Parkolás? A karosszéria épsége bánhatja, ha nem figyelünk!


Nem véletlen, hogy jogosítvány szerzésénél régebben külön volt választva a rutinvizsga a forgalmi vizsgától. Az újabb rendelet, ami már majdnem tíz éve van érvényben, a forgalmi vizsga részévé teszi a parkolást és egyéb apró manővereket, de ez még mindig megosztja az autósoktatók társadalmát. Sokak szerint egyszerűbb és hatékonyabb volt a rutinpályákon való gyakorlás azelőtt, hogy valakit kiengedtek a forgalomba.


Elmondható ugyanis, hogy nagyon sok sofőr, aki az utakon egészen biztonságosan közlekedik, csapnivalóan rosszul parkol. Az elrontott manőverezésekkel azonban nem csak a sajátunkat, de mások karosszériáját is veszélybe sodorhatjuk. Karosszérialakatos műhelyünk tapasztalatai is azt mutatják, hogy a parkolás közben történt balesetek miatt gyakran szorulnak javításra az autók karosszériái. Mik azok a tényezők, amik nehezítik a parkolást, és hogyan tudjuk elkerülni a hozzájuk kötődő baleseteket?


Kicsik a parkolóhelyek


Ez bizony tény. A legtöbb parkolóhely Magyarországon még a keleti gyártmányú, kisebb méretű gépkocsikra lett kialakítva - bár akkoriban a „nyugati” autók is kisebbek voltak a maiaknál. A kilencvenes években az akkor nagyon elterjedt Suzuki Swift és az Opel Astra F méreteihez lettek optimalizálva. Nem véletlen, hogy a lakótelepeken például nem kis nehézséget okoz a modern gépkocsikkal helyet találni, biztonságosan be- és kiállni, be- és kipakolni. Az viszont tényleg nehezen értelmezhető, hogy az újabb építésű bevásárlóközpontok parkolói is a régi szabvány mentén lettek kialakítva. Nyilván a minél jobb helykihasználás motiválhatta a tervezőket, de ezzel éppen a könnyed, és elsőre is sikeres parkolás komfortja semmisült meg. De ha már így történt, ne érezzük magunkat feleslegesen kényelmetlenül azért, ha a parkolás kicsit nehezebben, lassabban történik! Legyünk türelmesek magunkhoz és másokhoz is: adjunk időt a manőverezésekre, és inkább korrigáljuk a folyamatot többször, mint amennyi elengedhetetlenek tűnik, mint hogy meghúzzuk a saját autónk, vagy mások autójának karosszériáját!


Változékony időjárás


Az időjárás a sofőröket mindig könnyen megtréfálhatja. Nincsen ez másképpen tavasszal sem, sőt! Ez az az évszak (különösen az idei évben tapasztalhatjuk ezt) amikor a vakító napsütés ugyanolyan gyakori problémát okozhat, mint a hirtelen nyakunkba zúduló eső vagy a korábban poros, majd a hirtelen erre hulló csapadéktól nyálkás, csúszós aszfalt. Ha csak néhány apróságra jobban odafigyelünk, már azzal is csökkenteni tudjuk a rizikót. Ilyen például, ha derűs időben napszemüveget viselünk az autóvezetés egész ideje alatt. Így meg tudjuk akadályozni, hogy a hirtelen a felhők mögül kibukkanó Nap elvakítson minket, zavart okozva a manőverezésben. Esős időben pedig használjuk a légkondicionáló berendezést – ha van - a szélvédők párátlanítása miatt, illetve mindenképpen tisztítsuk le a külső visszapillantó tükröket! A parkolás sok esetben tolatással is jár, ehhez pedig mindenképpen szükségünk van a jó kitekintésre, a pontos tájékozódásra.


Rutintalanság


Ahogyan azt már leírtuk, parkolni külön meg kell tanulni. Ha az autósiskolában nem sikerült elég rutinra szert tenni, vagy esetleg hosszabb kihagyás után ülünk újra autóba, mindenképpen ajánlatos kicsit gyakorolni a parkolást, mielőtt „élesben” útra kelünk. Ehhez akár hivatásos autósoktató segítségét is igénybe vehetjük, néhány tanóra anyagi vonzatának befektetésével – meg fogja érni! Ehhez viszont az is hozzátartozik, hogy jól kell ismerni a gépkocsit, amit vezetünk. Új autó esetén – ezekből a kilátás igencsak korlátozott - mindenképpen érdemes gyakorolni kicsit a parkolást. Nem éri meg az új autó karosszériájának épségét kockára tenni azért, mert még nem ismerjük eléggé. Az, hogy milyen „harapósan” fog a fék, vagy milyenek a kocsi túlnyúlásainak térbeli dimenziói, hová esnek a holtterek - mind-mind olyan tényezők, amiket alaposan meg kell ismernünk, mielőtt útra kelünk a forgalomban.