mail
mobil
fix
logo
Márkafüggetlen karosszériajavítás 1972-óta

Tavasszal is probléma – a beázásról még egyszer

Ahogy már előző írásunkban is kifejtettük, a beázás igen kellemetlen jelenség, amit nem is olyan könnyű orvosolni.

A téli időszak után a tavasz is sok meglepetést tartogat az autósoknak. A szeszélyes időjárás, a sok csapadék, a szélsőségesen változó hőmérséklet mind-mind olyan tényezők, amik megviselik a gépjárműveket, és kihívások elé állítják a tulajdonosokat.

A dohos szag, a nehezen párátlanítható szélvédő, a nedves ülések, a vizes kalaptartó, tócsák szőnyegen - mind-mind olyan tünet, amit nem szabad hosszabb távon figyelmen kívül hagyni. Nem csak kellemetlenséget jelentenek ezek a dolgok, de a gépjármű értékét és használhatóságát is nagyban rontják.

Karosszéria-műhelyünk tapasztalatai alapján azt mondhatjuk, hogy bár sokan keresnek fel szakembert a problémával, mégis kevesen vállalják az orvoslást. A beázás helyének megtalálása és az autó javítása ugyanis a szokásosnál is nagyobb türelmet és együttműködést kívánnak meg a karosszérialakatos és a tulajdonos részéről.

Előző bejegyzésünkben már szóltunk arról, hogy az első és legfontosabb dolog, hogy minden fontos információ a birtokunkba kerüljön. Ezek nélkül tényleg nagyon nehezen megy, sőt, sok esetben lehetetlen megkeresni a beázás helyét.

A másik lényeges tényező, hogy ha belevágunk (márpedig mindenképpen érdemes belevágni) a probléma feltárásába, számolni kell azzal, hogy a karosszéria-lakatos sajnos nem tudja előre pontosan megmondani, hogy mennyibe fog kerülni a munka.

A végösszeg ugyanis sokösszetevős

  • Ami várható, az az, hogy óradíjban érdemes kalkulálni. Ez azt jelenti, hogy ahány órát kell foglalkozni a javítással, annyi óra munkadíj kerül felszámításra.
  • Mivel sokszor bonyolult a feladat, akár két embernek is foglalkoznia kell, egy időben a dologgal. Ilyen esetben kétszeres lesz az óradíj! Tehát két ember együttes munkája két órának számít.
  • Ha menetközben kiderül, hogy valamelyik alkatrészt, tartozékot cserélni kell, akkor annak árát is kénytelen felszámolni a karosszéria-műhely.
  • Természetesen közben igyekszünk folyamatosan egyeztetni megrendelőinkkel, hogy ne érje meglepetés Őket, tehát az anyagi határt minden esetben Ők húzzák meg.

Mégis – mire számíthatunk?

Előre tényleg nem lehet megmondani! Az általános esetek a következők:

  • Alapos tisztításra van csak szükség. Ha az esővízkivezető-nyílások eldugulása kívülről átjárhatóvá tehető, akkor csak másfél-három órát vesz igénybe a folyamat. Ez a legegyszerűbb esetet jelenti. (Ha az autó tolótetős, és ki kell bontani a tetőkárpitot is a vizsgálathoz, majd természetesen vissza kell szerelni, az általánosságban plusz 3-4 óra szokott lenni.)
  • Ha esetleg ezek a nyílások annyira eldugultak, hogy nagyobb megbontásba kell belevágni, akkor a munkaidő akár két-háromszorosra is megnőhet.
  • Ráadásul menet közben kiderülhet, hogy máshol is van probléma, vagyis amikor sikerül a beázást megtalálni és megszüntetni, akkor látjuk, hogy máshol is van szivárgás, ezzel a karosszérialakatos munkája még több lesz.
  • Ha kényes helyen történik a beázás, és a szélvédő üvegét ki kell emelni, majd visszatenni, megint nő a munkaórák száma. Ráadásul az üveg épsége sem garantálható a ki-be szerelést illetően. Tehát ha közben megreped a szélvédő (ami, sajnos, megtörténhet, ezt már az elején muszáj belekalkulálni) akkor az új szélvédő ára is hozzájön a többihez. Ennek az az oka, hogy gyakran nem lehet látni, hogy a felületen felverődések miatti mikrokráterek vannak, és így, a mozgatás közben, megreped az üveg.

Összességében azt mondhatjuk: karosszéria műhelyünk tapasztalatai alapján egy beázási probléma orvoslása 3-5 órát vesz igénybe. Ezzel érdemes tehát kalkulálni, és hozzászámítani az esetleges anyagköltségeket.

Mivel tehát a munkálat nagyon összetett, sok karosszéria-műhely nem is szívesen vállalja. Ha mégis találunk egyet, aki kérdés nélkül belevág, érdemes megbecsülni őket, és minden módon segíteni a munkájukat.

Megjelent: 236 alkalommal
Érdekességek
 
© 2015 - 2021 Balatoni kereskedelmi és szolgáltató Kft.