Napszemüveg? Vezetéshez télen-nyáron!


 


Nem véletlen, hogy amikor a biztonságos autózásról beszélünk, mindig megemlítjük, hogy érdemes a kesztyűtartóban egy jó minőségű napszemüveget tartani. Karosszéria műhelyünkben gyakran javítunk olyan gépkocsikat, amit azért sérültek, mert vagy a sofőrt, vagy egy másik közlekedőt elvakított a napfény. A látásviszonyokat főleg nyáron határozza meg a vakító napsütés. Érdemes beszerezni egy jó minőségű napszemüveget – nemcsak szemünk, de karosszériánk biztonsága érdekében is.


Milyen is egy jó napszemüveg?


Kényelmes


Vásárláskor talán ez szokott lenni mindannyiunk számára az elsődleges szempont. Sosem szabad úgy napszemüveget venni, hogy nem próbáljuk fel! Fontos, hogy ne nyomja oldalt se fejünket, se a fülünket, illetve hogy az orrnyergünkre jól illeszkedjen. Ne legyen tehát túl szoros, de túl laza sem, hiszen akkor könnyen leesik vagy lecsúszik. A jó napszemüveg nem tör, nem mozog az arcunkon, és majdnem a teljes látás spektrumban védelmet ad.


Biztonságos


Ez talán a legfontosabb szempont. A fény spektruma a pirostól a kékig terjed: az infravörös fények melegítenek, az ultraibolya azonban veszélyt tartogat: mind szemünket, mind bőrünket károsíthatja. Ez utóbbi ellen nyújt védelmet a megfelelő minőségű napszemüveg. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy olyat kell választani, ami biztonságos az UVA és UVB sugarak káros hatásaival szemben. Ezt könnyen tudjuk ellenőrizni, hiszen az uniós szabályozás szerint csak információs címkével együtt szabad napszemüveget forgalomba hozni. A lencsék fényszűrő képességét 0 és 4 között határozzák meg, ami a következőt jelenti:


0: A szembe jutó fény erősségét csökkenti (UV sugárzást egyáltalán nem szűr meg)


1: Az alacsony UV sugárzást szűri ki


2-3: Közepes és erős sugárzás esetén megfelelő


4: Védelmet nyújt extrém napfény esetén is


Nem túl sötét


Az extrém sötét napszemüvegek dizájnosak és titokzatos külsőt kölcsönöznek viselőjének. Szempontjaink szerint azonban nem szerencsés választás, hiszen elnyeli a látható fény legnagyobb részét. Emiatt úgy érezhetjük, félhomályban vezetünk, ami pedig egyáltalán nem a legkényelmesebb vezetési környezet. A karosszériára, autónkra, a többi közlekedőre és saját magunkra is vigyázni kell, ehhez pedig a nappali vezetés fényviszonyai a legmegfelelőbbek. Éppen ezért érdemes akár több napszemüveget beszerezni: sötét lencséjűt vízparti nyaraláshoz és egyet a téli-nyári autóvezetéshez, közepesen sötét lencsével.


Jól néz ki


Azért ez is fontos. Mindenképpen érdemes olyan fazont választani, ami illik az arcformánkhoz és nem üt el túlságosan természetes színeinktől. Illeszkedjen a ruhatárunkhoz és legyen olyan, ami tükrözi egyéni stílusunkat. Érdemes minél többet felpróbálni, mielőtt döntünk.


Nyáron a napszemüveg életeket menthet, segít abban, hogy épen maradjon karosszériánk, egészségünk és a többi közlekedő, így elkerüljük a baleseteket a hirtelen vagy állandóan vakító napfényben. Pihenjen, nyaraljon, és vezessen körültekintően!