mail
mobil
fix
logo
Márkafüggetlen karosszériajavítás 1972-óta

Nyakunkon az ünnepek: kihívások az utakon

Az évvégi ünnepeket általában mindenki várja: a szeretteinkkel ebben az időszakban eltöltött idő, a szabadságok és pihenés ideje, a nyaralás mellett a feltöltődés másik fontos napjait-heteit jelenti. A készülődés és a rokonlátogatások, programok azonban sok stresszel is járhatnak, ami veszélyt hordoz magában a közlekedés során. Legyünk ezért „résen”!

Karosszéria műhelyünkben évek óta azt tapasztaljuk, hogy az ünnepek után nagyon sokan keresnek meg minket koccanásos balesetek miatt. A karosszéria horpadását, karcolását sokszor az ajándékbeszerzések ideje alatti kisebb ütközések vagy parkolási balesetek okozzák: a zsúfolt közterületek, a pláza-parkolók és a városi dugók töméntelen lehetőséget biztosítanak mindehhez. Nagyobb gondokat inkább a szilveszteri karambolok tudnak produkálni: a technikai totálkár leggyakrabban már nem helyrehozható, nem is beszélve arról, hogy milyen veszélybe kerülnek ilyenkor az emberi életek.

Nem véletlen tehát, hogy minden lehetséges fórumon hangoztatják a szakemberek: az ünnepi időszakban fokozottan kell figyelni közlekedéskor. Ha néhány alapelvet betartunk, sokat tehetünk azért, hogy kevesebb legyen a baleset ilyenkor is.

Vagy alkohol, vagy vezetés

Régi szlogen: igyál, vagy vezess! Ez alól a szilveszter és semmilyen más ünnep nem jelent kivételt. Az alkohol és egyéb tudatmódosító szerek nem csak kitolják a reakcióidőt, de a helyzetértékelésben is torzulást okoznak. (Annak mértéke természetesen az alkohol mennyiségétől függ.) Nem árt tudni, hogy ha ittasan vezetünk, nemcsak saját magunk és mások életét, illetve az autók karosszériáját veszélyeztetjük, de vezetői engedélyünket is. Egy közúti ellenőrzés vagy egy esetleges baleset miatti rendőri intézkedés alatt biztos, hogy bevonják a jogosítványát annak, akinek alkoholt találnak a vérében.

Zavaró tényezők

Az adventi időszak karácsony előtt egy hónappal elkezdődik. Ilyenkor már elkezdik kitenni a karácsonyi dekorációkat. Nem csak a belvárosban, de a családi övezetben is. A kivilágított, színes fényekkel díszített, sokszor villódzó házak, kerítések, fenyőfák leginkább este jelenthetnek gondot az autóvezetők számára. Még inkább így van, ha az időjárás is bekeményít: havaseső, ónos eső idején a tükröződés miatt még a tapasztalt sofőröket is meg tudja zavarni az erős, színes, villódzó fény. Még inkább így van, ha a szélvédő, az ablakok belülről párásodnak, vagy nem megfelelően takarítottuk el kívülről! Ezen bizony csak az segít, ha nem száguldozunk, és még szigorúbban betartjuk a követési távolságot.

Ideges sofőrök és kocavezetők

Évvégén, főleg az ünnepek előtt, sokan idegesek, feszültek, ami hatással van a vezetési stílusra is. Könnyű meghúzni a karosszériát figyelmetlen parkoláskor, vagy beleszaladni az előttünk haladóba, aki nem várt akadály miatt „satuféket” nyomott. Az emberek nagy része sajnos türelmetlen. Emellett ilyenkor azok is volán mögé ülnek, akik egész évben szinte nem is vezetnek. A rutintalan sofőrök pedig a dugókban és a rossz időjárási körülmények között, a csúszós utakon az átlagosnál is nehezebben boldogulhatnak. Legyünk ezért türelmesek, ha azt látjuk, hogy egy másik autóvezető az indokoltnál lassabban vagy óvatosabban halad. Lehet, hogy így érzi biztonságosnak, és ha ezt tiszteletben tartjuk, akár koccanást vagy komolyabb balesetet kerülhetünk el.

Megjelent: 371 alkalommal
Érdekességek
 
© 2015 - 2021 Balatoni kereskedelmi és szolgáltató Kft.