Vadkár kiegészítő biztosítás a karosszéria érdekében


Mit tegyünk, ha bekövetkezett az ütközés?


Az első és legfontosabb teendő, hogy elkerüljük a további baleseteket. Ezért húzódjunk lehetőség szerint az út jobb szélére, kapcsoljuk be az elakadás jelzőt és tegyük ki a gépkocsi mögött megfelelő távolságra a fényvisszaverő háromszöget! Ezután pedig hívjuk ki a rendőrséget!


A helyszínelés a kulcs


A rendőrség értesítése több okból nem kikerülhető. Először is azért, mert a karosszériában keletkezett komoly károk javítását a biztosító csak akkor vállalja, ha megfelelően tudjuk kárigényünket alátámasztani. A rendőrség ezért rögzíti a nyomokat, fényképeket készít és felveszi a sofőr adatait. Megállapítja, hogy jelezte-e tábla a vadveszélyt, és hogy nem léptük-e át vélhetően a kötelező sebességhatárt. Emellett ők azok, akik hivatalból értesítik a helyi vadásztársaságot az eseményről.


Gondolkodjunk előre!


Megtörtént tehát a helyszínelés, és a rendőrség (jó esetben) megállapította, hogy vétlenek vagyunk a balesetben. Ez azonban kevés lehet, hiszen a karosszériában, szerencsétlen esetben az utasok vagy a sofőr egészségében keletkezett kár. Sőt, amennyiben az állat elpusztult vagy olyan súlyosan sérült, hogy nem tudta elhagyni a helyszínt, nem kis összegeket jelentő vadkár is létrejött – amit szintén ki kell fizetnie valakinek a vadásztársaság részére. Az a szerencsésebb helyzet, ha ezek természetesen nem mi vagyunk! Márpedig, ha nem talált nálunk a rendőrség szabálytalanságot, akkor nem mi vagyunk a felelősök sem…


Lehet természetesen perelni az illetékes vadásztársaságot, de a gyakorlat azt mutatja, hogy ezek a perek hosszadalmasak, és igazunk nehezen bizonyítható.


Legtöbb esetben a vadásztársaság a vadhalál miatti, mi pedig a karosszérián keletkezett károk megtérítéséért vagyunk felelősek. Ez pedig súlyos százezreket vagy még nagyobb összeget is jelenthet.


Emiatt érdemes előre gondolni ezekre az esetekre is. Két megoldást szoktak a biztosítók javasolni:


Casco


Vadkár-kiegészítő biztosítás


Bármelyiket is választjuk, ha rendelkezünk vele az ütközés pillanatában, és a rendőrség megállapította, hogy nem vagyunk felelősek a balesetben, nagy könnyebbséget jelenthet. A biztosító mind a személyi sérülés, mind a karosszériában keletkezett károk miatt fizet. Ha azonban nem volt érvényes biztosításunk, akkor bizony zsebből kell fizetni a karosszéria műhelyben. Emellett, ha kiesünk a munkából a sérülés miatt, nem kapunk balesetbiztosítási összeget sem, pedig ilyen sajnálatos esetben minden fillért jól jöhet!