mail
mobil
fix
logo
Márkafüggetlen karosszériajavítás

Karosszériajavítás egy legendás raliversenyzőnél?

(Műhelyünk létrejöttének kulisszatitkai)

Ha féltve őrzött „családi ereklyénk” balesetet szenved, megnyugtató érzéssel tölt el bennünket, ha olyan helyre kerül, ahol nem kizárólag megélhetésből, hanem elsősorban hivatásból végzik a gépjárművek szerelését és segítenek eligazodni a kárrendezés útvesztőjében. Akik mesterei a szakmának. Ön is így van ezzel?

Műhelyünk alapító tagja, a márkához máig hű nagyöreg Skodás, Balatoni Mihály épp ilyen személy. A 14-szeres Magyar Bajnoki cím, a megszerzett szakmai tudás és több mint 40 év tapasztalata a legfőbb bizonyítéka mindennek.

A fórumokon csak úgy ismernek minket, hogy az ősskodások. „A tulaj az a Balatoni Mihály, abból a generációból, igen. Az egykori raliversenyző.” Hogy lett egy bajnokból cégtulajdonos és immáron 43 éve a „karosszériák doktora”?

Amennyiben a versenypályák szélén nőtt fel, vagy rendszeresen járta a hazai rali futamokat, figyelemmel kísérte mindezt, akkor Ön előtt nyilván nem lesz ismeretlen. De aki nem így tett? Hm? Hogy mindez nem az Ön asztala? És az újság vagy az Internet? Na, ugye! Akkor szinte elkerülhetetlen, hogy ne fusson bele Balatoni Mihály nevébe. De hogy jön ide a Skoda?

Ilyen volt a papának is?

Gyermekkorunkat idéző autó, mely a papának is volt. Avagy a régi, szép idők… A családi kirándulások, a hét végére egyirányúsított M7-es autópálya szakasz, a Zizi, a téli fagyi és a Márka üdítőital kombinációja, a kényelmes utazással. Tehát a 100-as Skoda! Ami azért ennél némileg több, aki esetleg nem tudná, vagy rosszul emlékezne rá…

Az RS („Rally Sport”) elnevezés először 1974-ben tűnt fel a Skoda neve mellett, amikor a cseh autógyár egyértelműen hangsúlyossá kívánta tenni jelenlétét a nagyobb presztízsű futamokon. A versenyautók gyártásában a cég pedig kiváló eredményekkel jeleskedett!

Sőt, a KGST érán belül abban az időben az egyedüli eredeti, tehát már gyárilag épült versenyautó volt a keleti tömb részéről.
Balatoni Mihály, barátjával és társával, Sándor Istvánnal - aki több mint egy évtizeden át navigált neki mitfahrerként - a 70-es években ilyen verseny Skodával hódították a futamokat és szállították zsinórban az értékes helyezéseket, a Budapesti Volán szakosztálya részére. Verhetetlen triónak bizonyultak egy Skoda 110 Rally versenyautóval, ami nem mellesleg a veteránimádók örömére, mára újjáépült.  

A közelítőleg 800 kilójával és 72 ló erejével okozott néha nagyobb meglepetéseket az erősebb gépek mezőnyében is, hála alacsony súlypontjának, könnyű kezelhetőségének, és ügyes viselkedésének, na és farmotoros felépítésének. Aztán ennek erősebb és műszaki értelemben egyaránt fejlettebb utódai még inkább.
1974-ben például abszolút – tehát kategóriáktól függetlenül - első helyhez segítették a Balatoni/Sándor párost az éves értékelésben!

1978-ban érkezett, a legikonikusabb, még könnyebb építésű, már műanyag karosszériás 2 ajtós coupe, a közelítőleg 120 lóerős Skoda 130 RS – festése miatt csak „Zebrának” becézett versenyautó-szörnyeteg – a mai szlengben már csak a keleti blokk Porschéje. Méltán. Balatoni Mihály ezzel a géppel fejezte be ralis pályafutását, és nyergelt át a hegyi futamokra, ahol 1983-ig, a hasonló építésű, és nem kevésbé vonzó megjelenésű Renault Alpine A110 ülésében nyerte a bajnokságokat.

Trabant, Wartburg… Skoda?

Egy kis időutazás a szoci érába. Ahol egy ilyen Skoda 110 versenyautó bizony nagy szó volt. Egy igazi versenyautó, hisz a felpiszkált motoron kívül a váltó, a kerékcsapágy, a karosszéria is mind-mind erre a célra lett kifejlesztve és legyártva. A Skoda 110 olyan elemekkel volt felszerelve, mint bukócső, gyári kagylóülés, a pilóta előtt a háromküllős gyári sportkormány, egy a Halda tripmaster méterszámláló és a fordulatszámmérőt, olajnyomás- és olajhőmérőt tartalmazó műszercsoport, továbbá Koni lengéscsillapítók, ültetett rugók, magnézium-ötvözet keréktárcsák, stb...

Balatoni Mihály és Sándor István a legsikeresebb Skodás versenyzőpárosnak bizonyult a 70-es években, hazánkban. Legkedveltebb pályájuk egyértelműen Farkasgyepü volt.

Skoda rajongásból szerviz?

A Skoda szeretete már akkoriban is megmutatkozott munkájában, hisz családunk javító műhelye eleinte kizárólag Skodák szakszervize volt. Az autók, és különösen a Skodák iránti rajongása mellett, az 1969-ben megszerzett Gépjármű Javító és Szerelő Mester vizsga letétele is hozzájárult családi vállalkozásunk elindításához, mely 1972 januárjában vette kezdetét. Azóta is, munkánk nem csak megélhetési forrásunk, de mindenekelőtt hivatásunk is.  Így mára a 43 év tapasztalata, és számos biztosítós és kárrendezéssel összefüggő munkakapcsolat garantálja a karosszériajavítás zökkenőmentes folyamatait.

A bő negyven év alatt több mint 11.000 db gépkocsi fordult meg és kapott szakszerű segítséget a ralis múlttal és hírnévvel rendelkező Balatoni Kft.-nél! Nálunk az elhivatottság nem kérdés. Bízza ránk a javítási és biztosítási folyamatok teljes körű intézését!

Megjelent: 2036 alkalommal Utoljára frissítve: 2015. május 15., péntek 10:10
Érdekességek
 
© 2015 - 2022 Balatoni kereskedelmi és szolgáltató Kft.