mail
mobil
fix
logo
Márkafüggetlen karosszériajavítás

Autóvezetéshez napszemüveg!

Karosszéria-műhelyünkben rendszeresen visszatérő eset, amikor a balesetet az okozza, hogy a sofőrt elvakítja a hirtelen fény. Ez a probléma egész évben fennáll, de különösen nyáron jelentős.

Egy jó minőségű napszemüveg a karosszéria védelmében is fontos tényező, hiszen biztonságosabbá teszi az autóvezetést. Éppen ezért érdemes minden évszakban, de különösen a nyári hónapokban tartani egyet a kesztyűtartóban.

Nem mindegy azonban, hogy milyet vásárolunk, mert nem minden típusa ideális az utakra. Éppen emiatt összeszedtünk néhány tényezőt, amik alapján érdemes megfontolnunk a választást.

A lencse színe

A szemüveglencse színe meghatározza, hogy a sofőr mennyire reagál helyesen a közlekedési kihívásokra. Többek között például azt, hogy észreveszi-e a közlekedési táblákat, hogyan észleli a lámpák színeit vagy mikor látja meg a szembejövő autót. A piros, zöld vagy kék lencsék megnehezítik a közlekedési lámpák helyes észlelését, ezért egyáltalán nem jelentenek szerencsés választást. A legjobb, ha egy szürke vagy barnás lencséjű polarizált lencse mellett döntünk.

Fontos a színmélység

Ez határozza meg, hogy milyen mennyiségű fény hatol be a szembe. Ezt a szakemberek színsűrűségnek hívják, és négy szintjét különböztetik meg. A színsűrűség szerint osztják be, mennyire ajánlják vezetéshez:

0-ás: a legvilágosabb változat. Nappali és éjszakai közlekedéshez is tökéletes.

1-es: akkor ideális, ha a nappali fény alacsony.

2-es: közepes nappali fényviszonyokhoz.

3-as: erős nappali fény esetén.

4-es: extra vakító fényviszonyok mellett jön jól.

Ha szeretnénk tehát a lehető legritkábban feladat elé állítani a karosszérialakatost, érdemes a megfelelő színmélységre is figyelni.

A keret

A perifériás látás miatt egyáltalán nem mindegy, milyen formájú keretet választunk, hiszen fontos, hogy napfénytől védett legyen a szemünk - oldalról is. A túl vastag keret azért nem a legjobb, mert akadályozza a periférikus látást. Könnyű például parkolás közben meghúzni a karosszériát, ha nem látunk jól oldalra. A legszerencsésebb, ha nagy lencséjű, vékonyabb keretes napszemüveget hordunk autóvezetés közben.

A fényérzékenység

A fotokróm lencséjű (fényérzékeny) lencsék nem a legideálisabbak autóvezetéshez. A szélvédő ugyanis az UV-fény akár felét is felfogja. Ha emellé még fotokróm lencséjű napszemüveget viselünk, nem a megfelelő árnyalatokat fogjuk érzékelni. Ez is balesethez, a karosszéria sérüléséhez vezethet. Ma már kaphatóak azonban olyan lencsék is a jobb optikai szaküzletekben, melyek napfényre sötétednek, de az autó belső terében is sikeresen használhatóak. Kérje optikusa segítségét a választásban!

A színátmenetes

Ez az a típus, amelyiknek felső rész sötétebb, mint az alsó. Nappal ez a legjobb választás, főleg, amikor a nap magasan jár. (Minél lejjebb jár, annál kevésbé hatékony ez a fajta.)  A szemet jól védi a naptól, mégis remekül lehet látni a műszerfalat, így a lehető legtökéletesebb vezetési élmény érhető el benne. Meg kell azonban jegyezni, sokakat zavar a fej függőleges mozgásával világosodó és sötétedő látómező, tehát nem mindenkinek ajánljuk ezt a megoldást sem.

A polarizált (polár szűrős)

Remek választás lehet! Ugyanis nem csak napos, de ködös időben, szórt fényben is nagy segítséget nyújt: nemcsak a kontrasztot javítja, de a részleteket is élesíti. Emellett a fényszórók visszatükröződését is csökkentik, illetve az útról nedves időben visszatükröződő fényt is. A szem tovább friss marad, és kevesebbet kell hunyorogni is, ami szintén növeli a komfortérzetet. Így a karosszéria és testi épségünk védelmében is tökéletes segítség lehet. Hátránya azonban, hogy bizonyos kijelzők nehezen, vagy egyáltalán nem olvashatók le bizonyos modernebb típusok esetében az utastérben. Mielőtt tehát forgalomba indulunk vele, álló motornál ellenőrizzük, miket látunk vele!

Megjelent: 267 alkalommal
Érdekességek
 
© 2015 - 2022 Balatoni kereskedelmi és szolgáltató Kft.