mail
mobil
fix
logo
Márkafüggetlen karosszériajavítás

Időjárás okozta autókárok – Mikor lesz ebből pénze?

Örüljön a Cascónak!

Egyetlen nap alatt közel 2000 kárbejelentés a hazai biztosítókhoz. Közel 5 milliárdos kárérték az év legpusztítóbb viharának a számláján. Az autókat sem kímélő özönvízszerű eső hozadékai: az úttestre sodródott csatornafedelek okozta károk, autókra dőlt fák, és szétvert aljú autók. Mindez 2015 nyara.

Ezért volt érdemes idén is Cascóval rendelkezni és kárügyintézéssel is foglalkozó szervizt keresni a baj idején. Mert jövőre is lesz nyár…

Itt van az ősz, itt van újra. És bizony sokba kerültek a nyári viharok. A július a szélsőségek hónapja volt az év viharával az élen. Mely az idei év eddigi legnagyobb pusztítását okozta Magyarországon: több mint 35 ezer kár, közel 5 milliárd forintos becsült kárértékkel (Forrás: Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) közleménye).


Az adatok szerint a „rádőléses károkról” érkezett a legtöbb casco-biztosítással rendelkező autós bejelentése.   A gépjárműkárok becsült értéke meghaladja a 178 millió forintot, így az egy sérült autóra jutó átlagos kárösszeg több mint 332 ezer forint.

Önnek is sikerült telefonjával megörökítenie néhány mindennapinak nem mondható jelenetet a viharok idején? Mindezek csak addig nem okoznak bosszúságot, míg nem Önnel történnek meg…

 

Az időjárást nem lehet félvállról venni

2015 nyara a hőségriasztást záró heves viharokkal, a hirtelen és nagy mennyiségű csapadékkal és jégesővel nem kímélt semmilyen vagyontárgyat és tulajdont.
A Generali Biztosító (forrás: www.generali.hu) július hónapban például közel 550 olyan káresetet regisztrált az agrárszektorban, ami a heves viharok számlájára írható. Mindezt közel 830 millió forintot is meghaladó értékben. Egy hónap alatt annyi kárt jelentettek a Generalihoz, mint 2014-ben fél év alatt összesen.

 

Az autók sem úszták meg

A kibillent csatornafedelek, „járdatartozékok” és a törmelékek úttesten „felejtett” példányai számos kárt okoztak a gépjárművekben; az autókra dőlt fákról, és az útról lesodródott autókról már említést sem téve.

Azonban jövőre is lesz nyár. És az időjárás bármely évszakban lecsaphat autójára. A keletkezett kár megtérítse pedig – a tapasztalatok alapján - csak teljes körű casco mellett biztosítható a hasonló szituációkban.

 

A vihar, a 100 km/h és a kocsija esete

Az időjárás egyre kiszámíthatatlanabb. És ma már nem számít szokatlannak, ha egy özönvízszerű esőben akad el vagy megy tönkre az autója. Vagy a főváros közepén kialakult Amazonas folyó miatt véletlenül ráhajt egy úttestre sodródott csatornafedélre.

 

Vigyázat, dől a fa!

Viharok esetében szinte automatikusan kerüli a fák alatti parkolási lehetőséget? Fakidőlés esetében, mivel minden fa valakinek a területén áll (pl. telektulajdonos), jogosan kérhetjük számon a felelősön, hogy megfelelően gondozta-e a fát, egészséges volt-e az? A közterületi fákért az önkormányzat, külső területen lévő fákért a közútkezelő felelős.
Egészséges fa esetében szinte bukhatjuk a kártérítést; különösen, ha dokumentáció hiányában vagyunk és még a bizonyítékot is eltüntette a katasztrófavédelem a gyors intézkedés keretében.

 

Örüljön, ha van cascója!

Időjárás okozta károk esetében előnyben van, ha cascót kötött az autójára. A szélsőséges időjárás nem csak a beteg és korhadt fákat, de az egészségeseket is kidöntheti. Sok esetben a totálkár sem kizárható. Amennyiben rendelkezik cascóval, megkönnyebbülhet: a casco megtéríti a kárt. Majd az illetékes biztosítóval felvéve a kapcsolatot a körülmények átvizsgálására is sor kerülhet, és vizsgálni fogják, hogy a fa tulajdonosa mulasztott-e, terheli-e kártérítési felelősség!

 

Csak kötelezője van?

Ez esetben is érdemes minden körülményt dokumentálni (pl.: képekkel), hisz kártérítési igényét megfelelő bizonyítékkal jogosan követelheti (önkormányzat vagy közszolgáltató biztosítójától). Pl. egy beszakadt útrész a főváros közepén okot adhat a jogos követelésre. Azonban ne számítson gyors és gördülékeny kártérítésre!

Közterületen bekövetkező időjárás okozta „balesetek”, fakidőlések esetén sokszor igen nehéz behajtani a jogos kárt. Hónapok telhetnek el, amennyiben „Önnel szemben” az önkormányzat vagy a közút kezelője áll. A hosszadalmas szakértői vizsgálatok, valamint megegyezés hiányában a polgári peres út a várható opció.

 

Miért jó, ha kárügyintézést vállaló szervizeshez fordul?

Az özönvíz és annak hordalékos eseményei és termékei okozta károkat nem verheti le az időjáráson.  Azonban bonyolultabb szituációval néz szembe, mintha egy valós személy gépjárművével koccant volna.

Az önkormányzat vagy közszolgáltató biztosítójától (nem a sajátjától) várhatja az anyagi fedezetet, azonban mindezt több hónapos távlatban. Esetleg Casco előleggel javíttathatja meg az autóját.

Ráadásul az időjárásról festett valós kép bizonyítására is szüksége lesz, hogy az okozott kárt ténylegesen az időjárásra foghassa. És nem egy verőfényes napon gondolt egy gyors pénzszerzési lehetőségre!
Ha pórul jár egy embertelen időjárás közepette, a helyszínen minden részletet fényképezzen le, amennyiben nem balesetveszélyes a környezetében maradni! És keressen tanúkat, már ha az ítéletidőben lesz, aki nem épp menedéket fog keresni.

 

Ezért jobb ezt ránk bízni

A nem épp könnyű és egyértelmű helyzetekben ténylegesen jobb, ha olyan szervizt keres fel, melyben vállalnak kárügyintézést is a javítás mellett.
Karosszériaműhelyünk a teljes kárügyintézési folyamatot felvállalja. Így elég csak hozzánk behozni az autót (24 órás autómentést is biztosítunk szerződött partnereinknek), a papírmunkát és a „bokszmeccseket” mi intézzük. Csak egy telefonjába kerül a helyszínen.

Biztosítós kapcsolatainkkal, kiépült és bejáratott beszerzési forrásainkkal a legrövidebb átfutással végezzük Önnek a biztosítási kárügyintézést. Ráadásul mindezt beépítve a Biztosító által finanszírozott javítás árába, tehát Önt ezért semmiféle többlet költség nem terheli!

 

Megéri a Casco

A gyorsabb ügyintézés - viharkár esetében - egyértelműen casco-biztosítással rendelkezve biztosítható csak. A kártérítéshez való hozzájutásra így rövid időn belül számíthat; még akkor is, ha közben megállapításra kerül külsős felelőssége.
Egy félmilliós vagy több százezer forintos kárérték az autóban, egy esetleges hosszadalmas kártérítési folyamattal megspékelve sokkal rosszabb opció, mint egy Cascóba történő befektetés.

A MABISZ statisztikái szerint ráadásul 2014 végére 36 százalékkal csökkent a Cascó biztosítások átlagdíja. Ma már nem csupán a néhány éves autókra érdemes Cascót kötni; ráadásul minden biztosítónál léteznek egyedi ajánlatok.

Az időjárás okozta károkat illetően az Ön gépjárműve is bármikor érintve lehet. Mi viharok közepén is elérhetőek vagyunk. Gondoljon a szakszerű segítségre a viharok idején is, és ne engedje, hogy bármelyik vihar hosszú hónapokra nyomot hagyjon a mindennapjaiban!

Megjelent: 1987 alkalommal Utoljára frissítve: 2015. szeptember 22., kedd 09:32
Érdekességek
 
© 2015 - 2022 Balatoni kereskedelmi és szolgáltató Kft.