mail
mobil
fix
logo
Márkafüggetlen karosszériajavítás

Még tart a nyaralási szezon! Utazás előtt gondoljon a karosszéria védelmére is!

Vakáció! Ugye, milyen izgalmasan hangzik? Gyerekként mindannyian alig vártuk, hogy felkerüljön a tanteremben a táblára a szó utáni felkiáltójel – hiszen az felhőtlen, tanulás nélküli két és fél hónap kezdetét jelentette.

Felnőttként azonban már nem csak örömet, de kihívásokat is jelent ez az időszak. Nem csak a családoknak azért, mert ki kell találni, mit kezdjen az a gyerek a nagy szabadidejével – hanem mindenkinek, aki szeretne néhány hetet kikapcsolódni. Kiszakadni a mindennapokból, új, szép helyeket látni - ez bizony mindannyiunknak jó tesz.

Bár távolabbi helyekre már egészen megfizethető áron utazhatunk repülővel, nagyon sokan most is az autót választják. Még mindig ez a legkötetlenebb közlekedési forma, és gyakran a legolcsóbb is.

Ilyenkor azonban ne felejtsük el gépkocsinkat alaposan felkészíteni a hosszú útra! Egy lerobbant autó, vagy még inkább, egy közlekedési baleset senkinek sem hiányzik! A karosszéria védelme is nagyon fontos. Ehhez adunk ötleteket! Mire figyeljünk oda?

Gumik

Karosszéria-műhelyünkben azt tapasztaljuk, hogy még mindig sokan nem figyelnek arra, hogy a gumikat bizony évente kétszer cserélni kell. A meleg évszakra nyári, a téli évszakra téli gumi való. Ha nyáron téli gumi van a felnin, a fékút száraz időben akár ötödével, vizes úton akár harmadával is megnőhet. Pedig a gyors fékezés balesethelyzetben életeket menthet. (Hasonlóan járhatunk egyébként latyakos téli időben a nyári abroncsokkal.) Vannak már korszerűnek számító, egész évben használható autógumik is, de ezek leginkább a prémium gyártók választékából szerezhetőek be olyan minőségben, ami nem jelent majd túlontúl nagy kompromisszumot mind hideg, mind meleg időben.

Hűtőfolyadék

Bár már nem annyira gyakori látvány az út szélén szobrozó család, akik a felforrt hűtővíz miatt tartanak kényszerpihenőt – mégis, néha előfordul. Ha városi dugóba kerülünk, vagy araszolnunk kell az autópályán, és közben megy a klíma is, bizony reális veszélyt jelenthet a dolog. Ellenőrizzük rendszeresen a hűtőfolyadék szintjét, főleg nagyobb utazás előtt!

Az utastér hűtése

Fontos az autót hűteni, mert a tartós meleg mind a sofőrnek, mind az utastársaknak komoly gondokat tud okozni. Éppen ezért elsősorban a klímaberendezést kell alaposan átnézetni indulás előtt. És nem elegendő csak a működőképességét ellenőrizni! Nem szabad a szellőzőrendszert elhanyagolni, mert gombák és baktériumok tudnak letelepedni benne. Ha ilyen állapotban bekapcsoljuk, szétszóródnak az utastérben, allergiás reakciókat és egyéb problémákat, betegségeket okozhatnak. A tisztítást bízzuk szakemberre, nehogy többet ártsunk a pucolással-szereléssel, mint amennyit használunk!

Ablaktörlő lapátok és ablakmosó folyadék

Az idei nyári viharos esőzések figyelmeztetőleg hatnak arra is, hogy bizony a szélvédő tisztán tartása nagyon fontos vezetés közben. Éppen emiatt ne felejtsük el az ablaktörlőket és a nyári folyadékszint meglétét is ellenőrizni, mielőtt belevágunk az utazásba!

Futómű és motorolajszint

A futómű problémái rengeteg gondot okozhatnak. Sokszor mi még észre sem vesszük, hogy valami hibádzik, de egy hosszabb utazás alatt a kezdődő problémák is könnyen felerősödhetnek. A motor hibáit pedig már időben jelezheti az egyre csökkenő motorolaj-szint, erre is figyeljünk! Nagyon sok karosszéria-javítás oka az elhanyagolt motor és futómű miatti kényszermegállás!

Megjelent: 243 alkalommal
Érdekességek
 
© 2015 - 2022 Balatoni kereskedelmi és szolgáltató Kft.