mail
mobil
fix
logo
Márkafüggetlen karosszériajavítás 1972-óta

Nyakunkon a tél! Ha tovább halogat, a karosszéria bánhatja

Karosszéria műhelyünk több évtizedes tapasztalatai azt mutatják, hogy sokan a legutolsó pillanatok utánra tolják autójuk téli felkészítését. Ha Ön is halogatta még a feladatot, mindenképpen olvassa el cikkünket!

Enyhébb telek, korszerűbb autók

Tény, hogy Magyarországon az elmúlt évtizedekben egyre enyhébbek voltak a telek. Ez azonban nem garancia arra, hogy így is marad! Emellett nemcsak a nagy hó, de a kisebb fagyok és a síkosabb utak is komoly veszélyt jelenthetnek, ha nem figyelünk oda néhány dologra.

Mivel az autók is egyre modernebbek, kevesebb ilyenkor a feladatunk, mint mondjuk húsz-harminc évvel ezelőtt. Például nem kell évszak-váltáskor gázolajat cserélni. Vagy a légszűrőház fedél téli-nyári átállítása sem ad feladatot. Sőt, hólánc is csak külföldre utazva, vagy a hegyekben szükséges.

Így is maradt azonban nem kevés dolog, amire muszáj odafigyelnünk.

Mert ha nem tesszük, karosszériánk, testi épségünk kerül veszélybe. Foglaljuk gyorsan össze, mik a legfontosabb teendők!

Téli gumi

Szinte minden téli felkészülésről szóló cikket ezzel szoktak kezdeni, ami nem véletlen. Rengeteg baleset és karosszéria kár a rossz gumiknak köszönhető.

Az unalomig ismételt általános szabály, hogy ha a nappali hőmérséklet tartósan 7 Celsius fok alá csökken, le kell cserélni a nyári garnitúrát. Az időjárás-előrejelzések szerint ez néhány héten belül aktuálissá válhat. Vigyázzunk magunkra és a karosszériára! Irány a gumis műhely és cseréltessük le a gumikat! Lehetőleg keréktárcsával (felnivel) együtt.

Ez természetesen nem feladat, amennyiben jó minőségű négy évszakos gumikkal rendelkezünk. Ekkor sem árt azonban ellenőrizni vagy szakemberrel ellenőriztetni azt, hogy megfelelő állapotban vannak-e még, vagy sem?

Jobban járunk, ha gumikra költünk, megelőzve a bajt!

Lássunk tisztán!

Az időjárási körülmények a hideg évszakban sokkal rosszabbak. Az eső, köd, hó, havas eső mellett nehezíti a tájékozódást a korai sötétedés is. Sőt, nem árt arra sem figyelni, hogy a Nap alacsonyabb szögben süt, és így nagy meglepetést tud okozni vezetés közben.

Mindezek miatt először is érdemes alaposan ellenőrizi, hogy jól működnek-e az ablaktörlő lapátok. Nem lifegnek, nem hagynak csíkot maguk után a szélvédőn? Teljesen tisztára tudják azt takarítani?

Ha nyári szélvédőmosó van a tartályban, spricceljük ki! Itt az ideje lecserélni téli változatra. Nemcsak az tud ugyanis kellemetlenséget okozni, ha nem tudjuk letakarítani a szélvédőt, mert ráfagy a folyadék. Kifejezetten kellemetlen élményt jelent, ha a tartályba belefagy a víz, és esetleg szétfeszíti azt.

Minden fény rendben működik? Különösen fontos lehet például a ködlámpa és a reflektor rossz időben vagy autópályán. Ha égőt kell cserélni, azt még most tegyük meg. Ajánlott a növelt fényerejű, illetve hosszabb élettartamú, minőségi típusok közül választani.

Ja, és nem árt, ha tartunk egy napszemüveget télen is a kesztyűtartóban. Nem fog elvakítani minket a néha meglepően éles téli napsütés, vagy a mostanában ritkább, de azért néha előforduló havas utak.

Keressünk fel egy autószerelő műhelyt!

Ez azért praktikus, mert itt minden olyat átvizsgálnak, amit a mi laikus szemünk esetleg nem is vesz észre. Itt biztosan meg tudják mondani, hogy jók-e még a fékeink, megfelelő szinten van-e a hűtőfolyadék, az olaj szintek.

Néhány dolog, amit otthon is egyszerűen megoldhatunk

És, amikre ha figyelünk, a karosszéria, és úgy általában a gépkocsi kisebb eséllyel fog cserbenhagyni minket egy fagyos reggelen.

Elkerülhetjük például azt, hogy befagyjon az ajtózár. Ehhez elég, ha még a hajnali fagyok előtt jégoldó spray-vel befújjuk a zárakat.

Az ajtók gumitömítéseit is védeni tudjuk a nagy hidegben. Tisztítás után kenjük be glicerinnel vagy szilikonmentes ápolóval!

Télen a karosszéria fényezését is rengeteg kihívás éri. Ha átkenjük a karosszériát a fényezésnek megfelelő viaszréteggel, wax-szal, kevesebb kárt fog benne okozni a sós latyak vagy a jégdarabok. Létezik már nanotechnológiás komplett külső védelem is, ami nem olcsó, de tartós és hatásos.

Megjelent: 572 alkalommal Utoljára frissítve: 2017. november 17., péntek 11:53
Érdekességek
 
© 2015 - 2020 Balatoni kereskedelmi és szolgáltató Kft.