mail
mobil
fix
logo
Márkafüggetlen karosszériajavítás 1972-óta

Vigyázzunk magunkra, figyeljünk másokra!

A KRESZ betartása az összes autóvezető számára kötelező. Ez, remélhetőleg, mindenki számára evidens. Emellett azonban érdemes figyelni arra, hogy erőszakos, figyelmetlen vezetési stílusunkkal is komoly veszélyhelyzeteket teremthetünk. Bajba sodorva ezzel magunkat, sérülésnek kitéve karosszériánkat és a többi járművet, illetve a közlekedés többi résztvevőjét is.

Valószínűleg mindenki szeret stressz-mentesen, nyugodtan közlekedni. Ám nem tudjuk elkerülni azt, hogy agresszív vagy figyelmetlen vezetőkkel találkozzunk az utakon. A magyar vezetési kultúrán azonban biztosan tudunk javítani - hiszen bőven van mit - ha a magunk részét megtesszük.

Ha betartjuk a nem hivatalos, de mindannyiunk számára hasznos autóvezetési etikettet.

Jobb érzéssel fogunk tudni utazni: tudjuk, hogy mindent megteszünk biztonságunk és autónk karosszériája védelmének érdekében.

Karosszériajavító műhelyünkben szinte minden nap belefutunk olyan helyzetekbe, amikor a sérült autó tulajdonosa nem szegte meg a KRESZ-t. Mégis kénytelen javíttatni a karosszériát. Azért, mert vagy ő, vagy a másik sofőr figyelmen kívül hagyta azt, amit egyszerűen úgy hívhatunk: autóvezetési etikett.

De mit is takar ez a kifejezés?

Az etikett szó francia eredetű. Jelentése: a társadalmi érintkezések megszabott rendszere. Ebből kiindulva az autóvezetési etikett tulajdonképpen nem mást jelent, mint azt, hogy közlekedés közben hogyan illik viselkedni egymással. Ezek az etikett szabályok sok esetben a KRESZ-szabályok között is megjelennek - nem véletlenül.

Mik a leggyakoribb szituációk, amikor nem viselkedünk etikusan?

Álljon itt néhány gyakori példa, amibe mindannyian belefuthatunk a hétköznapok során. Az alább felsoroltak olyan esetek, amiket konfliktus-helyzeteknek is nevezhetünk. Az etikus autózásba beletartozik, hogy ezeket megpróbáljuk elkerülni. És ami lényeges: ne keressük azokat!

Bevágunk a másik elé

Ez nem csak udvariatlan és ijesztő, de veszélyes is.

A siető autós könnyen balesetet okoz. 

Ha hirtelen, féktávolságon belül vágunk be a másik elé, elképzelhető, hogy koccanás lesz a dolog vége. Sőt, az is, hogy a másik annyira megijed, hogy félrekapja a kormányt, és a szomszédos sávban ütközik a szabályosan haladó gépkocsival. Vagy elüt egy biciklist, motorost. Esetleg lehajt az útról, fának vagy korlátnak megy, és még sorolhatnánk. Ez autópályán könnyen tragédiát okozhat.

Ilyen esetben tehát nem biztos, hogy csak a másik sofőrnek, illetve saját magunk lelkivilágának ártunk. Azaz, hogy valaki megijed, vagy dührohamot kap.

Veszélybe sodorhatunk ezzel autókat és karosszériákat, vagyontárgyainkat, sőt, emberi életeket is!

 

A kiszemelt parkolóhely elfoglalása

Udvariatlan és idegesítő dolog ez is. Rossz napot okozhatunk annak, aki egy távozó autó helyére várakozik már egy ideje. Mi pedig hirtelen ötlettől vezérelve gyorsan lecsapunk az üres helyre. Persze figyelmen kívül hagyva a várakozót és szándékait.

Arról ne is beszéljünk, hogy ennek is simán lehet koccanás a vége.

Gyakran kötnek ki autók hasonló szituációk miatt karosszéria műhelyünkben.

Figyelmetlen előzés

Ez sokszor nem is szándékosan, hanem rutintalanságból történik meg. Az eredménye viszont hasonló lehet, mint az előző esetben. Ijedtséget, és fizikai károkat is okozhatunk a közlekedők testi épségében vagy az autók karosszériájában.

Előzéskor is fel kell mérnünk a közlekedési helyzetet.

Ne engedjünk a kísértésnek, hogy megelőzzünk egy előttünk döcögő, kényelmes vezetőt, ha ezzel magunkat vagy mást veszélybe sodorhatunk. Mérlegeljük a távolságokat, a sebességet, a környezetet, az út minőségét, sőt, az időjárási körülményeket is!

A balesetmentes közlekedés fontosabb a száguldásnál.

Következő írásunkban folytatni fogjuk az etikus autózás témáját.

Ha figyelünk néhány apró dologra, és kicsivel megértőbbek, udvariasabbak vagyunk, valamint előzékenyebben állunk a többi közlekedő szándékaihoz, nemcsak hogy tehetünk azért, hogy javuljon a magyarországi közlekedési kultúra, hanem féltett autónk karosszériáját és testi épségünket is védjük vele.

Olvassa el cikkünket legközelebb is!

Megjelent: 509 alkalommal Utoljára frissítve: 2017. szeptember 08., péntek 16:13
Érdekességek
 
© 2015 - 2020 Balatoni kereskedelmi és szolgáltató Kft.