.

Cikkünk második részében tippeket adunk arra vonatkozóan, hogy miként tudja kívül-belül biztosítani az autója épségét a téli időszakra!

Egy autó fenntartása során számos apróság komoly károkat, vagy bosszúságot tud okozni. Viszont hajlamosak vagyunk csak a nagyobb horderejű dolgokra odafigyelni, az apróságoknak tűnő dolgokkal pedig nem foglalkozni.

Pedig a kis gondokból lesznek a nagy gondok. (Olvasson róla előző cikkünkben itt!)

 

Tervezzen be egy nagytakarítást!

Így a télre való felkészülés során nem csak arra kell odafigyelni, hogy a hűtőfolyadék fagyálló, a szélvédőmosó télálló legyen. Vagy arra, hogy ellenőrizzük a motorolajat, a gyújtógyertyákat. És persze, ha a külső hőmérséklet tartósan +7 fok alá süllyed, akkor rohamtempóban, az utolsó percben beszerezzük a téli gumikat. De a tél beállta előtt kivitelezett nagytakarításra is célszerű hangsúlyt fektetni.

 

Az első hóra sosem számítunk

Egy külső-belső nagytakarítás szinte mindig ráfér egy autóra, azonban a tél viszontagságaira való felkészülésben szinte elengedhetetlen, hogy megóvjuk az idő előtti öregedéstől.
Akár a karosszéria, akár az utastér rendszeresen átélt viszontagságairól is legyen szó; az ápolás kívül-belül rendszerességet igényel.

 

Hol kezdje a takarítást?

Egy alapos külső mosással történő indítással fény derülhet a fényezés apróbb sérüléseire, amiket a tél beköszönte előtt tanácsos kijavíttatni. A fényezés kisebb nagyobb sérüléseit sose vegye félvállról, hiszen ezek javítási költsége az idő múltával csak egyre nagyobb összegeket fog jelenteni!

A piszok és por lemosásához egy alapos öblítés jó kiindulópont lehet, csak ezután használjon tisztítószert (puha autómosó kefével felülről lefelé). E művelet kivitelezésére egy hétvégi délután, és az otthoni feljáró is alkalmas lehet; vagy igen koszos karosszéria esetében a benzinkúton igénybe vehető nagynyomású mosóval is elvégezhető.

Csak tartsa meg a közel 20-30 cm-es távolságot a karosszériától, hogy a fényezés ne sérüljön meg! Na és persze a felnik mosásáról se feledkezzen meg!

 

Mi az a waxolás, és miért érdemes vele számolni?

Ha szép fényű, a vizet taszító, és a szennyeződéseknek ellenálló karosszériafelületre vágyik, a waxolással elérheti mindezt. A karosszéria védelmére szolgáló, ellenállóbb védőréteg létrehozását kivitelezheti waxolással, azaz viaszolással is. Ez a vékony keményviasz a lemezek felületén létrehozott réteggel óvja meg a karosszériát a porszemcsék és egyéb szennyeződések támadásától.

De mivel kezelje le a gumikat?

A gumiszigetelések, valamint a szélvédő gumi megóvását - épp úgy, mint az ingatlan ablakainak gumiszigetelésénél - glicerines vattával vagy úgynevezett gumiápoló spray-vel oldhatja meg. Így a téli hónapokra biztos lehet benne, hogy védve lesznek az időjárás viszontagságaitól. Figyeljen arra, hogy a különböző szerekből ne jusson se az ablakra, se a karosszériára.

A zárak ápolása a nedves rongy mellett féktisztító spray-vel, kenőspray-vel ajánlatos. Hallott már a WD-40 univerzális kenőspray-ről?

Szintén gyakori az ablakok olajozásánál, mely során megóvhatja azokat a nehézkes záródástól, a rozsdásodástól.  Itt is alkalmazhatóak. A zárolajozó- és jégoldószer alkalmazása is ajánlatos lehet.
A téli időszakban a párásodás, valamint az esővíz utastérbe történő bejutását megelőzheti, ha az „esőcsatornákat a falevelektől megtisztítja.

 

Folytassa belül a takarítást!

Az utastér tisztítása során célszerű odafigyelni arra, hogy szilikon tartalmú szereket ne használjon. A műszerfalat és a műanyag részeket akár mosószeres ronggyal vagy műszerfalakra használható ápolószerekkel kezelheti le.

A kárpittisztítók, mélyhatású hab (különösen tetőkárpitnál), a porszívó és az autókhoz kapható szerek széles tárháza kerülhet elő egy-egy takarításnál.

 

 Jön az eső és a hó - Jól törölnek a lapátok?

Igen kellemetlen lehet, amikor a szakadó esőben az ablaktörlők csíkosan törölnek, vagy a vizet nem húzzák le tökéletesen a szélvédőről.
Tanácsos ilyenkor a törlőgumikat kicserélni, vagy az egész lapátot lecserélni.
A hidegben ugyanis sokkal többet autózunk ködös, nedves időben, tehát többet lesz koszos a szélvédő. És egyáltalán nem mindegy, hogyan látunk ki a járműből.”

Ön felkészítette már autóját, és annak karosszériáját a téli hónapokra? Egy hétvégi nagytakarítással akár nagyobb összegeket spórolhat meg.

Megjelent: 1604 alkalommal Utoljára frissítve: 2015. november 17., kedd 12:52
Érdekességek
 
© 2015 - 2022 Balatoni kereskedelmi és szolgáltató Kft.