mail
mobil
fix
logo
Márkafüggetlen karosszériajavítás 1972-óta

Karosszéria-kímélő jégmentesítés

A hideg téli hajnalok nemcsak minket viselnek meg, de autónkat is. Nincs is annál bosszantóbb, mint amikor a reggeli rohanásban nem tudunk gépkocsinkkal elindulni. Mert nem lehet kilátni a szélvédőn a vastag jégréteg miatt. Esetleg még az ajtózár sem nyílt ki. 

Bár az idei télről is elmondható, hogy sokkal enyhébb, mint nagyapáink idejében, a hajnali fagyokat így sem sikerült megúszni. Jobb tehát felkészülni, mert a tél még sokáig tart!

Egy csodaszer: a jégoldó spray

A lehető legjobb megoldás. Mind a befagyott ajtózár, mind a jeges ablakok esetén gyors segítséget jelent. Ami fontos: sose az autóban tartsuk, mert akkor semmit sem érünk vele! És ez nem vicc. Karosszéria műhelyünk tapasztalatai szerint gyakori probléma, hogy nincs kéznél a jégoldó, és emiatt a siető autós rossz megoldásokat választ, kapkod.

Mi az, amit sose tegyünk, ha fagyos a szélvédő?

Vezetési alapszabály, hogy mindenképpen fontos a tisztán látás. Minden irányban. Így nemcsak a szélvédő, de a többi üvegfelület jégmentesítése is fontos feladat. Beleértve a visszapillantó tükröket is.

Amire figyeljünk: ne válasszunk alkalmi megoldást! A bankkártya például nemcsak összekarcolhatja az üveget, de könnyen ketté is törhet a kezünkben kaparászás közben. Ugyanígy járhat a személyi igazolvány, a telefon, a pontgyűjtő kártya, kazetta vagy a CD tok is.

Forró vizet se öntsünk rá! A hirtelen hőingadozás miatt ugyanis könnyen megrepedhet a szélvédő. Akkor méginkább, ha esetleg már található rajta néhány apró karcolás vagy kis kráter a felverődő kavicsok miatt. A reggeli indulás így komoly kiadást fog jelenteni, hiszen egy új szélvédő nem olcsó mulatság.

Befagyott ajtózár: ne rángassuk, ne feszegessük!

A hófehérre fagyott szélvédőnél is bosszantóbb, ha már be sem tudunk jutni az autóba a befagyott ajtózár miatt. Ha ilyenkor rángatni vagy feszegetni kezdjük, biztos, hogy a karosszériaműhelyben fogunk kikötni. Nemcsak a tömítő gumik sérülése jelent veszélyt. Akár az egész ajtó eldeformálódhat. A kilincs eltörhet, a rudazat szétugorhat, sőt, a bowden is elszakadhat.

A zár feszegetése szintén rossz megoldás. Ha a kulcs beletörik, akkor bizony zárat kell cseréltetnünk. Vagy komplett zárgarnitúrát.

Ne próbálkozzunk itt sem a forró vízzel! Sőt, forró levegőt se fújjunk rá! A hirtelen melegtől ugyanis károsodhat a festékréteg vagy megsérülhetnek a tömítések. 

Megoldások, ha nincs kéznél a jégoldó spray

Melegítsük fel öngyújtó lángjával a kulcsot! Így a zárba helyezve átadja a hőt, és fel fogja olvasztani az ajtózárat. De óvatosan: a nyakrész és a műanyag kulcsfej túlmelegedését kerüljük!

A befagyott ajtót óvatosan mozgassuk, befelé nyomkodva, nagyobb felületen eloszlatva az erőhatást! A széleit is meg lehet finoman ütögetni. Néha ennyi is elég ahhoz, hogy sikeresen kinyissuk. 

Lehet melegíteni, de semmiképpen sem forró, hanem langyos levegővel. Ha van áram a közelben, használhatunk állítható hőfokú hajszárítót vagy hőlégfúvót.

Láttunk már olyat is, hogy pillanatnyilag valóban segített egy vödör melegvíz, és az ajtó kinyílt. Ha azonban nem tudunk beállni ezután hosszabb időre fűtött helyre, ezt a módszert vessük el! Ha ugyanis újra lefagy a felület, a helyzet még rosszabb lesz.

Próbáljunk kinyitni egy másik ajtót! Hihetetlennek tűnik, de karosszéria műhelyünkben látjuk, hogy sokakban ez a megoldás fel sem merül. Pedig, ha ilyen módon bejutunk a gépkocsiba, akár az ötödik ajtón keresztül, már viszonylag könnyű dolgunk van. A motort járatva és a fűtést bekapcsolva előbb vagy utóbb minden fagyos ajtózár felenged!

Megjelent: 804 alkalommal Utoljára frissítve: 2018. január 04., csütörtök 10:45
Érdekességek
 
© 2015 - 2020 Balatoni kereskedelmi és szolgáltató Kft.