Kavicsfelverődés: Casco nélkül nagyon rosszul járhatunk!


Miért érdemes figyelni, ha megsérül a szélvédő?


Mert vezetéskor zavaró


Ezt legtöbben nem szokták komolyan venni, hiszen egy kisebb kavicsnyom a szélvédőn elvileg nem okoz nehézséget autóvezetéskor. Gyakorlatilag azonban létrehozhat olyan torzulásokat, fénytöréseket a szélvédőn, amik egy hirtelen helyzetben megzavarhatják még a tapasztalt sofőrt is!


Mert a kis sérülésből hirtelen nagy probléma keletkezhet


Sokan azt gondolják, nyári időszakban nem kell foglalkozni egy kis kavicsnyommal, hiszen inkább télen tud a szélvédőn nagyobb gondokat okozni, amikor a fagyok nyomán kialakuló hőmérséklet-különbség miatt szétrepedhet az üveg. Ez azonban nem így van! A karosszériára nagy veszélyt jelent meleg időben is a kisebb sérülés. Gondoljunk csak a légkondicionáló használatára, ami néhány perc alatt akár tíz fokkal is lehűti az autó belső terét, így jelentős hőmérséklet-különbséget okozva a szélvédő kinti és benti felülete között. Karosszéria műhelyünket gyakran keresik fel azzal a problémával, hogy ilyenkor a kavicsfelverődés okozta kis sérülés mentén a szélvédő kettéreped.


És így el is jutottunk oda, hogy miért jó előre gondolkodni!


Senki sem szeretné a nyaralásra félretett pénzét karosszéria javításra költeni. Márpedig a szélvédőcsere nagyon sokba kerül, de mindenképpen szükséges! Így ugyanis a szélvédő nem tudja betölteni a merevítésben fontos funkcióját sem - arról nem is beszélve, hogy a rendőr is megbüntethet, illetve a műszaki vizsgán sem megy így át a gépjármű.


Van lehetőség javíttatni is az üveget, ami a cserénél lényegesen olcsóbb és gyorsabb megoldás, de mi ezt a munkát nem végezzük. Karosszéria műhelyünk tapasztalatai alapján döntöttünk így, mert semmiféle garanciát nem adhat arra a javító, hogy a javítás helyétől a repedés nem indulhat tovább bármikor.


Továbbá, idővel minden szélvédőüveg eredetileg sima, gyári felülete tele lesz apró kis karcolásokkal, az ablaktörlő használata és a téli jégkaparászás miatti felületi sérülésekkel, illetve azzal a kikerülhetetlen használódási folyamattal, amit a menet közben nagyobb sebesség esetében a szélvédőre jutó por okoz. Ezek pedig a szemből érkező, közvetlen fény esetében (naplemente, szemben közlekedő autó reflektorral, vagy rosszul beállított tompított fényszóróval, stb.) elhomályosodást, illetve elmosódásokat okozhatnak, nedves időben pedig új ablaktörlő lapátok esetén is hártyás felületet eredményez, ami zavarja a szabad kitekintést.


Ezért is érdemes előre gondolkodni, és Cascót kötni!


Ha oda jutunk, hogy szélvédőt kell cserélni, nagyon nagy segítséget jelent, ha van biztosításunk szélvédőkárok esetére.  Hiszen ez a balesetnek pont az a típusa, amikor nehéz, sőt, sokszor lehetetlen a javíttatás költségét a kötelező biztosítás keretein belül, a károkozó biztosítójával kifizettetni. Egy teherautó rakománya, vagy terepjáró szélesebb kerekei okozta felverődés nagy gondokat tud okozni, de hogyan bizonyítjuk, hogy az előttünk haladó, vagy éppen szemben közlekedő monstrum a hibás a dologért? Legtöbbször sehogyan.


Éppen ezért tudjuk ajánlani mindenkinek, hogy előre kössön Cascót, melyben a szélvédőkárra lehetőleg válassza az önrészmentességet, a nyári időszakban is! Ám ha hagyományos Casco keretében önrésszel térülő szélvédőkár-záradék szerepel, karosszéria műhelyünket ebben az esetben mindenképpen érdemes felkeresni, hiszen mi állandó munkakapcsolatban állunk az összes itthoni biztosítóval, így elképzelhető, hogy a 10-20 százalékos önrészt sem kell kifizetni a károsultnak.


Gondolkodjon előre, kössön Cascót, és ha szélvédőcsere a feladat, és ha gond van, keressen minket!