mail
mobil
fix
logo
Márkafüggetlen karosszériajavítás 1972-óta

Beázás az utastérben vagy a csomagtartóban? Itt az ideje felkeresni a karosszéria műhelyt!

Elmondhatjuk, hogy néhány hete valóban beköszöntött az igazi ősz. Reggelente az autók szélvédője már párás, a levegő csípős, az utak nedvesek és csúszósak. Az esős, hideg évszak pedig magával hozza az autósok egyik leggyakoribb problémáját is: a beázást.

Ha gépkocsink rendszeresen vagy alkalomszerűen beázik, az nem csak egyszerűen zavaró és kellemetlen. Ha nem kezeljük időben a dolgot, komoly gondokat okozhat a karosszériában.

Emiatt érdemes felkeresni a karosszéria műhelyt, ha az alábbi dolgokat tapasztalja!

  • Erős, dohos szag üti meg az orrát, amikor beszáll az autóba
  • A szélvédő belül párás, és azt akkor sem tudja lefújatni róla, ha bekapcsolja a fűtést
  • A tetőkárpit vagy a csomagtér be van ázva, esetleg az üléseken rendszeresen nedves foltokat talál
  • Beszálláskor azt tapasztalja, hogy a szőnyegen áll a víz
  • A szellőzőrendszert bekapcsolva az nedves levegőt fúj

Már az egyik tünet rendszeres jelenléte azt mutatja, hogy a karosszéria valahol beázik (estleg a fűtésrendszer szivárog). Egy-egy esetben természetesen ezek előfordulhatnak figyelmetlenség miatt is, ha például kicsit lehúzva marad valamelyik ablak. A rendszeresség viszont nagyobb gondra utal.

Sokan megnyugszanak akkor, amikor beköszönt a nyár, hiszen olyankor gyakran ezek a tünetek hónapokra eltűnnek, vagy sokkal kevésbé zavaróan vannak jelen. Ősszel viszont visszatérő jelenségként újra találkozni lehet velük, amennyiben tényleg beázik valahol az autónk.

Mi okozhatja azt, ha a gépkocsi beázik?

Az egyik leggyakoribb ok egy régebbi baleset. Ha szélvédő vagy ablaküveg lett cserélve, akkor sajnos előfordulhat a későbbiekben beázás. Ez történik akkor is, ha a karosszéria lakatos hibásan javította és illesztette össze az elemeket, vagy rosszul állított be egy nyílászárót a karosszérián.

Emellett a beázás problémája sajnos a korral is jár. Amikor az autó öregszik, a karosszéria menetközben a dinamikus erőshatásoknak köszönhetően folyamatosan „dolgozik”, és egy idő után összehúzódik a nyílások és eldolgozások tömítő anyaga is, illetve megreped vagy kiszakad. A tömítés cseréjével ilyenkor megoldható a javítás.

Az fenéklemezt pedig erősen támadja a korrózió. Ilyenkor a víz a padlólemezen át a kocsi mozgása közben bejut az utastérbe, és eláztatja a szőnyeget. Ez is okozhatja a már említett kellemetlen, dohos szagot. Az ilyen jellegű javítást csak karosszéria műhelyben lehet elvégezni.

A karosszéria műhelyben minden feltétel adott ahhoz, hogy megtaláljuk a beázás helyét, és okát megszüntessük. Ez ugyanis sok esetben nem is olyan egyértelmű! Ha a szélvédőnél van a gond, akkor még viszonylag egyszerűbb a helyzet lokalizálása. Bonyolultabb eseteknél pedig a karosszéria műhelyben esőt szimulálva megöntözzük a karosszériát, sőt, ha szükség van rá, nagy nyomású mosóval végig vezetjük a vízsugarat az illesztékeknél, miközben a másik szakember az autó vagy csomagtartó belsejéből megvilágítva azt a részt figyeli, hol jön be a víz. Valljuk be, ezt otthoni körülmények között nem könnyű kivitelezni!

Ha tehát az ősszel együtt a beázás is meglátogatta, keresse fel műhelyünket, karosszériája védelmének érdekében!

Megjelent: 6397 alkalommal
Érdekességek
 
© 2015 - 2020 Balatoni kereskedelmi és szolgáltató Kft.