mail
mobil
fix
logo
Márkafüggetlen karosszériajavítás 1972-óta

Biztos benne, hogy a vonóhorog plusz védelmet ad a karosszériának?

A vonóhorog rendkívül praktikus találmány. Óriási segítséget jelenthet a mindennapokban és a nyaralási szezonban is.

Megérkezett a nyár, a kánikula, és nyakunkon az iskolai vakáció. Minden család igyekszik megtalálni az ideális nyaralási lehetőséget. Ahol kipihenhetjük magunkat, de egyben új élményekkel is gazdagodunk. Vannak, akik a tengerpartot, mások valamelyik hazai tavunkat, esetleg a hegyvidéket választják a pihenés helyszínéül.

Akármi is az úti cél, praktikus szálláslehetőséget kínál a lakókocsi. Nem kell ismeretlen ágyakon, zavaró szomszédok mellett aludni. Nem szükséges, hogy pontos úti célunk legyen, akár menetközben is dönthetünk arról, hol állunk meg. Nem vagyunk egy helyszínhez kötve hetekig: bármikor, percek alatt összepakolunk, és tovább állhatunk. Megőrizve a régi sátoros élmények hangulatát, de kihasználva a nagyobb kényelmet és védettséget. Lakókocsiban biztos, hogy nem fog elmosni minket egy nagyobb nyári vihar.

Akár saját lakókocsival rendelkezünk, akár bérelünk egyet, mindenképpen szükségünk lesz arra, hogy vonóhorgot tetessünk a családi autóra.

 

Mikor érdemes vonóhorgot szereltetni a gépkocsira?

Ha a mindennapokban ki tudjuk használni. Például akkor, ha a munkánkat segíti egy teherutánfutó használata, és nincs kis teherautónk vagy kisbuszunk. A nagyobb szerszámok, az elszállítandó sitt is mind bepakolható egy utánfutóba. Autómentők pedig a trélert szokták vontatni vele.

Akkor is jól jön, ha csak alkalmanként, bérelt utánfutóhoz használjuk. Költözködéskor vagy nagyobb bútorok vásárlásakor is hasznos.

Ha szeretjük a lakókocsis nyaralást, a kempingezést, a kötetlen utazás élményét.

 

Ami viszont tévhit: hogy a vonóhorog mindig megvédi a karosszériát

Ez csak abban az értelemben igaz, hogy sokan azt gondolják, a másik autó vonóhorga veszélyt jelenthet a saját gépkocsijukra. Emiatt talán jobban fognak figyelni a mi autónkra, ha van rajta vonóhorog.

Karosszéria műhelyünk tapasztalatai azonban azt mutatják, hogy a karosszériát esetleg kisebb koccanások esetén védi csak meg.

Nagyobb erőbehatás esetén viszont pont az ellenkezője az igaz!

Nem egy olyan esetbe futottunk bele, amikor két gépkocsi erősebben ütközött.

Ekkor a vonóhoroggal rendelkező lett gazdasági totálkáros.

Hogy miért?

A horog bekötése miatt a karosszéria az ütközéskor gyakran „összecsuklik”. Ott is, ahol eredetileg ez nem történne meg vele egy ekkora ütközéskor. A „programozott gyűrődő zónák” ugyanis így nem tudják teljes mértékben ellátni a feladataikat.

Ami tényleg nagyon fontos, hogy figyeljünk még jobban, ha az előttünk haladó autóra vonóhorog van szerelve. Egy ráfutásos koccanásnál például komoly károk tudnak keletkezni a karosszériában. Nagyobb problémáink lehetnek így, a kicsi ütközőfelületek miatt, mintha a lökhárítók a teljes felületükkel találkoznának.

A vonóhorog egyébként a gyalogosokra is veszélyt jelenthet. Ha ugyanis egymáshoz túl közel álló autók között szalad el, és éppen nem a lába elé néz, akár sípcsont-törés is lehet a dolog vége.

Tanulság:

Semmiképpen se amiatt szereltessünk vonóhorgot gépkocsinkra, mert így védjük a karosszériát. Hiszen ez nem igaz.

Néhány dolog, amit érdemes tudni, ha a vonóhorog felszereltetése mellett döntünk:

Jelenleg négy típus érhető el Magyarországon:

  1. A legrégebbi az, amelyik hegesztett vagy fix fejű vonógömbbel van ellátva. Ez nagyon olcsó, ezért népszerű. Valószínű azonban, hogy bizonyos időn belül ki fogják vonni a forgalomból. (Ausztriában és Szerbiában például ez már megtörtént)
  2. Ennél modernebb verzió a csavarozható (szerelhető) vonógömbbel ellátott vonóhorog. Jelenleg szinte minden gyártónál elérhető. (Rendszámtakarásuk miatt azonban nem alkalmazhatóak minden gépkocsinál.)
  3. Levehető / kulcsos / excenteres / reteszes vonógömbbel ellátott vonóhorog: a vonófej nem látszik, ha éppen nem használjuk. Az ezekkel felszerelt autókat a műszaki vizsgabázisnak kötelező levizsgáztatniuk. Ezért egyre népszerűbbek.
  4. „Oris” technológia: nagyon gyorsan és egyszerűen lehet felszerelni, de egyelőre kevés autótípushoz gyártják. Emellett a többihez képest nagyon drága.

A vonóhoroghoz tartozik két féle elektromos kábelkészlet: hagyományos, illetve CANBUS elektronikával ellátott. Attól függően lesz rá szükségünk, hogy autónk el van-e látva CANBUS elektronikával, vagy sem.

A felszerelést minden esetben szakembernek kell elvégeznie. Ő fogja kiállítani a lepecsételt beszerelési nyilatkozatot. Amennyiben szerelésre van szüksége, azt bátran bízza karosszéria műhelyünkre!

Ezután kell elvégezni a műszaki vizsgáztatást. Ez persze nem kerül többe akkor sem, ha vonóhoroggal együtt végeztetjük, mintha nélküle. Ezért érdemes a vonóhorog felszerelését az aktuális műszaki vizsga előtt beiktatni!

 

Megjelent: 3281 alkalommal Utoljára frissítve: 2017. június 14., szerda 10:18
Érdekességek
 
© 2015 - 2020 Balatoni kereskedelmi és szolgáltató Kft.