mail
mobil
fix
logo
Márkafüggetlen karosszériajavítás 1972-óta

Vigyázzon magára, vigyázzon a karosszériára! Viharban is maradjon épségben! 2. rész

Előző írásunkban elkezdtük a nyári zivatarok témáját. Miután tisztáztuk, hogy milyen veszélyek fenyegetnek ilyenkor minden autóst, összeszedtük, konkrétan mire érdemes figyelni, hogy elkerüljük a baleseteket.

Ahogyan legutóbb is elmondtuk: karosszéria műhelyünk tapasztalatai alapján ebben az időszakban jelentősen megugrik a viharkárok száma.

Nagy részük azonban valóban elkerülhető, ha felkészültek vagyunk! Mire gondolunk?

Figyeljük az időjárás-előrejelzést!

Napjainkban általában egészen pontosan tudunk tájékozódni a közeljövő időjárásáról. Különösen érdemes résen lennünk, ha hosszabb útra készülünk, vagy ha nem vagyunk elég magabiztosak még az autóvezetés terén.

Ilyenkor, ha tudjuk, hogy nagy esély van arra, hogy zivatar lesz, érdemes elhalasztani az utazást vagy az indulást. Persze, ez sokszor nem megoldható. Ezekre az esetekre viszont készüljünk fel előre, hogy amikor már ott van a szituáció, ne a türelmetlenség vagy a félelem irányítson minket! Erre adunk néhány tippet, amiket érdemes fejben tartania.

Fokozottan figyeljünk!

Nézzünk egyenesen előre, és legyünk résen, mert sok olyan hirtelen esemény történhet, ami bajt okozhat. Nem nyomkodjuk a telefonunkat, kapcsoljuk ki a hangos zenét, iktassunk ki minden zavaró tényezőt! Figyeljük az utat; az út szélén növő fákat és bokrokat is tartsuk szemmel, amennyire ez lehetséges!

Lassítsunk!

Az ösztöneink és a rutin is arra tanít, hogy vihar esetén legyen ez az első lépés! Szakadó esőben ugyanis gyakran előfordul, hogy már az ablaktörlő lapátok sem képesek kellően tisztán tartani a szélvédőt. Így olyan mértékben rosszabbodhatnak a látási viszonyok, hogy könnyen bajba kerülhetünk.

A szél az autó alatt is tombol, ezért az nehezebben irányítható ilyenkor. Belehajtva egy nagyobb pocsolyába könnyen megcsúszhat az autó. Nem veszünk észre egy útra kidőlt fatörzset vagy lehullott törmeléket, és balesetet lesz a vége. Esetleg nekikoccanunk egy előttünk hirtelen fékező autónak, és megint csak a karosszéria műhelyben köthetünk ki…. Sorolhatnánk még a veszélyhelyzeteket, amiket nagyobb eséllyel megúszunk, ha ilyenkor nem száguldozunk!

Készüljünk fel rá: erős széllökések és vízátfolyások is jöhetnek!

Az erős széllökések és vízátfolyások nagy meglepetéseket okozhatnak ilyenkor. Komoly kár keletkezhet a karosszériában és veszélybe sodorhatja saját és a többi közlekedő testi épségét is. A hírekben sokszor hallhatunk ilyen eseteket, ezért legyünk résen!

Ami fontos: fogjuk két kézzel a kormányt kb. 10 óra - 2 óra magasságban! Két kézzel és határozottan! Ez azért elengedhetetlen, mert így könnyebben tudjuk egyenesben tartani a gépkocsit.

Fokozottan figyeljünk a többi közlekedőre! Zivatar esetén sokan nem tudják, hogyan kellene úgy vezetni, hogy a bajokat elkerüljék. Legalább mi legyünk résen! Tartsunk nagyobb távolságot a biciklisekkel, motorosokkal oldalról! Az előttünk lévőkkel szemben is alkalmazzunk nagyobb követési távolságot! Ha nagyobb járművet – teherautót, kamiont – előzünk, könnyen elkaphat minket a hirtelen oldalszél. Csak óvatosan, nehogy az árokban vagy a szemközti sávban kössünk ki!

Kapcsoljuk be a fényszórót!

A látótávolság ugyanis sokszor drasztikusan le tud csökkenni. Hirtelen eltűnik a nap, és olyan félhomály és sötétség lephet meg, hogy nemcsak mi nem látszódunk rendesen, de mi sem fogunk jól látni. Legyen az első dolgunk, ha vihart észlelünk, hogy felkapcsoljuk a fényszórót! (Ami lakott területen kívül egyébként is kötelező, de lakott területen belül sem véletlenül ajánlott.)

Maradjunk az aszfalton!

A hirtelen lezúduló csapadék az aszfalton is nehezíti a közlekedést. Még inkább így van, ha füves vagy homokos területre tévedünk. Itt nemcsak a fékezés a nehezebb, de könnyen be is ragadhatunk a sárba! Az aszfalton pedig igyekezzük elkerülni, hogy ráhajtsunk a fehér felfestésre, mert az ilyenkor csúszósabbá válik!

Ha azt érezzük biztonságosnak: álljunk meg!

Ám csak körültekintően tegyük ezt is. Ne az út közepén tegyük le a kocsit! És autópályán a leállósávban sem tanácsos időzni, roppant veszélyes! Amennyiben van a közelben, akkor álljunk meg egy benzinkúton, pihenőben vagy egy parkolóban! Ha nincs, húzódjunk le az út szélére, de semmiképpen ne fa alá, mert az szél, illetve villámlás miatt az autónkra dőlhet, vagy leszakadó ágak zuhanhatnak a karosszériára!

A nyári zivatar tehát sok meglepetést tartogat. A karosszéria, saját magunk és a többiek védelmében is érdemes előre felkészülni ezekre az esetekre, így nagyobb az esély, hogy biztonságban maradunk az utakon ilyenkor is.

Megjelent: 367 alkalommal Utoljára frissítve: 2018. június 25., hétfő 15:01
Érdekességek
 
© 2015 - 2020 Balatoni kereskedelmi és szolgáltató Kft.