mail
mobil
fix
logo
Márkafüggetlen karosszériajavítás

Parkolás? A karosszéria bánhatja, ha nem figyelünk!

A karosszériát érő károk nagy része – bármennyire is furcsának hangzik – nem az utakon, illetve nem közlekedés közben keletkezik. A parkolás és várakozás legalább annyi hibahelyzetet tartogat, mint a „száguldozás”. Mire érdemes figyelni, hogy ne történjen baj?

Karosszéria műhelyünk tapasztalatai alapján ugyanis azt mondhatjuk, hogy a legtöbb baleset parkolás közben történik. Ezt a baleseti statisztikák is alátámasztják: nincs nagyobb veszélyben autónk, mint tolatáskor.

Mi okozza a legtöbb parkolási balesetet?

A rutintalanság

Autót vezetni egyszerűnek tűnik, de egyáltalán nem az. Legtöbben menetközben jövünk rá arra, hogy az autósiskolában szerzett tudásunk a hétköznapokban nem mindig elegendő. Fokozottan igaz ez a tolatásra, amit nagyon könnyű elrontani. Elég egy apró figyelmetlenség vagy az, ha nem vesszük figyelembe a gépkocsi holtterét, és máris megtörténhet a baj.

Éppen emiatt szokták ajánlani, hogy ne csak a haladást, de a parkolást is gyakoroljuk be alaposan! Inkább menjen el még egy kis időnk ezzel, akár a sikeres vizsga után is, mint hogy a karosszéria műhelyben kössünk ki. Arról nem is beszélve, milyen kellemetlen, ha egy másik autóban is kárt okoztunk, és így a biztosítónknál is néhány malusszal lejjebb csúszunk.

Nem érezzük a kocsit

Van, akinek ez nehezebben megy, van, akinek könnyebben, de nem is ez a lényeges. A fontos, hogy alaposan ismerjük meg az autót, mielőtt útnak indulunk vele! Mennyire határozottan fog a fék? Hova esik a gépkocsi holttere? Mik az autó méretei? Ezeknek az ismerete mind-mind fontos ahhoz, hogy biztonságosan, könnyen tudjunk parkolni.

Megváltozott időjárás, útviszonyok

Lassan megérkezik az ősz, a párásabb, ködösebb napokkal. Az hideg évszakban az utóvezetés mindig kicsit nehezebb, és ez igaz a parkolásra is. Fontos, hogy ne legyen párás a szélvédő, használjuk a légkondicionáló berendezést! Az őszi esőzések sem egyszerűsítik a közlekedést, az utak ilyenkor csúszósabbak. Az egyre gyakoribbá váló hajnali ködök sem kedveznek a látási viszonyoknak.

Szűk és rövid parkolóhelyek

Magyarországon a legtöbb parkolóhely – elég csak a zsúfolt lakótelepekre gondolni – még nem a mostani autók méretbeli igényeinek lettek kialakítva. A néhány évtizede használt gépkocsik sokkal rövidebbek, keskenyebbek voltak, így ezeken a parkolóhelyeken a mai autókkal gyakran szorongunk. Nagyon könnyű sajnos meghúzni a karosszériát egy elhibázott manőverrel. Ami pedig végképp érthetetlen, hogy ezzel a régi szabvánnyal lett kialakítva a bevásárlóközpontok nagy részének parkolója is, így ott sem könnyű sokszor biztonságosan bepréselődni a szűk helyekre.

Megjelent: 686 alkalommal
Érdekességek
 
© 2015 - 2022 Balatoni kereskedelmi és szolgáltató Kft.