mail
mobil
fix
logo
Márkafüggetlen karosszériajavítás 1972-óta

A karosszéria bajai: néhány szó az utoléréses balesetekről

Akármennyire sietünk, akármilyen lassan is döcög az előttünk lévő sofőr, és akármennyire is idegesítő az egész: a KRESZ nem véletlenül találta ki a „követési távolság” szabályát. Karosszéria műhelyünk tapasztalatai alapján leszögezhetjük: a balesetek nagy százaléka pont ennek a szabálynak a be nem tartásából származik.

Sokan hajlamosak elfelejteni, hogy az autóvezetés megosztott figyelmet követel. Hiszen ügyelnünk kell nemcsak az előttünk haladó gépjárműre, de sok más egyéb tényezőre is – az útviszonyoktól kezdve az időjárási kihívásokon át a minket éppen előző autókig vagy a többi sávban közlekedő járművekig. Nem is beszélve a zavaró tényezőkről: a mobilunk jelzéseiről, a velünk együtt utazókról, a navigációs berendezés kommunikációjáról, a rádióból bömbölő zenéről vagy akár saját fizikai állapotunkról és szükségleteinkről.

Ha belegondolunk, igazából az a csoda, hogy általában zökkenő-és balesetmentesen sikerül megúsznunk a közlekedést.

Ez azonban nem szabad, hogy hanyaggá vagy elbizakodottá tegyen minket! A legtöbb baleset ugyanis pont az ilyen hanyagság vagy elbizakodottság miatt következik be.

A karosszéria sérülésének javíttatása pedig mindig sok macerával és kiadással jár - még akkor is, ha nem mi voltunk a hibásak, ha van CASCO-nk, vagy ha nem totálkárról van szó. Nem győzzük eleget hangsúlyozni: mi a karosszéria javíttatásából profitálunk, de egyáltalán nem öröm látni sem az összetört kasznikat, sem a letört sofőröket. Éppen ezért szoktuk a gyakori esetekből levonni a tanulságot, és oldalunkon felhívni a figyelmet a legáltalánosabb problémákra.

Az egyik ilyen gyakori vezetési hiba pedig az, amikor a sofőr nem tartja be a megfelelő követési távolságot.

Mit mond a KRESZ?

Az előttünk haladó jármú mögött olyan haladási távolságot kell tartani, ami elegendő ahhoz, hogy meg tudjunk állni annak fékezésekor – akkor is, ha hirtelen fékezés történik, vagy akkor is, ha annak féklámpái nem működnek. Azt azonban nem árt tudatosítani magunkban, hogy autónk fékútját több minden befolyásolja. Mik is ezek?

A sebesség

Ez a legegyszerűbb: minél gyorsabban haladunk, annál nagyobb távolságot kell tartanunk az előttünk lévő gépkocsi mögött, hiszen annál hosszabb a fékút. Könnyen beleszaladhatunk a másikba, és ripityára törhetjük a karosszériát, ha nem figyelünk oda erre az alapvető és nagyon logikus tényezőre.

A gumik minősége és állapota

A kerekek gyári műszaki adatai mellett nagyon fontos tisztában lennünk az éppen használatban lévő gumik elhasználódási fokával is. Ott van például a nedves tapadásra vonatkozó adat, ami egyáltalán nem elhanyagolható: akár 18 méteres különbség is lehet ugyanis az egyes gumik esetén a fékutak között (100 km/h-ról mérve). Azt pedig, reméljük, nem kell nagyon hangsúlyoznunk, mennyire fontos az évszaknak megfelelő autógumi használata, ha szeretnénk mind fizikai egészségünket, mind autónk karosszériáját a lehető legnagyobb biztonságban tudni vezetés közben. Ma már az igen korszerű „négyévszakos”, avagy „all season” abroncsok is beszerezhetőek a magasabb minőséget produkáló gyártók kínálatából - azok részére, akik egy évben kevesebbet közlekednek autójukkal. (Jellemzően 8-10 ezer kilométer futásteljesítmény alatt.) Szeretnénk leszögezni: nem érdemes a gumiabroncsokon spórólni!

Útviszonyok és időjárási körülmények

Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy száraz, napsütéses időben vagy zuhogó esőben kell hirtelen fékeznünk. Utóbbi esetben értelemszerűen a fékút is hosszabb. Arról nem is beszélve, hogy a téli, jeges, havas, latyakos, saras vagy az őszi avarral borított utakon még komolyabb problémát tud okozni a nem megfelelő követési távolság.

A reakcióidő

Ahhoz, hogy agyunk egyáltalán felfogja a szituációt, és elkezdjünk az eseményhez mérten helyesen cselekedni, átlagosan 1,5-2 másodpernyi időre van szükség - de még az igen gyakorlott sofőröknek is kell 0,8. Fáradtság, lelki lehangoltság vagy bizonyos típusú gyógyszerek szedése esetén ez még tovább nőhet! Alkoholos vagy drogos befolyásól beszélni sem szeretnénk, reméljük, senkinek sem jut eszébe ilyen állapotban volán mögé ülni, kortól és gyakorlattól függetlenül. (Legalábbis bízunk benne, hogy aki ezt elolvassa, biztosan nem lesz ennyire felelőtlen…)

Megjelent: 475 alkalommal
Érdekességek
 
© 2015 - 2021 Balatoni kereskedelmi és szolgáltató Kft.