mail
mobil
fix
logo
Márkafüggetlen karosszériajavítás

Vigyázzon magára és a karosszériára!

A biztonságos közlekedéshez nem elég, ha betartjuk a KRESZ-t. Még ha nem is gondolnánk, a megfelelő vezetési stílus legalább ennyire fontos a mindennapokban!

Ahogy mondani szokták: a stílus maga az ember. Személyiségünk, szokásaink legalább annyira rányomják a bélyeget a közlekedésünkre is, mint minden más tevékenységünkre. Ha megfelelő önismerettel rendelkezünk, tudatossággal és odafigyeléssel javítani tudunk azokon a (sokszor rutinszerűen és rendszeresen) elkövetett hibákon, amik akár balesethez vezethetnek.

Karosszéria-műhelyünkben sajnos gyakran futunk bele olyan történetekbe, amikor egy-egy koccanás, vagy akár komolyabb baleset elkerülhető lett volna, ha a sofőr ésszel vezetett volna. Ráadásul igen gyakran a vétlen fél jár rosszabbul és kerül bajba - ő, az utasai vagy a járműve karosszériája. Ezért kétrészes sorozatunkban, tapasztalatainkat felhasználva megpróbáljuk összeszedni azokat a rossz vezetési szokásokat, amik könnyen vezethetnek balesetekhez. Kezdjük néhány egyszerűbb példával!

Követési távolság

A KRESZ nem véletlenül határozza meg részletesen. A magyar utakon sajnos mindennapos probléma, hogy az autósok túl közel mennek az előttük közlekedőhöz, „belemásznak a másikba”. Főleg igaz ez a dugóban araszolásokra – és sokan nem is gondolnák, mennyi sérült karosszériát kellett már kijavítanunk egy-egy ilyen egymásba csúszás miatt. A sebesség növekedésével pedig ez a rossz szokás még több veszélyt tartogat - pedig sokan hajlamosak erre, főleg előzéskor. Ami azonban húsz kilométer per órás sebességél csak egy kis koccanást, az százharmincas tempóval az autópályán már tömeges tragédiát is okozhat. Nem éri meg ilyen áron sietni!

Sebesség

A KRESZ meghatározza, milyen sebességgel közlekedhet az adott jármű lakott területen belül, autóúton, autópályán. Ezt természetesen felülbírálhatják a közlekedési táblák, amikre nagyon kell figyelni! Nem csak azért, mert adott esetben a kamerafelvétel vagy a személyes rendőri intézkedés miatt a pénztárcánk, vagy akár a jogosítványunk bánhatja, de a biztonság miatt is. A sebességhatár ugyanis nem a mi bosszantásunkra lett kitalálva, célja a közlekedők védelme. Egyébként az indokolatlanul lassú tempó is legalább annyira balesetveszélyes lakott területen kívül, mint a száguldozás. Nem csak közlekedési dugókat, torlaszokat idézhetünk elő vele, de a többi autóst is szabálytalanságba, türelmetlen döntésekbe hajszolhatjuk. Ami tehát egyrészről fontos, hogy ne engedjünk a dühünknek, ne lépjük át a sebességhatárt csak azért, mert sietünk – másrészről viszont mi se legyünk mások rossz döntéseinek a kiprovokálói a túl lassú vezetéssel! (Ez utóbbi egyébként ugyanúgy büntethető a KRESZ szerint.)

Index

Mintha divat lenne manapság elfelejteni, hogy létezik az irányjelző. Lehet, hogy ez egyesek szerint a lazaság jele, de jobb lenne nem elfelejteni, hogy az utak nem csak a mieink. Azaz: más közlekedők is vannak, akik bizony nem látnak bele egy sofőr fejébe sem, és veszélyhelyzetbe sodorhatja őket egy-egy index nélküli hirtelen kanyarodás, kikerülés vagy előzés. Az irányjelző használata, sőt, időben történő használata előírás is, nem akkor kell alkalmazni, amikor már a kormányt fordítjuk, hanem előre kell vele jelezni ebbéli szándékunkat. Aki tehát így okoz balesetet, felelős a többi gépjármű karosszériájában keletkező károkért, de a baleset miatti sérültek egészségkárosodása miatt is.

Az a fránya jobbkéz-szabály

Az a helyzet, hogy aki volán mögé ül, az bizony nem hivatkozhat készséghiányra vezetés közben. Azaz: elvárás, hogy az irányokat tisztán és világosan értse, és ösztönszerűen használja. Ha valaki úgy érzi, hiányosságai vannak ezen a területen, ne vezessen autót! Ez kicsit keményen hangzik, de karosszéria-műhelyünkben nem egy gépjármű szorult már komoly javításra amiatt, mert a sofőr (vagy egy másik autóvezető!) arra hivatkozott, hogy hirtelen nem ugrott be, melyik a jobb oldala, és a kereszteződésben azt „gondolta”, hogy neki van elsőbbsége – de sajnos nem így volt.

Folytatjuk.

Megjelent: 268 alkalommal Utoljára frissítve: 2021. szeptember 13., hétfő 19:47
Érdekességek
 
© 2015 - 2022 Balatoni kereskedelmi és szolgáltató Kft.