mail
mobil
fix
logo
Márkafüggetlen karosszériajavítás

Ismeretlen károkozó – a kárügyintézés legnagyobb mumusa

Kivágott alvázszám, hamisított rendszám, a baleset helyszínének elhagyása miatt „azonosítatlan gépjármű”. A legszerencsétlenebb tényezők egy baleset során. Utóbbi esetben Scherlock Holmes legfortélyosabb nyomozási technikáival kell bizonyítania, hogy a közlekedési balesetet valóban egy másik gépjármű okozta és nem a kertkapunak ment neki 80-nal!

„Ismeretlen károkozó” által okozott karambolos károk esetében készüljön fel az „ismeretlen” kimenetelre! De mire számíthat pontosan?

Tegnap este, a főnökömmel ejtett heves vitát követően, gyorsan kocsiba vágtam magam. Alig vártam, hogy végre hazaérjek a gyerekekhez. A holnapi megbeszélés részletei járták szokásos körüket fel és le a fejemben, és eszembe jutott, hogy nem vettem tejet tegnap reggel… Szóval befordultam gyorsan a kisbolt utcájába, és ekkor…


…Hirtelen egy ütést érezve a mellkasomon, másodperc törtrésze alatt summáztam, hogy kiválóan működik a biztonsági öv a kocsiban. És az arcomat borító légzsák érzése is hamar ráébresztett: telibe kapták a kocsimat. Pont most, pont itt. Azt, hogy férfi volt, vagy nő; alacsony, vagy magas; szereti-e az állatokat vagy sem… és egyáltalán van-e esélye, hogy valaha összefutok vele a sarki boltban; mindezt a mai napig homály övezi.


A kárt okozó kámforrá vált. Ami biztosan maradt: dühvel és tanácstalansággal párosult lelki állapotom, a törött kocsim, és a csekély lehetőség a kártérítésre, főleg, hogy még Cascóm sincs.

 

Ön mit tenne ebben a szituációban?

A gépjárműve a baleset következtében akár használhatatlanra törhet, komoly anyagi kárt okozva ezzel Önnek és a családjának is. Különösen, ha banki hitel van az autón, és anyagi helyzete nem teszi lehetővé egy másik autó megvásárlását.


Egy baleset során előkerül a baleseti bejelentő, azonban ha a kártokozó elhagyta a helyszínt, nincs kivel „megosztani azt”. A balesetet okozó jármű rendszáma nélkül a rendőrségi eljárás indítása is kevés sikerrel kecsegtet.

Hogyan is működik ez a kötelező biztosítás?


Ha kárt okoznak nekünk, az érvényes Kötelező Gépjármű Felelősség Biztosításnak köszönhetően a biztosító fizeti azokat a károkat, amelyeket nekünk okoztak. Ebbe a karambolos kár megfizetése, vagy a kiesett munkaidő a balesetben elszenvedett sérülések miatt, mind beletartozik.


Ha mi voltunk e szituáció „szerencsés” elkövetői, akkor a mi biztosítónk fedezi az általunk okozott károkat.

De mi a helyzet ismeretlen gépjármű esetében?


 „Nem ismerem”. „Nem tudom ki volt.” „Itt az autó előttem, de mégsem tudom mi fán terem…”


Biztos, hogy tudja, mit jelent az „ismeretlen”?


Az ismeretlen gépjármű a KGFB alapján, a helyszínen illetve utólag sem azonosítható (elhagyta a baleset helyszínét); azonosító adatokkal nem rendelkező, hamisított vagy felismerhetetlen adatokkal rendelkező gépjármű.

Mit tegyen, ha érvényes kötelező biztosítással nem rendelkező, netán forgalomba nem helyezett (vagy abból kivont) gépjárművel hozza össze a sors egy káresemény kapcsán?


Az érvényes biztosítással nem rendelkező károkozó esetében, a MABISZ (Magyarországon a Kártalanítási Számla kezelője) áll helyt bizonyos szituációkban.  A Kártalanítási Számla egy, a biztosítók által létrehozott és folyamatosan finanszírozott pénzalap.


Biztosítási kötelezettség ide vagy oda, az érvényes felelősség biztosítással nem rendelkező üzemben tartó gépjárműve által okozott károk megtérítését tűzte ki zászlajára. Az okozott káreseményt 30 napon belül a Magyar Biztosítók Szövetsége Gépjármű Kárrendezési Irodájának (www.mabisz.hu) kell bejelenteni.

Mázlija van, ha „csak” azonosító adatokkal nem rendelkezik


Ha a károkozó kámforrá vált a gépjárművel együtt, a szerencsén kívül nem sok jóra számíthat. Ha egy biztonsági kamera megörökítette a rendszámot, még viszont láthatja a károkozót. Azonban ha tanúkkal sem tud előállni, és Ön sem tud használható részletekkel szolgálni, búcsút mondhat a viszonttalálkozás „örömének”. A rendőrségi bejelentés után a pozitív kimenetelnek különösen akkor örülhet, ha nincs Casco biztosítása.

Ha a gépjármű csak azonosító adatokkal nem rendelkezik, kivágott alvázszámmal, netán hamis rendszámtáblával közlekedik; a gépjármű vezetőjének ismeretében legalább a kárt okozó személyt ismerheti. Így kárigénnyel fordulhat hozzá. Még ha a jármű valós kilétét homály is fedi. Ilyen esetben mindenképpen ajánlatos a Rendőrség bevonása az ügybe!

 

A jó öreg Casco – És nincs dühroham

Érdemes Cascóval rendelkezni, ha nem szeretne egy cserbenhagyásos baleset után dührohamot kapni. Kárigényét Casco biztosítása alapján tudja érvényesíteni. Amennyiben rendelkezik Casco vagy egyéb vagyonbiztosítással (ez alapján a kár összege kifizethető) a kárt a szerződés paraméterei alapján tudja rendeztetni. Természetesen, amennyiben magas az önrésze, vagy nem teljes körű a Cascója (csak elemi kár, lopás, stb.) ez sem lesz leányálom.


Amennyiben ismert a károkozó, de nincs felelősségbiztosítása, szintén a Mabiszhoz fordulhat segítségért. Az érvényes felelősségbiztosítással nem rendelkező károkozó féltől ugyanis polgári peres úton hajtják be a pénzt.  Ha a károkozó viszont nem ismert, csak a Casco biztosítás alapján kaphat térítést. Ha ez utóbbival sem rendelkezik, kára sajnos nem térül meg ilyen esetben.

 

A biztosítási ügyintézés még a szürke hétköznapok idején sem tűnik egyszerűnek, az ebédszünetünk idejében megejtett pár perces tájékozódás keretében. Képzelje el mindezt egy baleset körülményei között!

Vállalkozásunk a karambolos gépkocsik javításán és a kapcsolódó biztosítási ügyintézéseken kívül jogi segítségnyújtást is ad vitás ügyekben, partnerirodánk segítségével. Forduljon hozzánk szükség esetén!

 

 

Megjelent: 4138 alkalommal Utoljára frissítve: 2015. szeptember 08., kedd 08:53
Érdekességek
 
© 2015 - 2022 Balatoni kereskedelmi és szolgáltató Kft.