Autópálya-etikett mindenkinek 1. rész


Az autópályák, gyorsforgalmi utak a 21. században szinte elengedhetetlenek a közlekedésben. Az agglomerációban élők számára mindennapi segítség, de mindannyian igénybe vesszük őket, ha máskor nem, a szabadságolások, nyaralások idején.


Nem árt azonban résen lennünk!


Az autósiskolában leginkább a parkolási manőverezés és a városi közlekedés az, amiben sikeresen ki tudnak képezni. Legtöbben azonban szinte egyáltalán nem jutnak ki az autópályákra, amelyek egészen más kihívást tartogatnak, mint az, ha településen vezetünk.


Magyarországon a halálos balesetek tíz százaléka a sztrádákon történik.


Nem véletlenül.


A gyorsabb vezetési tempó miatt ugyanis több veszélynek tesszük ki magunkat, karosszériánkat és a többi közlekedőt, mint az 50 kilométer per órás átlagsebesség esetén. Érdemes tehát néhány dologra fokozottan figyelnünk, és betartani az autópálya etikettet!


Mit értünk autópálya-etikett alatt?


A francia eredetű etikett szó jelentése: a társadalmi érintkezések megszabott rendszere.


Az autópálya-etikett tehát nem mást jelent, mint azt a megszabott vezetési szabályrendszert, amit autópályán való közlekedéskor illik betartani.


Nagyobb részüket megszabja a KRESZ, de van néhány olyan dolog is, amit nem említ - mégis érdemes tudni és betartani.


Lássunk néhány fontos viselkedési szabályt!


Tartsuk be a sebességkorlátozást!


Talán a legfontosabb.


Sokan, amikor a tükörsima aszfaltot látják maguk előtt, és alattuk van a háromezer köbcentis motor, elfelejtik, hogy bizony az autópályákon sem lehet ész nélkül száguldozni.


Nem véletlenül.


Nemcsak a karosszéria törhet totálkárosra, de sajátunk és mások életével is játszunk, ha felelőtlenül száguldozunk.


Karosszéria műhelyünkben rendszeresen szembesülünk azzal, hogy sokszor nemcsak az autót nem lehet már rendbe hozni, de a sofőr és az utasok élete sem lesz többet ugyanaz.


Részletezni nem szeretnénk, mindenki tudhatja, miről beszélünk, aki valaha is nézett esti híradót.


Tompított fényszóró!


Kötelező, mert a KRESZ előírja.


És hasznos, mert a nagy sebesség mellett is könnyebben észrevehetőek vagyunk. Minden időjárási körülmény között.


Levillogás: ronda egy szokás


Nálunk egyelőre nem büntetik a rendőrök (ellentétben például a németországi gyakorlattal) de igen illetlen szokás. Mondhatni, a megfélemlítés egyik eszköze az autópályán közlekedéskor. A leszorításról ne is beszéljünk, ami már tényleg veszélyes manőver.


Karosszéria, csontok, koponyák törhetnek ripityára pillanatok alatt egy-egy erőszakos sofőr agresszív viselkedése következtében.


Nem éri meg, tényleg.


Folytatása következik!