mail
mobil
fix
logo
Márkafüggetlen karosszériajavítás 1972-óta

Tudta? A karosszéria is veszélyben van! Ilyenkor történik a legtöbb baleset!

Szép, mint mindig! A naponta színesedő falombok látványa azonban csekély kárpótlást jelent akkor, ha nem készülünk fel időben az átmeneti évszakra. Karosszéria műhelyünk tapasztalatai és az országos felmérések szerint is ez az az időszak, amikor a legtöbb baleset történik az utakon. De miért is? Olvassa el cikkünket!

Az ősz mindig szeszélyes és kiszámíthatatlan. Az előrejelzések és az elmúlt évek tapasztalatai szerint elhúzódó indián nyárra számíthatunk. Ez sem mentesít azonban minket az őszi kihívások alól. Ilyenkor ugyanis több töréskárral és személyi sérüléssel járó baleset történik, mint máskor.

Ennek az a legfőbb oka, hogy nem készülünk fel időben arra, hogy az időjárási körülmények bármikor, hirtelen megváltozhatnak. Emellett bármennyire is elhúzódhat a jó idő, az azért már mégsem ugyanolyan, mint nyáron. A nappalok egyre rövidebbek, a reggeli utak a hajnali hideg miatt nyirkosak, és hullanak a nedves falevelek is, amik miatt az utak bizonyos helyeken szinte jégpályává változhatnak – ezekre mind fel kell készülnünk!

A karosszéria védelme természetesen összetett feladat, de az egyik legfontosabb dolog a balesetek megelőzése. Persze, tudjuk: akármennyire felkészültek vagyunk, és bármennyire figyelünk, mindig ott van a többi közlekedő, aki lehet, hogy közel sincs ennyire a topon. Sőt, a váratlan helyzeteket sem tudjuk mindig megúszni. Ezeket elismerve is csak annyit tudunk tanácsolni: tegyük meg mi a ránk eső részt, a többin pedig ne aggódjunk túlságosan!

Miket tartsunk szem előtt?

Ha ősz, akkor iskolakezdés!

Szeptember első napjaiban gyakran alakulnak ki hatalmas dugók, főleg a városokban. Nemcsak, hogy mindenki autóba ül, de a tömegközlekedési eszközöket is újra sűrűbben indítják. Ezért hosszabb lehet az utazásunk, mint terveztük, és több türelmetlen, rohanó közlekedőbe futhatunk bele, mint amit nyáron megszoktunk.

Emellett több gyerek is van a közlekedők között, akik életkoruknál fogva kiszámíthatatlanok lehetnek. Főleg azokon a helyeken vezessünk óvatosan, ahol tábla jelzi, hogy iskola vagy óvoda van a közelben.

Avar

A gyönyörű színes lombkoronák hullása szemvidító látvány, de közlekedési szempontból egyáltalán nem veszélytelen. A lehullott falevelek miatt ugyanis sokszor nehezebb észrevenni a felfestéseket. Nedves időben pedig csúszóssá tehetik az utat. Mindig óvatosan hajtsunk át rajta, és ne fékezzünk vagy kormányozzunk hirtelen ilyenkor, mert könnyen a karosszéria műhelyben köthetünk ki miatta!

Gyakori esők

Az ősszel gyakoribbá váló esők főleg az évszak elején okozhatnak nagyobb gondokat. Ennek az az oka, hogy amíg a víz nem mossa le teljesen az utakra rakódott port, csúszósabbá szokott válni a nedvességet kapó finom porréteg miatt, „nyálkás” lesz a felület.

Rövidebb nappalok

Ilyenkor még a nyári időszámítás szerint mennek a napok, így délután hamarabb beköszönt a sötétség. A korábbi autókon, melyek még nem rendelkeznek automatikus nappali menetfénnyel, a tompított fény használata hasznos ilyenkor. A látni és látszani elv figyelembevétele nemcsak a karosszériánk védelme, de saját magunk és a többi közlekedő testi épsége miatt is fontos.

Köd

Ősszel a reggeli köd is egyre gyakoribb vendégünk. Ilyenkor tényleg vezessünk óvatosan és használjuk a ködlámpát, ha van. Borús nappali időben - noha szigorúan véve, a KRESZ szerint nem szabályos – a városban a LED-es nappali menetfényt még nem tartalmazó autókon sokan felkapcsolják, szerintünk joggal! Általában sokkal kevésbé vakít és kápráztat, mint bizonyos típusok „szabályos” gyári menetfénye.

Őzek és szarvasok

A nagyvadakkal történő ütközés az őszi hónapokban a leggyakoribb. Legyünk fokozottan óvatosak ott, ahol tábla jelzi jelenlétüket, de mindig érdemes figyelni, ha erdő vagy mező mellett hajtunk el! Nem is gondolnánk, mekkora kárt tud okozni a karosszériában egy a féktávon belül elénk ugró kisebb vad is néha, nem szólva a nagyobbakról, mint például vaddisznó, őz, szarvas – arról nem is beszélve, hogy akár komolyabb, személyi sérüléssel járó baleset is lehet a következmény.

Arról, hogy miért érdemes külön biztosítást kötni ezekre a nem várt helyzetekre, már korábban részletesen írtunk.

Fagyos reggelek

Sokszor nem számít rá az ember, főleg olyankor, amikor nappal még egészen magasra is felszökik a hőmérő higanyszála. Pedig ahogy megyünk előre az őszben, egyre gyakrabban előfordulhat, hogy fagyos foltok jelennek meg egy-egy árnyékosabb, naptól rejtett nedves területen. Főleg a hidak és felüljárók közelében legyünk óvatosak, és vigyázzunk autónk karosszériájára és testi épségünkre is! Kerüljük a hirtelen kormánymozdulatokat, gyorsulást vagy fékezést ilyen esetben! A sebesség csökkentése és a követési távolság növelése is hasznos ilyenkor.

Megjelent: 340 alkalommal Utoljára frissítve: 2018. augusztus 30., csütörtök 08:50
Érdekességek
 
© 2015 - 2020 Balatoni kereskedelmi és szolgáltató Kft.