mail
mobil
fix
logo
Márkafüggetlen karosszériajavítás 1972-óta

Ha nyár, akkor biciklit a családnak!

Legutóbbi írásunkat folytatva maradunk még a vonóhorog témájánál. A nyaralós időszakban ugyanis nemcsak azért praktikus a vonóhorog, mert el tudjuk vele húzni a lakókocsit, utánfutót. Akkor is jól jön, ha messzebbre utazik a család, és szeretne magával kerékpárokat vinni!

Nincs is annál nagyobb élmény egy városi embernek, mint a hegyekben, a tó mellett vagy a tengerparton kerekezni egy jót hajnalban, vagy éppen a naplementében. Felfedezni a környék látványosságait, körbebiciklizni a tavat, vagy kirándulni egyet a környező dombok közé, meglátogatni a világ körforgásából szinte kiesett falvakat, közeli kisvárosokat. Minden család számára óriási élmény a közös kerékpározás a nyaralás helyszínén.

Mindenkinek jó szívvel tudjuk ajánlani a vonóhorogra szerelhető biciklitartót. Sokkal praktikusabb, és a karosszéria szempontjából is kevésbé megterhelő, mint a régi klasszikus, a tetőre szerelhető biciklitartó. Vezetéstechnikai értelemben is korszerűbb, jobb.

Mik az előnyei a vonóhorogra támaszkodó biciklitartónak?

Karosszéria műhelyünk tapasztalatai alapján elmondhatjuk, hogy manapság sokan csak a kerékpárszállítás miatt szereltetnek fel vonóhorgot autójukra. Ennek több oka van:

  • Egyrészt nem terheli meg annyira a karosszériát, mint a tetőre szerelhető változat.
  • Ennél is fontosabb, hogy könnyebb a bringákat fel és lepakolni, továbbá érezhetően az autó stabilitását sem befolyásolja.
  • Továbbá nem lassítja a haladást úgy, mint a tetőn elhelyezett korábbi megoldások, amikkel a jelentősen megnövekedett légellenállás miatt problémásabb a nagyobb sebességgel való haladás. Autópálya tempónál a tetőn elhelyezett 3-4-5 db kerékpár jelentős többletfogyasztást és garantáltan nagyobb szélzajt jelent utazás közben.

Mire figyeljünk, ha vonóhorgon szeretnénk szállítani a kerékpárt?

Ha a biciklitartót a vonóhorogra szereljük, legtöbb esetben nem fog látszódni egy nagyon fontos dolog: a rendszámtábla. Így viszont tilos közlekedni a gépkocsival.

Mi a megoldás?

Két lehetőségünk van, ha a karosszériát kímélő bicikliszállítást részesítjük előnyben:

  1. Erre találták ki azt, hogy takarás esetén az autó hátsó rendszámtáblája legyen áttehető a kerékpárszállító eszközre. Folyamatban van még ugyan az ezt szabályozó rendelet, de ne ez ne tartson vissza senkit! A rendőrök addig sem büntetik azt, aki a rendszámot jól látható, szabályos helyre áthelyezi.
  2. A másik lehetőség az úgynevezett szürke rendszám kiváltása. Ez jelenleg kicsit bonyolultabb feladat. Áprilistól ugyanis megbüntetheti a rendőrség azokat az autósokat, akik nem szabályosan használják a szürke rendszámot, aminek kiváltása kb. 16 000 forintos plusz költséget jelent, az 5000 forintos rendszámkiváltás összege mellett. El kell ugyanis vinni az autót és a csomagtartót egy műszaki szemlére. Itt be kell mutatni azokat a bizonylatokat, amik igazolják, hogy a csomagtartó európai jóváhagyással rendelkezik.

rendszám áthelyezése vonohorgos szállítóeszközre

Mindemellett a vonóhorog és a rá szerelhető kerékpárszállító praktikus megoldás. Kíméli a karosszériát, és hosszabb utazásokon sem kell megválnunk kétkerekű járműveinktől.

A vonóhorgot is csak ésszel használjuk!

Egyetlen dolgot azonban ne feledjünk! Legyünk a társainkra európai szemmel tekintő, intelligens közlekedők. A kivehető fejes vonóhorog csak akkor lehet a helyén, ha éppen szállítunk vagy vontatunk vele, egyéb esetben a gépkocsi csomagtartójában kell lennie!

Ez sok elkerülhető bosszúságtól kímélheti meg a gyalogosokat, akik a parkoló autók között esetlegesen ebbe beleakadva szerezhetnek fájdalmas sérüléseket, és parkoláskor is kellemetlen meglepetés lehet a karosszéria szempontjából, ha ennek ütközik a másik jármű. (A parkoló szenzorok sok esetben nem érzékelik!). Esetleg mi manőverezünk neki a kiálló fejjel véletlenül másik gépkocsinak, és így okozunk problémát.

Óvja saját és autóstársai karosszériáját! Ha mégis gond akadt, keresse fel karosszéria műhelyünket, és mi orvosoljuk a problémát!

Megjelent: 582 alkalommal Utoljára frissítve: 2017. augusztus 07., hétfő 10:00
Érdekességek
 
© 2015 - 2020 Balatoni kereskedelmi és szolgáltató Kft.