mail
mobil
fix
logo
Márkafüggetlen karosszériajavítás

Befagyott az ajtó vagy az ajtózár? Kerüljük el a nagyobb bajokat!

December második felétől legtöbben benne vagyunk az évvégi hajrában és az ünnepekre való készülődésben. A rengeteg elintézendő feladat, ajándékok beszerzése, munkahelyi projektek befejezése, évvégi összegzések, nagytakarítás, sorolhatnánk... Ne felejtkezzünk meg azonban arról, hogy hideg van, tél van, reggeli fagyok vannak, amik nagyon is komoly károkat okozhatnak a karosszériában!

Azt hihetnénk, minden autótulajdonos tudja, hogy a téli időszak előtt a gépkocsik komoly felkészítést igényelnek. Karosszéria-műhelyünk tapasztalatai alapján mégis ezt mondhatjuk, hogy meglepően sokaknál ez a felkészítés kimerül a téligumik felszereltetésében és a téli szélvédőmosó használatában. Pedig a tél sokkal több és nagyobb problémákat idézhet elő, amiket egyszerűbb és olcsóbb megelőzni, mint utólag orvosolni!

A befagyott ajtózár hosszú távú kellemetlenségeket okozhat

Azt gondolhatjuk, hogy a befagyott ajtózár vagy ajtó csak egy bosszantó reggeli incidens. Lehet, hogy elkésünk az iskolából vagy a munkahelyről, de ezzel le is zárható a történet. Pedig nem így van!

Ha ugyanis a befagyott ajtó kilincsét rángatni kezdjük, akkor megsérülhetnek a tömítőgumik. Sőt, akár el is deformálódhat az ajtó, ami utána már csak karosszéria-műhelyben javítható.

Legfontosabb védelem: a megelőzés

A téli felkészítésnek fontos részét kell, hogy képezze az ajtók és zárak kezelése az alábbi módon:

 • A zárakat olajozzuk meg akár WD 40-nel, műszerolajjal vagy speciális jégoldó spray-vel! Fújjuk be a zárba, cseppentsünk a kulcsra és forgassuk meg a zárban! Olajtartalmuk miatt ezek az anyagok jóval később fagynak meg, mint a víz, így védelmet adnak a kényes helyeken. De a grafit por is használhat itt. Ne felejtsük el a zsanérokat és a határolókat sem!
 • Szilikonpasztával vagy glicerinnel kenjük be, esetleg fújjuk be szilikon spray-vel a gumitömítéseket, kédereket! Így nem fognak befagyni és az életidejük is hosszabb lesz.
 • Mosás, főleg alsó mosás után figyeljünk arra, hogy a gépkocsi teljesen megszáradjon száraz, melegebb helyen!

Ha már befagyott: türelmesen és körültekintően

Ha azonban mégis a befagyott ajtó vagy zár problémájával kell megküzdenünk, az alábbi tanácsokat tudjuk adni:

 • Jégoldó: télen minden autós legjobb barátja. Ne a kesztyűtartóban tároljuk, mert akkor csöbörből vödörbe kerülhetünk!
 • Fújjuk be a zárba, akár többször is, és óvatosan próbáljuk kinyitni! Lehet, hogy többször is használni kell, hogy eredményt érjünk el.
 • Ha nincs jégoldó, gyufával vagy öngyújtóval melegítsük fel a kulcs fém részét, óvatosan helyezzük a zárba, majd várjunk kicsit! Így a meleg kulcs át tudja adni a hőt a zárnak, és az jó eséllyel kiolvad.
 • Az ajtó befagyása már nagyobb gond! Óvatosan ütögessük körbe a keretét. Fújjuk körbe a széleket jégoldóval, vagy, ha ez nem használ, langyos levegőt érdemes ráfújni! Végső esetben meleg vizet is rá lehet körben locsolni, de vigyázzunk, a szélvédőre ne jusson belőle, mert az elrepedhet tőle, és a nyitás után töröljük körben szárazra, vagy vigyük melegebb helyre az autót!
 • Ha csak az egyik oldal fagyott be, a másik oldalon vagy hátul (ahol egyben van a csomagtér az utastérrel) másszunk be az autóba, indítsuk be a motort, és kapcsoljuk be a fűtést! Egy idő után minden ki fog olvadni.

Amit tilos!

 • A befagyott ajtót rángatni, feszegetni.
 • Erőltetni a zárat. Ha a kulcs beletörik (ami könnyen előfordulhat) akkor már csak a zárcsere marad.
 • Meleg vagy forró vizet önteni a gépkocsira csak nagyon óvatosan, körültekintően szabad! Károsodhat ugyanis a festékréteg vagy a tömítések, sőt, megrepedhet a szélvédő üvege.
 • Túl forró levegőt fújni rá.

Kerülje el a karosszéria-problémákat, vigyázzon autójára télen is!

Megjelent: 274 alkalommal Utoljára frissítve: 2021. december 24., péntek 11:31
Érdekességek
 
© 2015 - 2022 Balatoni kereskedelmi és szolgáltató Kft.