Ön tisztában van a biztosítási ügyintézéssel totálkár esetében is?


Egy balesetnél nem feltétlenül a gépjármű sérülése okozhatja a legnagyobb stresszt az Ön számára, sokkal inkább a kárrendezés folyamata.


Totálkár (GTK – vagyis gazdasági totálkár), roncsérték (maradványérték), káridőponti érték (kárkori), javíthatósági határérték (jav. hat.), stb... És máris úgy érzi, hogy egy új nyelvet kell megtanulni ahhoz, hogy eligazodjon az információkon?


Érthető, hiszen jó eséllyel Önnek nem ez a szakmája. És a zsargont sem beszéli. Azonban ha nincs tisztában a legfontosabb fogalmakkal, a pénztárcáján és a lelki állapotán is megérezheti a „tudatlanság következményeit”.


 


Mert nem minden baleset sima ügy


Ami most időpazarlásnak tűnik, az egy karambol utáni gépjárműhiánynál már csak utólagos bosszúság lesz: „Ha akkor ezt tudtam volna!” Vagy: „Ha tudtam volna, hogy mikor milyen döntéseket kell hoznom, jobban is kijöhettem volna a szituációból!”


Nem minden baleset végződik úgy, hogy kitölti a baleseti bejelentőt, és egy szervizlátogatással valamint kárfelméréssel akár néhány napon belül kézhez kapja a gépjárművét.


Totálkár esetében is számíthat ránk. De pontosan mit is jelent a totálkár?


 


Karosszériajavítás Budapesten totálkár ügyintézéssel


Miként befolyásolja a gépkocsi helyreállítását a totálkár? A biztosítók milyen okból és mekkora összeget fizetnek ki? Nézzünk utána a tényeknek!


Egy gépjárművet műszaki vagy gazdasági szempontból minősíthetnek totálkárosnak, ezért a totálkár kárrendezés esetében a biztosítók mindig meghatározzák a gépjármű káridőponti értékét (más néven: kárkori érték). Nem mindegy azonban, hogy melyikről van szó.


 


Mikor lehet javítani egy totálkáros autót?


Műszakilag totálkáros autót nem lehet szakszerű módon javítani. Így ténylegesen el lehet mondani ez esetben: volt autó, nincs autó.


És habár egy gazdaságilag totálkáros autó javítható lenne, költségei általában többe kerülnek, mint akár a gépjármű kárkori, azaz a kár bekövetkeztét megelőző értéke. A biztosítók részére a javításuk pedig nem gazdaságos; hiszen a javítás tényleges költsége nagyobb lenne, mint az autó tényleges értékének előre meghatározott része a kár keletkezésének időpontjában.


A javítási összeg a gépjármű baleset előtti értékének 50-60 vagy akár 80 százalékát is megközelítheti, ez függ a biztosítótól és a módozattól is:  CASCO vagy KGFB-ről van-e szó.


 


Így jön a kártérítés, de mégis mennyi?


Gazdasági totálkár esetében természetesen a kártérítés összege korántsem mindegy. Jó, ha az autó előélete fehér, mint a holló.


Ugyanis a kártérítési összeg meghatározásánál fontos szerepet játszik a gépjármű általános és esztétikai állapotán kívül annak kora, előélete (kárelőzménye - tehát addigi sérülései), a műszaki vizsga érvényessége; és az is, hogy mennyi kilométert tett meg pontosan, mindazt mennyi tulajdonos által.  


A kárszakértő fotói és feljegyzései alapján a Biztosító társaság a gépjármű káridőpontbeli értékének meghatározása során a roncsértéket is megállapítja.


 


Így fizetnek Önnek kártérítést


A meglévő adatok és a kárszemle jegyzőkönyv a gépjármű baleseti időpontjában rendelkező értékének a megállapításában segítenek. Ez a kárkori érték. Ebből vonják le a sérült gépjármű árát, azaz a roncs, avagy maradvány értéket.


Totálkár esetén a gépjármű káridőpontbeli értéke, és a roncsérték különbözete adja meg maradványértéket. Azt a bizonyos összeget, amit Ön minél hamarabb szeretne megkapni.


A totálkár esetében az autója - baleset idején aktuális - forgalmi értékének és a roncs értékének a különbözetét fizetik ki Önnek.


Casco esetében még levonásra kerül ilyenkor az önrészesedés és az évfordulóig hátralevő díjtétel vagy az egyedi Casco feltételek szerinti levonandó tételek.


 


Mihez kezdjen a totálkáros autóval?


Gazdasági totálkár esetében autóját a biztosító segítségével vagy pedig nélküle a szabad piacon is eladhatja. A kártérítési összeg valamint a vételár egy másik, hasonló autó vásárlását is megengedheti Önnek. A meghatározott kártérítési összegből pedig akár meg is javíttathatja azt, azonban a javítás további költségeit nem terhelheti a vétkes sofőrre vagy annak biztosítójára.


A biztosító társaság egy autóbontót is ajánlhat Önnek, ahol „megszabadulhat” a roncstól és akár új autót is vehet. Ez esetben a járműváltás költségeit a biztosítónak kell megtérítenie.


 


Biztosítási ügyintézés Budapesten akár totálkáros autók esetében is


Úgy érzi ez az egész kárügyintézési téma összetett és túl bonyolult?


Jó lenne, ha nem a saját tudására és a megszerzett információkra kellene hagyatkoznia, hanem hozzáértő szakemberek segítenének Önnek egy esetleges baleset során a lehető legjobb döntést meghoznia?


Szervizünkben utánajárás nélkül, egy helyen intézheti el a javítási és adminisztrációs teendőket, és a kárfelvételt. Az Ön teljes kárrendezési folyamatát nálunk összesen két ember menedzseli majd az elejétől a végéig.


Önnek csak a kapcsolódó dokumentumokat szükséges kitöltenie, azonban abban is segítségére leszünk.


Telefonos elérhetőséggel is segítségére vagyunk már a baleset helyszínén is.  Bízza ránk a kárügyintézést, mert nem minden baleset egyszerű.