mail
mobil
fix
logo
Márkafüggetlen karosszériajavítás 1972-óta

A karosszéria sérülései és a kárrendezés: baleseti bejelentő nélkül rosszul járhatunk!

Írásainkban nem véletlenül helyezünk mindig hangsúlyt a helyes vezetési szokásokra és a szabályok betartására.

Karosszéria műhelyünk több évtizedes tapasztalatai alapján elmondhatjuk, hogy a balesetek nagy részét a legritkább esetben okozza a körülmények véletlen összjátéka. Bár az előre nem várható véletlenek is belejátszhatnak, jellemzően valamelyik közlekedő szándékos vagy meggondolatlan vezetési hibája a felelős egy-egy koccanásért, ütközésért.

Sajnos, bármennyire is résen vagyunk, balesetek előfordulnak. Szerencsésebb esetben személyi sérülés nélkül sikerül megúszni az ilyen eseteket, és „csak” az autó karosszériája sínyli meg az incidenst. Ilyenkor nincs szükség rendőri intézkedésre, viszont mindenképpen érdemes a helyszínen, azonnal kitölteni a baleseti bejelentőt, vagy ahogyan legtöbben ismerik: a kék-sárga nyomtatványt.

Mi a baleseti bejelentő elsődleges funkciója?

Feladata a baleseti szituáció pontos leírása. A biztosító azonban valóban csak akkor fizet, ha a károkozó elismeri a felelősséget. Amennyiben ez nem történik meg, akár hosszú pereskedés is lehet a dologból, aminek a végkimenetele természetesen kétesélyes. 

Az sem megoldás ugyanis, ha rendőrségi helyszínelésre kerül sor. A rendőrnek vitás esetekben nem feltétlenül az a feladata, hogy eldöntse, ki hibázott, és milyen mértékben, hanem a pontos dokumentálás, azaz: jegyzőkönyvet kell felvennie. Ez azonban még mindig kevés lehet ahhoz, hogy a vétlen autósnak ne saját zsebből kelljen fizetnie a karosszéria javításának költségeit. Ehhez ugyanis a károsultnak rendőrségi határozatra lesz szüksége, hogy kárigényét a károkozó felelősségbiztosítójával szemben érvényesíteni tudja. Ennek megszületése pedig a gyakorlatban hónapokat vesz igénybe. 

helyesen kitoltott kek sargaHa tehát a „kék-sárga” nyomtatványon

  • alul, a megjegyzés rovatban
  • a károkozó felelősségét elismeri
  • ezt alá is írja
  • adatai olvashatóak és valósak
  • rendelkezik biztosítási fedezettel

akkor kikerülhető e hosszú procedúra.

 

Mire érdemes figyelni a kitöltéskor?

  • Ahogy előbb mondtuk, arra, hogy el legyen ismerve a felelősség. Ha tudjuk, már a helyszínen vegyük rá a baleset okozóját arra, hogy ismerje el a felelősséget. Erre a 14. „megjegyzés” nevű rovatban van lehetőség a lap alján!
  • A bejelentő akkor érvényes, ha minden egyes pont ki van töltve, és szabályosan alá van írva. Ezt a 15. pontban kell megtenni. Ezek mellett azonban van néhány rovat, amire fontos különösen odafigyelni! Azonban ez nem a felelősség elismerésére szolgál ebben az esetben, hanem csak a tények rögzítését dokumentálja.
  • 5. rovat: Tanúk. Egyértelműnek tűnő baleseti helyzetben is figyeljünk erre oda, hiszen előfordulhat, hogy később valaki „meggondolja magát”. Próbáljunk meg igazi tanúkat keresni,ne csak az autóban ülők vagy a közeli rokonok adatai legyenek ide beírva! Egy másik, helyszínen tartózkodó sofőr vagy egy járókelő, aki látta az eseményt ideális.
  • 12. rovat: előre megadott forgalmi szituációk közül kell megjelölni az ide illőket. A végén alul számmal írjuk be, hány pontot jelöltünk be, különben utólag hamisítani lehet!
  • 13. rovat: Helyszínrajz. Nem művészi alkotásra, hanem a baleseti szituáció egyértelmű vázlatára van szükség, hogyan üköztek a járművek. Érdemes a rajzon nyilakkal azt is megjelölni, ki és merről jött, vagy hol állt, és milyen elsőbbségadási kötelezettség vonatkozott rá.

Mi a helyzet akkor, ha másik országban vagy itthon, de külföldi autóssal karambolozunk?

A baleseti bejelentő az egész Európai Unióban egységes. Ha külföldi a másik fél, akár két bejelentőt is kitölthetünk, persze, azonos módon.

Karosszéria műhelyünk nem csak a javításban, de a kárrendezésben is segít Önnek. Keressen minket bizalommal!

Megjelent: 670 alkalommal Utoljára frissítve: 2020. február 13., csütörtök 10:32
Érdekességek
 
© 2015 - 2021 Balatoni kereskedelmi és szolgáltató Kft.