mail
mobil
fix
logo
Márkafüggetlen karosszériajavítás 1972-óta

Ha nyár, akkor dübörög a mezőgazdaság: lassú járművek az utakon!

Bár hajlamosak vagyunk nem komolyan venni, de a nyári autóvezetés legalább annyi kihívást tartogat, mint a többi évszakban. Bár ezek a kihívások más természetűek, mint amikor például a jeges utak és a hóátfúvás nehezíti a közlekedést, mégis érdemes most is észnél lenni. A karosszéria ilyenkor is sérülékeny, az élet pedig drága kincs!

Karosszéria műhelyünk tapasztalatai azt mutatják, hogy a meleg évszakban semmivel sincs kevesebb balesetből fakadó karosszéria javítási eset, mint máskor. Ez az időszak azonban kicsit más helyzeteket tartogat.

Az egyik, mindennapokban fellépő, és sokszor türelmet próbáló szituációt a mezőgazdasági gépek jelentik az utakon.

A traktor és a kombájn: lassú járművek

Ráadásul nem csak lassúak, de általában méretesek is. Így megkerülni, megelőzni sem egyszerű őket. A nap bármelyik szakaszában előfordulhat, hogy olyan mértékben tartják fel a forgalmat, hogy akár kilométeres dugókat is okozhatnak.

Ami valljuk be: idegesítő.

Mégis, érdemes higgadtnak maradni akkor is, ha meleg van. Akkor is, ha sietünk. A türelmetlenség ugyanis nem jó tanácsadó: egy rosszul sikerült előzés miatt nem érdemes sem testi épségünket, sem a karosszériát, sem mások életét veszélyeztetni.

Karosszéria műhelyünk munkatársainál talán csak a rendőrség látott több totálkáros, összetört autót, amik pontosan az ilyen helyzetek során, a sofőr türelmetlensége vagy figyelmetlensége miatt kerültek ilyen állapotba. Nem véletlen, hogy felhívják figyelmünket az alábbi fontos dolgokra:

  • A mezőgazdasági gépeket fokozott óvatossággal közelítsük meg! Ne menjünk túl közel, ne tapadjunk rájuk!
  • Ha traktor vagy hasonló, nagy méretű jármű van előttünk, mindenképpen lassítsunk le!
  • Mielőtt előzni kezdünk, bizonyosodjunk meg róla, hogy rendesen belátjuk az útszakaszt, és az elegendő is lesz számunkra a biztonságos előzéshez!
  • Előzés alatt tartsunk tőle megfelelő távolságot, ne menjünk túl közel!

Lehet, hogy tud gyorsabban is menni, de nem szabad neki!

Nem érdemes dudálással vagy egyéb módon gyorsabb haladásra ösztönözni a mezőgazdasági gépeket. A KRESZ ugyanis külön szabályokat ír elő számukra. Ezek közé tartozik az is, hogy a traktor mint mezőgazdasági vontató maximum 40 km/órás sebességgel közlekedhet. 

A kombájn pedig mezőgazdasági betakarítógép: az átlagos járműveknél jóval szélesebb. Éppen emiatt még inkább be kell tartani előzéskor a távolságokat, és semmiképpen sem szabad utána túl hamar és hirtelen bevágni, mert az balesethez vezethet.

Megjelent: 471 alkalommal
Érdekességek
 
© 2015 - 2021 Balatoni kereskedelmi és szolgáltató Kft.