mail
mobil
fix
logo
Márkafüggetlen karosszériajavítás

Fogalma sincs, mit kell tenni totálkár esetén?

Kisebb karambolok esetében, ha nem Ön a hibás, a kitöltött baleseti bejelentővel, szervizlátogatással és kárfelméréssel akár néhány napon belül a kijavított autóval távozhat. De mi a helyzet komolyabb baleset esetében, amikor autója „totálkáros” lesz?

Egyáltalán mi az, hogy totálkár? És miként befolyásolja a gépkocsi helyreállítását? Az autóval elszenvedett baleset néha pitiáner dolog ahhoz képest, ami utána a kárrendezéssel jár. Segítünk ezt elkerülni!

 

Totálkár, és ami utána jön

Totálkár, javíthatósági határérték, roncsérték, avulások, kárügyintézés. Valljuk be, ismeretlen terület, nem is beszélve a kárrendezés folyamatáról. A biztosítók milyen okból és mekkora összeget fizetnek ki? Ebből az összegből rendbe lehet hozni az összetört autót? Csupa olyan téma, mely a 10 perces ebédszünetében csak időpocsékolásnak tűnik?
Akkor is így gondolná, ha a mai napját törné ketté egy karambol, és holnaptól BKV-ra szorulna? Ami ma időpocsékolásnak tűnik, azon holnapi nap akár több ezer forintot spórolhat, és megkímélheti Önt a bosszúságoktól. Ugye mindjárt másképp fest a dolog?

De mi az, hogy totálkár?

Amennyiben gépjárművét totálkárosnak minősítik, azt műszaki vagy gazdasági szempontból nyilváníthatják totálkárosnak. Ezért totálkáros kárrendezés esetén kulcsfontosságú lépés a biztosítók részéről a gépjármű káridőponti értékének meghatározása (kárkori érték). Műszaki totálkár esetében gépjárműve szinte a felismerhetetlenségig összetörik, vagy megég; mindenesetre olyan állapotba kerül, hogy már nem lehet szakszerű módon javítani. Volt autó, nincs autó.

De mi a helyzet az ikertestvérrel? Gazdasági totálkár esetében a gépkocsi felől még van remény, és javítható lenne, azonban annak költségei többe kerülnek, mint az a gépjármű értéke szempontjából megérné. Gazdasági totálkár esetében nem gazdaságos a javítás. Legalábbis a biztosító részéről. Mert a javítás költsége magasabb lenne, mint az autó tényleges értékének előre meghatározott része a kár keletkezésének időpontjában.

A szakszerű javítás ez esetben megközelíti a gépjármű baleset előtti értékének 50 vagy akár 80 százalékát (biztosító és módozat függő, tehát CASCO, vagy KGFB). Sőt, akár többe kerülne az új alkatrészekkel történő szakszerű helyreállítás, mint a gépjármű értéke a baleset idején. „Vagyonszerzést” pedig ezzel kapcsolatban nem engedélyez a hatályos törvény.

Hogyan számolják ki a kártérítés összegét gazdasági totálkár esetében?

„Hogyan lesz ebből pénzünk, és mennyi?” Szól az örök visszatérő kérdés. Gazdasági totálkár esetében az összeg meghatározása kárszakértő segítségével történik. A meglévő adatok valamint a kárszemle jegyzőkönyve alapján meghatározzák a gépjármű értékét a baleset időpontjában, tehát a kár időpontjában, majd ebből levonásra kerül a sérült gépjármű ára (roncsérték).
Az összeg meghatározásában egy eurotax program segít, mely olyan adatokat vesz számításba, mint pl. a gépjármű kora, származási helye, eddigi sérülései, műszaki vizsga érvényessége, vagy a megtett kilométerek illetve tulajdonosok száma. Így jó, ha nincs túl sok minden a gépjármű „listáján”. A gépjármű káridőpontbeli értékének meghatározásakor állapítják meg a roncsértéket is.

PTK és a matek
Totálkár esetén a gépjármű káridőpontbeli értéke, és a roncsérték különbözete teszi ki a maradványértéket. Azt a bizonyos összeget, melyet a károsult részére kifizetnek végül.
Tehát totálkár esetében a biztosítók megállapítják autójának forgalmi értékét, mellyel a baleset idején rendelkezik; valamint roncs értékét és a kettő különbözetét fizetik ki Önnek. (Ha a kárt a CASCÓ terhére térítik, akkor ebből még levonásra kerül az Önrészesedés, és az évfordulóig hátralevő díjtétel, lévén a CASCO éves szerződés, illetve az egyedi CASCÓ feltételek szerinti levonások).

A kettő különbsége adja ki a kártérítés összegét, tehát a kárszámítás nem a javítás költségein alapul. Ez sajnos nem vitatéma, a Ptk. törvénykönyve határozza meg.

Mi tévő legyen gazdasági totálkár után?

Gazdasági totálkár esetében a roncsolt totálkáros autó az Ön tulajdonában marad, és választási lehetőséggel rendelkezik. A biztosító segítségével és ajánlata alapján vagy pedig szabad piacon hirdetheti meg és adhatja el a sérült gépjárművet. Így a megállapított kártérítési összegből valamint a totálkáros gépjárműje után kapott vételárból új (másik) autót is vásárolhat.
Mi a helyzet, ha ez a lehetőség nem vonzó az Ön számára?

Megjavíttathatja-e totálkáros autóját?

Totálkáros lett, miközben az évek alatt a szívéhez nőtt. Ragaszkodik hozzá, mert rendszeresen karban tartotta és ismert a jármű teljes előélete Ön előtt?
Ha úgy dönt, a „roncs” egy régóta meglévő szinte „családi ereklye”, és szeretné inkább megjavíttatni, sőt akár magasabb áron értékesíteni a biztosító által kínált összegnél, megteheti. A meghatározott kártérítési összegből a gépjárművet saját maga is megjavíttathatja. Azonban számoljon azzal, hogy a javítás további költségeit nem terhelheti a vétkes sofőrre vagy annak biztosítójára.

Totálkáros autó – „Csak a nyakán ne maradjon?”

Ha totálkáros autóját látni se bírja, nem hogy azzal bajlódjon, miként javíttassa meg, akkor a biztosító társaság által felajánlott, és kifejezetten az autóbontásra szakosodott céggel kell felvennie a kapcsolatot.  Gépjárművétől „megszabadulva” dönthet úgy, hogy helyette másik autót vesz, ez esetben a járműváltás költségeit a biztosítónak kell megtérítenie Önnek (átírás, stb.).

A biztosítója jelenteni fogja totálkáros autója helyzetét? Mikor számítson rá?
A közlekedési hatóság értesítésére akkor számíthat a biztosítója részéről, ha a kárrendezési eljárás eredménye, hogy autója olyan műszaki állapotban van, hogy üzemeltetése továbbá nem lehetséges. Ez a teljesen roncsolt vagy szinte porrá égett gépjárművek esetében várható, tehát műszaki (technikai) totálkáros autókra jellemző. Ez esetben nem csak a biztosítót, de Önt is bejelentési kötelezettség terheli.  

Összetett és bonyolult? Akkor intézünk inkább mindent!

Úgy érzi túlságosan komplikált a baleseti kárrendezés folyamata? Csak sose szoruljon rá? Mi is ezt kívánjuk. Azonban ha a káresemény már megtörtént, ne feledje, még mindig segítséget nyújthat Önnek a Biztosítótársaság, ha az ügymenete szakszerűen intézkedni képes kezekbe kerül! Mert időnként hallani olyan történeteket is, ahol a baleset volt a folyamat talán legkevésbé fájdalmas része. A baleset utáni ügyintézés ugyanis rémálommá vált…

Szervizünk egyik legfőbb előnye éppen ezért az, hogy utána járás nélkül, egy helyen intézhetőek el a javítási és adminisztrációs teendők, a kárfelvétel. Elveszni lehetetlenség a folyamatokban, mert összesen két személy menedzseli az elejétől a végéig az Ön teljes kárrendezési folyamatát.

Önnek a velünk való találkozáskor csak a kapcsolódó papírok kitöltésére kell ügyelnie, de telefonos elérhetőséggel ebben is segítségére vagyunk már a baleset helyszínén.  A többit mind mi intézzük! Ugye ez így mennyivel egyszerűbb?

 

Megjelent: 30886 alkalommal Utoljára frissítve: 2015. április 01., szerda 13:50
Érdekességek
 
© 2015 - 2022 Balatoni kereskedelmi és szolgáltató Kft.