Nyári kihívások: hogy épen maradjon Ön és a karosszéria is!


Itt van a nyár és a jó idő. Ez az időszak több kihívást jelent az utakon, mint elsőre gondolnánk. Éppen ezért nemcsak autónk műszaki állapotára, hanem saját mentális és fizikai egészségére is fokozottan kell figyelni! Mire gondolunk?


Egyszerűen fogalmazva: nagy melegben könnyen rosszul lesz az ember. Ha pedig egy autóvezetőre rátör a rosszullét, könnyen elveszítheti a kontrollt a gépkocsi felett. Esetleg apróbb hibát vét, aminek viszont akár katasztrofálisak lehetnek a következményei! Rámehet a karosszéria, mi magunk és utasaink is veszélybe kerülhetnek, és bajba sodorhatjuk a többi közlekedőt is.


A rosszullét több módon léphet fel: fejfájás, hányinger, szédülés, tompultság vagy akár remegés és ájulás. Gyakran előfordul, ha nagy a hőség, főleg akkor, ha ez az időjárás hosszabb ideje tart. Mi okozhatja?


Kialvatlanság


A nagy meleg miatt legtöbben nehezebben alszunk el, és éjszaka többször felébredünk. Sőt, álmatlan éjszakák is gyakrabban előfordulnak ilyenkor. Ha fáradtak vagyunk, a reakcióidőnk lecsökken, szétszórtabbak, figyelmetlenebbek lehetünk – ez mind olyan tünet, ami autóvezetéskor nem kevés veszélyt tartogat! Ilyenkor érdemes elkerülni, hogy volán mögé üljünk, ha mégis muszáj, vezessünk óvatosabban! Inkább induljunk el korábban, mint szoktunk, vagy vállaljuk be a késést – még ez is jobb, mint százezreket fizetni később a karosszéria műhelyben.


Folyadékhiány


Nagy melegben jobban izzadunk, így több folyadékot veszít a szervezet. A folyadékhiány rosszullétet okozhat, de a reakcióidőt is tompítja és a látás is homályosabb lehet! Emiatt fokozottan figyelni kell a folyadék pótlására. Nem csak akkor kell inni, ha már jelez a szervezet szomjúság formájában, hanem tudatosan kell fogyasztani. Legyen tehát mindig folyadék üvegben az autóban! Kortyoljunk belőle rendszeresen! Ne feledjük: ilyenkor a szokásos napi másfél-két liternek akár a kétszerese, sőt, még több is szükséges ahhoz, hogy komfortosan érezzük magunkat.


Mindenki stresszesebb


A kánikulával olyan hatás ér minket, amihez nem könnyű alkalmazkodni. Ez természetesen egyénenként eltérő, de valamilyen szinten mindenkinek kihívást jelent. Ingerültebbek lehetünk, így a Magyarországon mindennapos autóvezetési konfliktusok akár komoly bajba is sodorhatnak. Egy türelmetlenségből fakadó, nem átgondolt előzés, vagy a követési távolság be nem tartása például rendszeresen okoz baleseteket nyáron – karosszéria műhelyünkben legalábbis ilyenkor gyakran futunk bele ilyen esetekbe!


Amikre még mindenképpen figyeljünk:


Hűtsük az autót! Ha nincs légkondicionáló, akkor a szellőztetés a megoldás.  Légkondicionáló esetén viszont vigyázzunk, hogy a kinti hőmérsékletnél a belső hőmérséklet legfeljebb 8-10 fokkal legyen kevesebb! Semmiképpen se irányítsuk egyenesen magunkra, mert lehet, hogy jól esik, de megfázást okozhat!


Használjunk jó minőségű napszemüveget! Az erősen tűző nap elvakíthatja a sofőrt, ami veszélyes lehet. A nem megfelelő, olcsó, az UV sugarakat nem szűrő napszemüveg viszont több kárt okoz, mint amennyi hasznot hoz.


Öltözzünk lengén, szellősen, világosabb színű ruhákba! Így a hőérzet jelentősen csökkenthető.


Használjunk naptejet vezetéskor is!  Az ablakon betűző nap ugyanis leégést tud okozni.