mail
mobil
fix
logo
Márkafüggetlen karosszériajavítás

Jó tanácsok közúti balesetnél

Pórul járt?
Közúti balesettel kapcsolatos jó tanácsok szakértői szemmel

Vezetés közben egy baleseti szemlét látva a megkönnyebbülés érzése borít el bennünket. Mintha csak egy filmjelenetet néznénk, ahol külső szemlélőként látjuk az eseményeket. „Milyen jó, hogy nem a mi autónk áll ott sérült karosszériával!” Még gondolati szinten sem foglalkozunk a baleset eshetőségével, hisz velünk ilyesmi nem történhet meg!

De mi van, ha mégis? Ön tisztában van a kárrendezés legfontosabb szabályaival? Fogós kérdés? Íme, néhány jó tanács, hogy mire ügyeljen, ha a „filmjelenet alanya lesz”!

A közúti baleset azon események egyike, melyet igyekszünk elkerülni egész életünk során. Ezért inkább nem is foglalkozunk a témával, mindaddig, míg egy baleset részesei nem leszünk. Azonban a baleset helyszínén a „tudatlanság” hosszútávon bosszúságok sorozatát okozhatja a számunkra.

Mind a balesetet okozók, mind a kártérítésre jogosultak nagy része nincs tisztában a káreseménnyel kapcsolatos kártérítési szabályokkal, az eljárás folyamatáról és a felelősség megállapításának mikéntjéről sincsenek ismeretei.

A 2014-es évben csak Budapesten összesen több mint 2500 balesetet regisztráltak a KSH adatai szerint. Gyakoribb, mint gondolná? Íme, néhány jó tanács 40 év tapasztalatából, hogy Ön ne a porul járt sofőrök közé tartozzon!

 

 1. Ne kapkodjon!
  Az ijedtség a legrosszabb tanácsadó. Hajlamossá tehet a leblokkolásra, a hibázásra.

 2. Ki a felelős? El is ismeri azt?
  Karambolos baleset, vagy karosszéria-sérülés esetében az első legfontosabb feladat a károkozó felelősség elismerésének megszerzése. Mely nem egy bocsánatkérésből és szóbeli ígéretekből áll. Különösen, hogy egyes járművezetők a lelkiismeret-furdalás megszűnése után gyakorta visszavonják állításukat. Másnap egészen más világra ébredhet. Mit tegyen?

  A „kék-sárga” nyomtatvány (Baleseti bejelentő) lap alján, a károkozó oszlopában, a megjegyzés rovatban egyetlen tőmondat megszerzése a feladata mely így hangzik: Az okozott kárt elismerem. Ha ezt elmulasztja, a néhány perces művelet hiánya több hónapos bosszúságot okozhat Önnek. Az adatok helyességét illetően érdemes odafigyelni; legfőképp a helyes és olvasható rendszám, a név, a cím és a telefonszám feltüntetése fontos.


 3. Ki volt a vétkes fél? Hívjon rendőrt? 
  Ha nem tudnak megegyezni a felelősség kérdésében és esetleg valamelyikük rendőrt hív, annak folyománya egy Rendőrségi határozat születése a jövőben. Azonban mindennek még jogerőre is kell emelkednie a későbbiekben.

  Ennek kézhezvétele Magyarországon 2-3, de akár 6 hónappal is késleltetheti a kár kifizetést! Jobban jár, ha baleseti kárrendezésben tapasztalt szakember segítségét kéri, akár egyetlen telefonhívás révén.

  Amennyiben a kárt okozó fél elismeri a károkozás tényét és ezt – akár a rendőr jelenlétének köszönhetően – rögzítik is a kék-sárga Baleseti bejelentőn; ebben az esetben nem kell várni a Rendőrségi határozat elkészülésére. Ha rendelkezik CASCO biztosítással, akkor a felelősség kérdésének tisztázásáig előzetesen erre is meg lehet javíttatni a gépkocsit.

  Mindenképpen hívjon rendőrt…
  Amennyiben gyanúsak a körülmények vagy hiányosak a károkozó iratai, esetleg a károkozó külföldi személy vagy károkozó jármű külföldi rendszámmal van ellátva, célszerű rendőrt hívni! Csak olyan rendőrségi jegyzőkönyvet írjon alá, melyet személyesen elolvasott! Ha a baleset okozója a felelősségét nem ismeri el, esetleg személyi sérülés történt, mindenképpen hívjon rendőrt!

 4. Fotózzon! Fotózzon! Fotózzon!
  Fotók sorozata kiválóan alá tudja támasztani a kár súlyosságát. Lehetőleg mindig és minél többet készítsen! Fotózzon, készítsen videofelvételt több szemszögből!

 5. Mi a teendő, ha nem a tulajdonos vezette az autót és a sofőr kárt okozott vele?
  Amennyiben a károkozó gépjárművet nem a tulajdonos vagy az üzemben tartó vezette, a „kék-sárga” Európai Baleseti Bejelentőre a szerződő adatainál a tulajdonos vagy üzembentartó nevét, elérhetőségeit fel kell tüntetni; a forgalmi engedély alapján célszerű ellenőrizni azok valódiságát!

 6. A károkozó gyorsan és készpénzben szeretne „egyenlíteni”. Nagy a kísértés, hogy elfogadja? Ne tegye!
  A készpénzben kiegyenlítésre kerülő kártérítés a karambolos javítás esetében korántsem jelent gyors és okos megoldást. A filléres megoldás úgy tűnhet, gyorsan feledteti Önnel az eseményeket és a sérülés is laikusként könnyűnek tűnhet, azonban szinte minden esetben a helyreállítás költsége jóval többe kerül, mint azt gondolná! Inkább bízza szakemberre a helyzet felmérését!

 7. Rendőrt hívna, de a károkozó sofőr ideges lesz és erőszakoskodik? Mit tegyen?
  Hívjon Mentőt! Hivatkozzon valamely testrészének fájdalmára, rándulásra. Furán hangzik? A Mentőknek baleset esetén bejelentési kötelességük van a Rendőrség felé.

 8. Kár érte lízingelt vagy hitellel terhelt autóját? Mit jelent ez?
  Károsult hitellel terhelt vagy lízingelt járművét illetően a balesetről illetve káreseményről tájékoztatnia kell az érintett hitelintézetet. Miért? Mert ahhoz, hogy az üzembentartó részére kárkifizetés történhessen a Biztosító részéről, minden esetben szükséges a tulajdonos jogi személy meghatalmazása. (Kivétel van!) A kárrendezéshez szükséges információkról a cégnél érdemes érdeklődni!

 

Mi az a totálkár? Mik szükségesek a járműve kárszakértői szemléjéhez? Hol történik a szemle? Hasznos tanácsaink következő számából megtudhatja! Ne feledje, az információk számos bosszúságtól menthetik meg.

Sose legyen rá szüksége, de ha mégis…

 

Megjelent: 3612 alkalommal Utoljára frissítve: 2015. március 05., csütörtök 13:57
Érdekességek
 
© 2015 - 2022 Balatoni kereskedelmi és szolgáltató Kft.