mail
mobil
fix
logo
Márkafüggetlen karosszériajavítás

Horpadt, karcolt - Karosszériajavítás korszerűen és költséghatékonyan?

„Apa, mi az a valami ott az autónk oldalán?”- kérdezi a gyerek vidáman szökdécselve a bevásárlókocsi mellett, miközben a halk szavú apja ledermedve és felvont szemöldökkel szemléli a „feltűnt” horpadást és karcolást az autóhoz érve a parkolóban.
Nem végzetes, de esztétikailag csúnya és roppant idegesítő. Mit lehet ilyenkor tenni, hogy a pénztárca se bánja a megoldást?

 

Jól ismert sérülés.
És kétféle ember létezik. Akinek már volt benne része, és akinek majd lesz.

Egy kisebb horpadás, egy vandál karcolás és az „elkövető” köddé válása gyakori jelenség lehet. Ennek különösen potenciális előfordulási helyei: a bevásárlóközpontok parkolói.

Kapkodás, figyelmetlenség és türelmetlenség – ezek az állandó tényezők egy nagybevásárlás során a szupermarketeknél. Így nem is csoda, hogy a „parkolós incidensek” esélyeseiként bárki szóba jöhet.

Így Ön is.

 

De hogyan lehet olcsóbban megúszni egy ilyen (bal)esetet?

Tanácstalanul állva a parkolóban, a baleseti bejelentő a kesztyűtartóban - itt sajnos nincs kivel kitöltetni – azon gondolkodik Ön is, hogy hová forduljon segítségért?

A legrosszabb forgatókönyvek zajlanak le Önben sorra.

Feleslegesen.

Hiszen ma már vannak olyan módszerek, melyekkel a drága elemcsere nélkül, barátiabb áron kelhet ismét életre karosszériája.

A tipikus „parkolós hibák” - mint az autó oldalára rányitott ajtó, vagy a nekikoccant és szorult bevásárlókocsi nyomata - bizonyos technikákkal könnyedén helyrepofozhatóak.

Javításuknál sok esetben nincs szükség a karosszériaelem cseréjére.
Ennél sokkal gyorsabb, olcsóbb eljárás is létezik: a horpadások kihúzása.

 

Horpadások javítása, hogyan?

A horpadások javítása a kihúzásos módszerrel, minden ilyen kisebb sérülés esetében is több lépcsőből álló művelet. Ragasztóval ellátott „speciális tappancsokat” helyezünk a horpadás mélyére, majd speciális célszerszámokkal kihúzzuk a hozzáragadt fémet.

Nagyobb horpadásnál kihúzó (spotter) berendezés segít, itt már nem lehet megúszni az elem újra fényezését, de a kisebbeknél finomabb, kézi munkával dolgozunk.

A horpadás kihúzása után folyadékkal távolítjuk el a ragasztót, mely elválva nem hagy nyomot a festékrétegen. Fényezés nélküli karosszériajavítást kihúzással leglátványosabban jégkár esetében lehet alkalmazni. A javítási költség ilyenkor, az elemcserével ellentétben, akár annak feléből is megvan.

Sok esetben a festékréteg nem sérül. Kivéve, ha kemény, vagy fémes anyag okozta a sérülést. Ilyenkor a lakk sérülésével is lehet számolni, amit szintén visszacsiszolással és polírozással, vagy spotfestéssel lehet javítani.

 

De mi a helyzet, ha a küszöböt húzták meg?

A küszöb meghúzása, behorpasztása az egyik legkörülményesebb karosszériasérülés.

A klasszikus elemcserés megoldás: a levágás, majd kiflexelés mellett egy új küszöbre is szüksége lesz…

Új alkatrész ide gyáriban? Horror árak.
Majd a visszahegesztés, kittelés, alapozás, fényezés…sok idő, körülményes kivitelezés.

 

Azonban a kihúzatásos módszer segítségével egyszerűbb és olcsóbb megoldásra számíthat.
Hogyan zajlik?

Ez esetben először fémtisztára csiszoljuk a sérült felületet, majd egy speciális ponthegesztő berendezéssel egy kis ponton megfogjuk a fémet és egy célszerszám segítségével kirántjuk a berendezés szárán levő lengőtömeget igénybe véve.

Ez egy olyan kalapácsszerű ütést eredményez, mely során a fém kifelé mozdul el. Ponthegesztő berendezés alkalmazásával szinte látható, ahogy fokról-fokra mozdul a küszöb kifelé.

A spotter gépekkel egyszerűbben, gyorsabban és sokkal kisebb roncsolással tudjuk a küszöböket javítani, mint ha le kellene őket vágni…

 

Minden modern karosszéria-műhelynek rendelkeznie kell a korszerű karosszériajavítás eszközeivel, ám nem mindig van így

Sok műhelyben nincs ponthegesztő berendezés, vagy nem tudják azt szakszerűen használni. Az univerzális védőgázos „CO-gép” (igényesebb helyeken CorGon) pedig nem mindig alkalmas az egyre nagyobb arányban alkalmazott nagyszilárdságú acélok hegesztésénél.

A karosszériajavítási munkáknál végzett ponthegesztéseknél nagyon fontos követelmény a gyárilag kiszámított kötésszilárdság.

Például a manapság alkalmazott karosszéria-, ill. kocsiszekrénygyártásnál mikroötvözött, illetve vízzel formázott, nagy szilárdságú acélokat alkalmaznak. Ezen anyagok ponthegesztése egészen más hegesztési paramétereket igényel a hagyományos mélyhúzott lágy acélokkal ellentétben.
A hagyományos hegesztési technológia esetén pedig túl sok hőt vittek be túl hosszú ideig a lemezanyagba, ezzel rendellenes töréseket okozva.

A növelt szilárdságú acélok hegesztéséhez alkalmazott berendezéseknek a lehető legkisebb idő alatt kell megolvasztaniuk a lemezeket.

Éppen ezért a karosszériajavítás új generációja a ponthegesztési technológiával kombinált kihúzatásos javítás.

 

De Önnek „csak” egy Suzukija van?

Sokan a nagyszilárdságú acélok hallatán valami speciálisabb luxusautóra, vagy egy Hummerre gondolnak. Viszont már egy újabb típusú Suzuki Swiftben is nagy mennyiségben fordulhatnak elő ilyen anyagok!

 

Műhelyünkben korszerű technológiát alkalmazunk

A karosszériajavítás a legmodernebb technológiákkal, tehát mobil húzató paddal, ponthegesztő géppel, spotterrel, és minőségi anyagfelhasználással (Würth, Foerch és Berner segédanyagokkal) valósul meg műhelyünkben.

Speciális hegesztőgépet használunk kihúzáshoz, zsugorításhoz.
Így költséghatékonyan és gyorsabban szüntethetjük meg a kisebb horpadásokat, karcolásokat és jégeső okozta károkat.

Egy komolyabb töréskárnál persze elengedhetetlen a húzatópad használata természetesen.

 

Ma már nem csak a márkaszervizek rendelkeznek a legmodernebb technológiákkal és eszközökkel.

Ne feledje; vannak károk, amik okos döntéssel és megfelelő kivitelezést garantáló szakműhelyben gyorsabban és olcsóbban megoldhatóak, a nívósabb márkaszervizekkel azonos minőségi szinten, a gyári technológiai előírásokat figyelembe véve.

Megjelent: 13936 alkalommal Utoljára frissítve: 2016. június 29., szerda 10:13
Érdekességek
 
© 2015 - 2022 Balatoni kereskedelmi és szolgáltató Kft.