mail
mobil
fix
logo
Márkafüggetlen karosszériajavítás 1972-óta

Ha biciklissel ütközünk, azt nem csak a karosszéria bánhatja!

Jócskán benne vagyunk a nyárban. A vakációs időszakban nemcsak az indokolja, hogy figyeljünk egymásra, hogy több rutintalan autóvezető jelenik meg az utakon. A közlekedés másik különlegessége, hogy a jó idő miatt itt van a kerékpározás szezonja is.

A kerékpárosok száma az elmúlt időkben alaposan megszaporodott az utakon. Már nem csak a vidéki közlekedés vagy a családi kirándulások ezköze a kerékpár. 

Nyáron, főleg a lakóövezetekben vagy a kertvárosban egyébként sem árt óvatosan közlekedni. Ilyenkor a gyerekeknek nincs iskola, sokan játszanak kint az utcán, és bizony a gyerek az csak gyerek. Hirtelenkedő, figyelmetlen és felelőtlen. A játék hevében legtöbbjük könnyen elfeledkezik a szülői intelmekről, és nem tartja be biciklizés, rollerezés vagy görkorcsolyázás közben a bele sulykolt szabályokat. A jobbkéz szabály különösen nehezen érthető számukra, így a „gyerekes” helyeken legyünk résen, készüljünk fel arra, hogy előttünk teremhet egy száguldozó kétéves "kismotoron" vagy egy kisiskolás biciklivel.

Manapság azonban a bicikli a városban is mindennapos látvánnyá vált. 

Környezetkímélő közlekedési eszköz – ezért is választják maguknak sokan. Emellett olcsó a fenntartása és testedzésnek sem utolsó. Arról nem is beszélve, hogy a városi dugók is kikerülhetők az egy nyomon közlekedő járművekkel. Éppen emiatt nem árt fokozottan figyelnünk a kerékpárosokra. Egy rosszul sikerül előzéssel vagy figyelmetlenséggel nemcsak a karosszéria kerülhet veszélybe. A kerékpáros testi épsége sem utolsó szempont. 

Előzés: rendelkezik is róla a KRESZ, meg nem is

A kerékpáros lassabban közlekedik, mint az autó, legalábbis általában így van. (Kivételt képeznek persze a kocsik között, a dugóban cikázó kerekezők, de az már egy másik írás témája lehet.) Éppen emiatt természetes, hogy megelőzzük, és nem mögötte szöszmötölünk. 

Jelenleg a KRESZ leírja, hogy mik a biztonságos előzés alapjai, hiszen az egy nyomon haladó járműveket nem egy nyomon haladó járművel a saját sávjukban is előzhetjük, ha erre a feltételek adottak és a megfelelő, biztonságos oldaltávolság rendelkezésre áll. Amellett, hogy meg kell győződni arról, hogy nincs-e záróvonal, nem tiltja-e tábla az előzést, nem veszélyeztetjük-e a szembejövő forgalmat vagy nincs-e egyéb akadálya az előzésnek arra kell legjobban figyelni, hogy megfelelő távolságot tartsunk autónkkal a kerékpárostól.

Itt elsődleges szempont a magunk és a másik közlekedő testi épsége és természetesen az autó karosszériájának védelme is. 

Mekkora az akkora?

Annak meghatározása azonban, hogy mennyi a megfelelő oldaltávolság, nem is olyan egyszerű dolog. A KRESZ ugyanis nem mondja meg konkrétan, hogy ez centiméterben mit jelent

Ezért az alábbiakat érdemes figyelembe vennünk:

  • Előzéskor a biztonságos távolság szubjektív értelmezésre ad lehetőséget. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy legyünk felkészültek! Úgy előzzünk, hogy mind a kerékpáros, mind karosszériánk biztonságban legyen a folyamat alatt és utána is!
  • Felmérések szerint a biciklin közlekedők egy részét nem zavarja, ha csak 30-40 centiméter távolságot tartunk tőlük, amennyiben a két jármű sebességének különbsége elenyésző. Itt azonban rutinos, autót is rendszeresen használó közlekedőkről volt szó! 
  • Ha gyerekeket, időseket, családokat hagyunk el autónkkal, érdemesebb lassítani és ennél lényegesen nagyobb távolságot tartani. Egy rutintalan biciklis könnyebben megijed, ha egy autó túl közel jön és annak baleset lehet a vége. 
  • kürtjelzéssel ne ijesztgessük a kerékpárost, ne próbáljuk így óvatosságra bírni, mert hátrafelé nem lát, így nem tudja, mi a hirtelen hangjelzés oka. A jószándék is könnyen bajt okozhat!
  • Arra is figyeljünk oda, hogy ha nagyobb sebességgel közlekedünk, mindenképpen tartsunk arányosan nagyobb távolságot!
  • A kerékpáros honlapok nagy része minimum egy méteres távolságot tart biztonságosnak lakott területen, ezt fogadjuk el mi is egész nyugodtan. Az Európai Közúti Biztonsági Charta is ezt rögzíti, de kívánatosnak tartja az ennél nagyobb távolságot is, pláne lakott területen kívül, amikor a sebesség-különbség meg is duplázódhat.
  • Az a biztonságos, illetve az ideális, ha előzéskor az autó teljesen áttér a bal oldali sávba, és utána megfelelő idő és távolság után tér vissza a jobb oldalra. 
  • 90 km/h-s sebességgel ez az oldalsó, biztonságosnak tekinthető távolság kb. két méter. Ha nem tudjuk megoldani az ilyen módon veszélytelen előzést, le kell lassítani, és megvárni, hogy a baloldali sáv szabaddá váljon.
  • Ne felejtsük el, hogy hazánkban az úttest külső, jobb széle igen sok helyen sérült, repedezett, kátyús, ezt kerékpárral kerülgetni kell, aminek a helyigénye simán lehet egy méter is oldalirányban! Ezt is érdemes figyelembe venni, mert a karosszériának hirtelen csapódó biciklis élete is veszélybe kerülhet!

Vigyázzon magára és karosszériájára a nyári hónapokban is, hogy a vakáció jó élményekkel és emlékekkel legyen megtöltve!

Megjelent: 389 alkalommal Utoljára frissítve: 2018. július 20., péntek 16:52
Érdekességek
 
© 2015 - 2020 Balatoni kereskedelmi és szolgáltató Kft.