mail
mobil
fix
logo
Márkafüggetlen karosszériajavítás 1972-óta

Figyeljünk a motorosokra!

A motorozás veszélyes üzemmód, mégis: a vasparipa szerelmeseit sem a baleseti statisztikák nem tántorítják el hobbijuktól, sem az, hogy nagy részük már látott, vagy maga is elszenvedett közúti balesetet. Mit tehetünk mi, autósok, hogy minél kevesebb szerencsétlenség történjen az utakon?

A gépkocsivezetők és a motorral közlekedők közötti állandó harcok nem számítanak újdonságnak. Mégis érdemes azonban kilépni kicsit a megszokásból, és nem közúti versenynek tekinteni a közlekedést. Az elmúlt évek statisztikái alapján elmondható, hogy a motoros-autós ütközések 70-75 százalékában az előbbiek teljesen vétlenek voltak. Míg azonban nekünk, autóvezetőknek, általában csak a karosszériában keletkezik kár, addig a motorbiciklisek komolyan megsérülnek, sőt, nem egy esetben végleges bénulások vagy akár haláleset lehet az esemény vége.

Éppen ezért érdemes nem az indulatokat, hanem a felelősséget gerjeszteni magunkban. Elnézni egy zavaró előzést, vagy körültekintőbbnek lenni az elsőbbségadás táblánál sokkal egyszerűbb, mint esetleg kockára tenni egy másik ember életét és a jogosítványunkat, autónk karosszériáját vagy saját testi épségünket.

Néhány dolog, amit nem árt tudnunk

Gyorsabbak

Ha nem is lépik át mindig a megengedett sebességhatárt, azért a megengedetten belül sokkal gyorsabban, illetve dinamikusabban közlekednek. Ki az, aki nem bosszankodott még dugóban vagy akár a haladó forgalomban fürgén szlalomozó, esetleg a pirosnál a sor elejére slisszanó motorvezetőkkel? Legtöbbször azonban nem csak idegesítők, de veszélyesek is ezek a manőverek: a felezővonalon száguldó motorost már mérete miatt sem olyan könnyű észrevenni. 

Ezt nekik szabad!

A KRESZ több dolgot is megenged nekik, ami sokak számára sajnos nem egyértelmű. Közlekedhetnek a buszsávban, sőt, a felezővonalon is, ahol, piros jelzés esetén, egészen az elsőbbségi vonalig elmehetnek. Feleslegesen ne tartsuk fel őket! Emellett érdemes gyakran belenézni a visszapillantó-tükörbe, így nagyobb az esélye, hogy észrevesszük őket!

Tartsunk követési távolságot!

A motorosok rövidebb idő alatt gyorsítanak, de ugyanez igaz néha a megállásra is! Olyan hirtelen tudnak lecövekelni, hogy ha az autós nem tartja be a követési távolságot, vagy nem figyel eléggé, azt könnyen a karosszéria bánhatja. Azaz: baleset lesz a vége, aminek igazi károsultjai persze nem mi leszünk. Karosszéria műhelyünk több éves tapasztalatai azt mutatják, hogy egy törött karosszériát a legtöbb esetben helyre lehet hozni, de egy kettétört életet már nem. Tartsuk be a kölcsönös partnerség elvét, vigyázzunk magunkra és vigyázzunk a többiekre is!

Megjelent: 398 alkalommal
Érdekességek
 
© 2015 - 2021 Balatoni kereskedelmi és szolgáltató Kft.