Autóvezetés viharban 1. rész


A viharok nem elkerülhetőek, a viharkárok azonban nagyrészt igen. Ehhez szeretnénk néhány ötletet adni. Ugyanis karosszéria műhelyünk több évtizedes tapasztalata azt mutatja, hogy a karosszériát érő sérülések nagy része „megúszható”, ha erre a néhány dologra fokozottan odafigyelünk:


Legyünk naprakészek!


Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy fokozottan figyeljük az időjárás-előrejelzést! Manapság már minden okostelefonra telepíthető időjárás-előrejelzési alkalmazás, ami nagy segítséget jelenthet minden sofőr számára a szeszélyes nyári napokon. Főleg akkor legyünk körültekintőek, ha hosszabb utat tervezünk, vagy ha nem rendelkezünk még kellő rutinnal.


Ha elért a vihar: fokozottan figyeljünk!


Ha mégis lecsap ránk az ítéletidő, szedjük össze magunkat és figyeljünk! Mindig veszélyes, de ilyenkor fokozottabban felelőtlenség telefonálgatni vagy sms üzeneteket olvasni vezetés közben! Kapcsoljuk ki a rádiót is, mert a folyamatos zaj elterelheti a figyelmünket a vezetésről! Összeszedetten figyeljük környezetünket, haladás közben nézzünk egyenesen előre, használjuk eső esetén a megfelelő tempójú ablaktörlést. Figyeljük az út szélét is, a fákat és bokrokat, mert egy hirtelen villámlás vagy széllökés esetén előfordulhat, hogy fatörzsek, faágak hullanak elénk az útra!


Vegyünk vissza a tempóból!


Azaz: lassítsunk, ha vihar van, vagy esik az eső! Ilyenkor általában be is borul, a fényviszonyok romlanak, a szakadó esőben az ablakörlő lapátok sem bírják mindig a megterhelést, tehát összességében rosszabbak a látási viszonyok. Az esetlegesen tomboló szélről nem is beszélve! Ami nem csak azért veszélyes, mert nem várt akadályokat állíthat elénk az utakon, de azért is, mert az autó is nehezebben irányítható, ha lökdösi a szél, a kevesebb rutinnal rendelkezőket ez eléggé meg tudja ijeszteni. A pocsolyákon, vízátfolyásokon pedig könnyen megcsúszhatunk, és így a karosszéria műhelyben köthet ki a gépkocsi. Így van ez akkor is, ha „belerongyolunk” egy előttünk lassabban, óvatosabban döcögő vagy hirtelen fékező autóba.


Fogjuk a kormányt erősen!


Viccesen hangozhat, pedig nem vicc: sok baleset elkerülhető lenne, ha minden sofőr rendesen megmarkolná a kormányt és határozottabban kezelné a pedálokat veszélyhelyzetben. Vihar esetén pedig még inkább fontos erre odafigyelni, mert egy hirtelen vízátfolyás vagy nem várt akadály esetén fontos, hogy a lehetőségekhez képest irányítható maradjon az autó. Tehát: fogjuk meg határozottan azt a kormány, két kézzel, kb. 9 és 3 óra magasságában, így könnyebben irányítható marad a gépkocsi.


Kapcsoljuk fel a fényszórókat!


Igazából az a helyes döntés, hogy a vihar első jeleire felkapcsoljuk őket. Valóban hirtelen és drasztikus mértékben lecsökkenhetnek ilyenkor a látási viszonyok. Ezért ahhoz, hogy jól lássunk, illetve, hogy minket is jól lássanak, használjuk a lámpákat!


Érdemes megállni


Megállni biztonságosan félrehúzódva a forgalom és a vihar elől, feltekerni az ablakokat, becsukni az ajtókat, és bent maradni az utastérben. A villámlás ugyanis akár halált is okozhat, ha ilyenkor a szabadban tartózkodunk. Így nincs nagyobb biztonság, mint az autóban maradni.  Ahol érdemes megállni: parkolóban, benzinkúton vagy az út szélén, jól láthatóan és teljesen félrehúzódva. Itt használjuk nyugodtan a vészvillogót, a motort pedig ne állítsuk le, hogy ne párásodjanak be körben az üveg felületek. Ahol viszont veszélyes: fák alatt vagy nagy fák közelében, mert a villámlás vagy a szél kidöntheti, vagy letörhet egy ágat, ami különösen nagy veszélyt jelent a karosszériára. Nem szerencsés emellett hirdetőtáblák és egyéb könnyűszerkezetes építmények közelében, valamint mélyen fekvő helyen, melyet az árvízszerű esőzés gyorsan elönthet.