mail
mobil
fix
logo
Márkafüggetlen karosszériajavítás 1972-óta

A légkondicionáló azért van, hogy használjuk – igen, télen is!

A karosszéria védelme nem csak annyiból áll, hogy ha rozsdásodást tapasztalunk, felkeressük a karosszéria műhelyt, hogy ne legyen nagyobb baj. Az is hozzátartozik, hogy közlekedés közben mindent megteszünk a balesetek elkerülése érdekében. Ezért kell nagyon figyelni arra, hogy a lehető legjobban tudjunk tájékozódni autóvezetés közben – és ehhez nagyon fontos, hogy rendesen kilássunk a szélvédőn.

Mindannyian, akik rendszeresen vezetünk autót, találkoztunk már azzal a jelenséggel, hogy indulás után néhány pillanat alatt nemcsak a szélvédő, de gyakran minden ablak bepárásodik. Lehetetlenné téve így a tájékozódást. Ilyenkor hiába tekerjük le az ablakot menet közben, és hideg motor esetében az is felesleges, ha feltoljuk a fűtést…

Használjuk a klímát hidegben is!

Ma már a legtöbb gépkocsi fel van szerelve légkondicionáló berendezéssel. Ami a nyári kánikulában segít, hogy lehűtsük az autót és komfortos érzést biztosítson az utazásban, az télen a jó tájékozódás alapjait teremti meg. Amellett, hogy le tudjuk fújni a párát az ablakokról, rendszeres vagy időszakos használatával folyamatosan szárazon is tudjuk tartani. Így nemcsak a kisebb koccanásoktól tudjuk megvédeni az autó karosszériáját, de a komolyabb balesetek elkerülésében is segíthet.

Miért használjuk a klímát rendszeresen?

Karosszéria műhelyünk tapasztalatai alapján elmondhatjuk, hogy sok balesetet elkerülhetünk, ha jól látunk vezetés közben. A látási és a vezetési viszonyok egyébként is nehezebbek téli körülmények között. Az utak sokszor csúszósak, a fényből is kevesebb jut, több a csillogó felület, és nehezíti a közlekedést a köd, hó, a havaseső is. Ezért érdemes még inkább figyelni, hogy ami rajtunk múlik, minél biztonságosabb körülményeket teremtsünk.

Emellett az is tény, hogy a klímaberendezésben a tömítések és a gumirészek kiszáradnak, ha nem járatjuk át rendszeresen, ugyanis a működéséhez szükséges, benne keringetett gázközegben elnyeletett kenőanyag csak így jut el rendeltetési helyére. Ha kora ősztől késő tavaszig nincs rendszeresen bekapcsolva, legalább havi egyszer fél órára, a klímagáz a rendszerből idővel elszökik, és egyszerűen nem fog hideget csinálni, mire újra megérkezik a hőség.

Hogyan használjuk télen a klímát?

Néhány egyszerű lépéssel nemcsak a légkondinak teszünk jót, hanem közben a szélvédőről és a többi üvegről is le tudjuk fújatni a párát.

A lépések:

  • Miután beindítottuk a motort, kapcsoljuk be a klímát és irányítsuk az ablakra! Mivel a motor hideg, ezért a ventilátort ne állítsuk a maximumra – ha már bemelegedett, akkor növelhetjük a fújás erejét.
  • Ha párás vagy esős időben utazunk, érdemes a klímát folyamatosan használni. Így szárazon tudjuk tartani az ablakokat és a szélvédőt. A kinti levegőt ne zárjuk ki, tehát nem jó hosszabb időre bekapcsolni a belső levegő-keringetést!
  • Hosszabb út után az autó leállítása előtt nagyjából negyed órával a légkondicionálót kapcsoljuk ki, és csak a meleg levegőt fújassuk. Így a belső légvezető csatorna ki tud száradni, és nem fognak benne baktériumok és gombák megtelepedni.

Még két fontos dolog

Ha megfogadta tanácsainkat, és ennek ellenére sem sikerül párátlanítani a szélvédőt, érdemes felkeresni a karosszéria műhelyt! Valószínű ugyanis, hogy a karosszéria valahol beázik. (A beázásról legutóbbi cikkünket itt olvashatja: https://karosszeria-javitas.net/blog-rovat/37-beazas-az-utasterben-vagy-a-csomagtartoban-itt-az-ideje-felkeresni-a-karosszeria-muhelyt)

A másik fontos dolog, hogy ne felejtsük: a klímaberendezésben a pollenszűrőt legalább évente egyszer ki kell cserélni, mert elkoszolódik! Ha nem tesszük, akkor egy idő után nem megfelelő lesz a légszállítási mennyiség, így nem lesz hatékony a klíma használata, és akár az egészségünket is veszélyeztetheti!

Megjelent: 402 alkalommal
Érdekességek
 
© 2015 - 2020 Balatoni kereskedelmi és szolgáltató Kft.