mail
mobil
fix
logo
Márkafüggetlen karosszériajavító szakszerviz, helyszíni kárfelvétellel, biztosítási ügyintézéssel, munkakapcsolatban az összes biztosítóval!

Jó tanácsok közúti balesetnél

Pórul járt?
Közúti balesettel kapcsolatos jó tanácsok szakértői szemmel

Vezetés közben egy baleseti szemlét látva a megkönnyebbülés érzése borít el bennünket. Mintha csak egy filmjelenetet néznénk, ahol külső szemlélőként látjuk az eseményeket. „Milyen jó, hogy nem a mi autónk áll ott sérült karosszériával!” Még gondolati szinten sem foglalkozunk a baleset eshetőségével, hisz velünk ilyesmi nem történhet meg!

De mi van, ha mégis? Ön tisztában van a kárrendezés legfontosabb szabályaival? Fogós kérdés? Íme, néhány jó tanács, hogy mire ügyeljen, ha a „filmjelenet alanya lesz”!

A közúti baleset azon események egyike, melyet igyekszünk elkerülni egész életünk során. Ezért inkább nem is foglalkozunk a témával, mindaddig, míg egy baleset részesei nem leszünk. Azonban a baleset helyszínén a „tudatlanság” hosszútávon bosszúságok sorozatát okozhatja a számunkra.

Mind a balesetet okozók, mind a kártérítésre jogosultak nagy része nincs tisztában a káreseménnyel kapcsolatos kártérítési szabályokkal, az eljárás folyamatáról és a felelősség megállapításának mikéntjéről sincsenek ismeretei.

A 2014-es évben csak Budapesten összesen több mint 2500 balesetet regisztráltak a KSH adatai szerint. Gyakoribb, mint gondolná? Íme, néhány jó tanács 40 év tapasztalatából, hogy Ön ne a porul járt sofőrök közé tartozzon!

 

 1. Ne kapkodjon!
  Az ijedtség a legrosszabb tanácsadó. Hajlamossá tehet a leblokkolásra, a hibázásra.

 2. Ki a felelős? El is ismeri azt?
  Karambolos baleset, vagy karosszéria-sérülés esetében az első legfontosabb feladat a károkozó felelősség elismerésének megszerzése. Mely nem egy bocsánatkérésből és szóbeli ígéretekből áll. Különösen, hogy egyes járművezetők a lelkiismeret-furdalás megszűnése után gyakorta visszavonják állításukat. Másnap egészen más világra ébredhet. Mit tegyen?

  A „kék-sárga” nyomtatvány (Baleseti bejelentő) lap alján, a károkozó oszlopában, a megjegyzés rovatban egyetlen tőmondat megszerzése a feladata mely így hangzik: Az okozott kárt elismerem. Ha ezt elmulasztja, a néhány perces művelet hiánya több hónapos bosszúságot okozhat Önnek. Az adatok helyességét illetően érdemes odafigyelni; legfőképp a helyes és olvasható rendszám, a név, a cím és a telefonszám feltüntetése fontos.


 3. Ki volt a vétkes fél? Hívjon rendőrt? 
  Ha nem tudnak megegyezni a felelősség kérdésében és esetleg valamelyikük rendőrt hív, annak folyománya egy Rendőrségi határozat születése a jövőben. Azonban mindennek még jogerőre is kell emelkednie a későbbiekben.

  Ennek kézhezvétele Magyarországon 2-3, de akár 6 hónappal is késleltetheti a kár kifizetést! Jobban jár, ha baleseti kárrendezésben tapasztalt szakember segítségét kéri, akár egyetlen telefonhívás révén.

  Amennyiben a kárt okozó fél elismeri a károkozás tényét és ezt – akár a rendőr jelenlétének köszönhetően – rögzítik is a kék-sárga Baleseti bejelentőn; ebben az esetben nem kell várni a Rendőrségi határozat elkészülésére. Ha rendelkezik CASCO biztosítással, akkor a felelősség kérdésének tisztázásáig előzetesen erre is meg lehet javíttatni a gépkocsit.

  Mindenképpen hívjon rendőrt…
  Amennyiben gyanúsak a körülmények vagy hiányosak a károkozó iratai, esetleg a károkozó külföldi személy vagy károkozó jármű külföldi rendszámmal van ellátva, célszerű rendőrt hívni! Csak olyan rendőrségi jegyzőkönyvet írjon alá, melyet személyesen elolvasott! Ha a baleset okozója a felelősségét nem ismeri el, esetleg személyi sérülés történt, mindenképpen hívjon rendőrt!

 4. Fotózzon! Fotózzon! Fotózzon!
  Fotók sorozata kiválóan alá tudja támasztani a kár súlyosságát. Lehetőleg mindig és minél többet készítsen! Fotózzon, készítsen videofelvételt több szemszögből!

 5. Mi a teendő, ha nem a tulajdonos vezette az autót és a sofőr kárt okozott vele?
  Amennyiben a károkozó gépjárművet nem a tulajdonos vagy az üzemben tartó vezette, a „kék-sárga” Európai Baleseti Bejelentőre a szerződő adatainál a tulajdonos vagy üzembentartó nevét, elérhetőségeit fel kell tüntetni; a forgalmi engedély alapján célszerű ellenőrizni azok valódiságát!

 6. A károkozó gyorsan és készpénzben szeretne „egyenlíteni”. Nagy a kísértés, hogy elfogadja? Ne tegye!
  A készpénzben kiegyenlítésre kerülő kártérítés a karambolos javítás esetében korántsem jelent gyors és okos megoldást. A filléres megoldás úgy tűnhet, gyorsan feledteti Önnel az eseményeket és a sérülés is laikusként könnyűnek tűnhet, azonban szinte minden esetben a helyreállítás költsége jóval többe kerül, mint azt gondolná! Inkább bízza szakemberre a helyzet felmérését!

 7. Rendőrt hívna, de a károkozó sofőr ideges lesz és erőszakoskodik? Mit tegyen?
  Hívjon Mentőt! Hivatkozzon valamely testrészének fájdalmára, rándulásra. Furán hangzik? A Mentőknek baleset esetén bejelentési kötelességük van a Rendőrség felé.

 8. Kár érte lízingelt vagy hitellel terhelt autóját? Mit jelent ez?
  Károsult hitellel terhelt vagy lízingelt járművét illetően a balesetről illetve káreseményről tájékoztatnia kell az érintett hitelintézetet. Miért? Mert ahhoz, hogy az üzembentartó részére kárkifizetés történhessen a Biztosító részéről, minden esetben szükséges a tulajdonos jogi személy meghatalmazása. (Kivétel van!) A kárrendezéshez szükséges információkról a cégnél érdemes érdeklődni!

 

Mi az a totálkár? Mik szükségesek a járműve kárszakértői szemléjéhez? Hol történik a szemle? Hasznos tanácsaink következő számából megtudhatja! Ne feledje, az információk számos bosszúságtól menthetik meg.

Sose legyen rá szüksége, de ha mégis…

 

Megjelent: 1826 alkalommal Utoljára frissítve: 2015. március 05., csütörtök 13:57
Érdekességek
 
© 2015 - 2019 Balatoni kereskedelmi és szolgáltató Kft.