mail
mobil
fix
logo
Márkafüggetlen karosszériajavítás 1972-óta

A karosszériát is megviseli a tél!

Kevés bosszantóbb dolog érhet minket egy fagyos hajnalon, mint amikor nem tudjuk kinyitni az autót – mert a hideg éjszaka alatt sikeresen befagyott az ajtózár. Így hiába sietős a dolgunk, mert oda kell érni a gyerekkel a nulladik órára, vagy kezdődik a hétfői meeting, esetleg pont a mi főnökünk az a főnök, akinek a szeme 8:00-kor az ajtóra tapad, hogy aztán leordítsa a fejünket egy öt perces késés miatt is….

Stresszes helyzet, amikor rohanunk, minden percünk ki van számolva, aztán ott állhatunk döbbenten, és az ajtózárhoz hasonlóan lefagyva: most mi legyen?

Kezdjük azzal, mi az, ami soha ne legyen!

Ne rángassuk az ajtót! A tömítő gyűrűk épségét kockáztatjuk, sőt! Ha nem vagyunk elég szerencsések, az ajtó akár el is deformálódhat! Bármilyen hihetetlenül is hangzik, karosszéria műhelyünkben nem egy ilyen esettel találkoztunk!

Emellett a zárat sem szabad feszegetni, mert a kulcs könnyen beletörik! A zárcsere nem olcsó és nem egyszerű.

Ne öntsön túl forró vizet a karosszériára! Berepedhet az üveg, megsérülhetnek a tömítések. Nagy ára lehet ekkor is a kapkodásnak!

Inkább így!

Telefonáljunk egyet, hívjuk fel a munkahelyünket vagy az iskolát, jelezzük a kollégáknak, hogy sajnos késni fogunk, és nyugodjunk meg! Hideg fejjel a nagy hidegben is könnyebben megoldjuk a dolgokat.

Ezután vegyük elő a zárolajozó jégoldót – amit remélhetőleg nem a kesztyűtartóba tettünk el este – és fújjuk be a kulcslyukba! Utána várjunk egy-két percet, majd próbáljuk a kulccsal kinyitni! Ha nincs ez a nagyon praktikus termék otthon, melegítsük fel a kulcsot gyufa vagy öngyújtó segítségével, vigyázva az ujjainkra és a kulcs végén levő műanyag részre! Ezt helyezzük bele a zárba, és így próbálgassuk kinyitni! Ha elsőre nem is adja meg magát így a zár, de a második, vagy harmadik kísérlet általában sikerrel szokott járni.

Nehezebb eset az, amikor nemcsak a zár, de maga az ajtó is befagyott. Amit tehetünk ilyenkor:

Ellenőrizzük le, van-e olyan ajtó, ami nem fagyott be! Ha igen, szálljunk be a gépkocsiba, másszunk a sofőr ülésbe és indítsuk be a motort, majd a fűtést is! Időben lehet, hogy nem kevés, viszont valóban karosszéria-kímélő megoldás!

Először befelé nyomkodva, finoman mozgassuk az ajtót! Körben a keretet határozottan, de érzéssel ütögessük a tenyér keményebb részével, vagy kesztyűben. Ha nem szeretnénk a karosszéria lakatosnál kikötni, semmiképpen se rángassuk meg kifelé nagyobb erővel!

Ha nem nyílt ki, érdemes a széleket jégoldó spray-vel körbe fújni, esetleg meleg levegőt fújatni rá. Erre például alkalmas a hajszárító enyhébb fokozata.

Ha ez nem elérhető, végső esetben meg lehet kísérelni egy vödör meleg, de nem túl forró vízzel szépen körbe löttyintgetni a befagyott szakaszokat, közben óvatosan ütögetve mozgatni azokat, de lehetőleg a szélvédőre ne jusson belőle, mert a több rétegű ragasztott üveg megrepedhet a hirtelen hőhatástól. Ha így sikert értünk el, gyorsan szárazra kell törölni mindkét felületet, mert a következő megálláskor éppen ez a vízmennyiség fagyhat majd oda, ahova nem szeretnénk…

Bár már érezni a tavasz illatát, a fagyos hajnalok még sokáig kitarthatnak. Érdemes óvni autónk karosszériáját és nem elfeledkezni arról, mi a teendőnk, ha a fagyok akadályoznak az indulásban!

Megjelent: 345 alkalommal
Érdekességek
 
© 2015 - 2021 Balatoni kereskedelmi és szolgáltató Kft.