mail
mobil
fix
logo
Márkafüggetlen karosszériajavítás 1972-óta

Nyaraló sofőrök: azaz, miért ilyenkor történik a legtöbb közlekedési baleset?

A nyár majdnem mindannyiunk számára a pihenés, a kikapcsolódás ideje. Legtöbben ilyenkor kiveszünk egy hosszabb szabadságot, összepakoljuk a családot, és nekiindulunk az országútnak. Akár a tengerpart, akár valamelyik hazai üdülőhely a célpont, egy dolgot nem szabad elfelejteni: egymást és a karosszériát is csak úgy tudjuk biztonságban utaztatni, ha betartjuk a közlekedési szabályokat és figyelembe vesszük a meleg évszak speciális kihívásait!

Bagatellnek hangzik? Pedig egyáltalán nem az!

A rendőrség friss vizsgálatai szerint legtöbben az alapvető szabályokat sem tartják be az utakon. Pedig a biztonsági öv használata, az előírt sebességkorlátozás, gyerekek esetén szabvány gyerekülés vagy ülésmagasító alkalmazása nem véletlenül előírás. A váratlan helyzetek ugyanis éppen azért váratlanok, mert előre nem lehet őket kiszámítani.

A kockázatokat csak úgy tudjuk csökkenteni, ha

  • Betartjuk a KRESZ-t,
  • Gondoskodunk arról, hogy autónk műszaki állapota megfelelő legyen,
  • Figyelembe vesszük azokat a speciális kihívásokat, amivel a nyári autóvezetés együtt jár.

Ezek közül most a harmadikra szeretnénk felhívni a figyelmet, azaz: milyen speciális intézkedések fontosak, hogy mind mi, mind autónk karosszériája biztonságban legyünk!

Elegendő folyadék!

Minden nyáron, minden fórumon, mindenki elmondja, mégis rengeteg baleset történik a folyadékhiány okozta rosszullét miatt! Emellett a reakcióidőt és a látást is tompítja, ha nem iszunk eleget. Ne csak szomjasan vegyük elő azonban a vizes flakont, hanem tudatosan igyunk egész nap eleget, hiszen a meleg okozta izzadás miatt a szervezetünk több folyadékot veszít, mint máskor. Akár a szokásosnál kétszer annyi vízre is szükségünk lehet.

Sose vezessünk fáradtan!

Karosszéria műhelyünk tapasztalatai és a baleseti statisztikák szerint is rengeteg baleset történik a kialvatlanság miatt. A melegben gyakrabban előfordul, hogy rosszabbul alszunk, éjszaka többször felébredünk, és emiatt fáradtabbak vagyunk egész nap. Éppen ezért ilyenkor érdemes kerülni a vezetést, vagy ha mégis szükséges, legyünk az átlagosnál megfontoltabbak és higgadtabbak az utakon! Álljunk meg pihenni, ha szükséges, és ne vállaljunk be kockázatos helyzeteket!

Ne engedjünk a stressznek!

Hőség idején ugyanis mindenki ingerültebb. Éppen emiatt a vezetéskor figyeljünk arra, hogy nemcsak mi, de a többi autós is türelmetlenebb lehet. Kerüljük el a hirtelen felindulásból történő, veszélyes előzéseket, és tartsuk be mindig a szükséges követési távolságot, hogy ne a karosszéria műhelyben landoljon a nyaralásra félretett spórolt pénzünk!

Próbáljuk hűteni az autót!

Ma már a legtöbb gépkocsi rendelkezik légkondicionáló berendezéssel. A napon álló autó extrém mértékben fel tud forrósodni. Ez nem csak azért veszélyes, mert a kormány megégetheti a tenyerünket, de azért is, mert a hőség könnyen rosszullétet okozhat.  

Azt tanácsoljuk, hogy a gépkocsit először szellőztessük át pár percig a menetszéllel úgy, hogy lenyitjuk az összes ablakot.  Közben már a klímaberendezést (AC) is kapcsoljuk be, ám ne a legalacsonyabb (LOW) fokozatra állítsuk, és a továbbiakban se így használjuk! (Lehetőleg 8-10 fokkal legyen hűvösebbre állítva a benti, mint a külső hőmérséklet. Extrém meleg esetén sem érdemes 23 Celsiusnál hidegebbre tekerni, különben kiszálláskor szembesülhetünk egy alapos rosszulléttel a hirtelen ránk nehezedő hőség miatt.)

Megjelent: 354 alkalommal
Érdekességek
 
© 2015 - 2021 Balatoni kereskedelmi és szolgáltató Kft.