mail
mobil
fix
logo
Márkafüggetlen karosszériajavítás 1972-óta

Itt a tavasz, de az autóvezetés ilyenkor sem veszélytelenebb

A télnek úgy tűnik, tényleg vége van. Mindannyian örülünk a hosszabb nappaloknak, a természet újjászületésének. Élvezzük a több napsütést, hogy pótolhatjuk a kiürült D-vitamin készleteket.

Ilyenkor azonban legtöbben hajlamosak vagyunk kiengedni, elbágyadni.

Az utak nem jegesek, a szélvédő vagy a kocsiajtó nem fagy be reggelre. A veszélyérzetünk vezetés közben csökken.

 

Legyünk azonban résen! A tavasznak is megvannak a maga kihívásai.

Ha nem figyelünk, könnyen az egészségünk, az autónk, a karosszéria bánhatja…

A Magyarországi Autómentő Szolgálat is felhívja a figyelmet arra, hogy ilyenkor sem veszélytelen a közlekedés. Tapasztalatból beszélnek.

Mire figyeljünk a szakemberek szerint? Hogyan kerülhető el, hogy már a tavasz elején a karosszéria műhelyben vagy az autószerelőnél kelljen hagyni fizetésünk jelentős hányadát, esetleg többszörösét?

Ami alapvető: készítsük fel járművünket az évszakváltásra! A legfontosabb természetesen a téli gumi nyárira való cserélése. Takaríttassuk ki a klímát, vásároljunk nyári szélvédőmosót! De nem árt egy légnyomás ellenőrzés és egy alapos kárpit-tisztítás sem!

Azzal, hogy ebben az évszakban milyen veszélyt jelentenek a sűrűsödő kátyúk, előző írásunkban foglalkoztunk, amit itt olvashat: https://karosszeria-javitas.net/blog-rovat/24-erre-a-hat-dologra-figyeljen-ha-katyuba-hajtott

Ilyenkor sokkal több a rutintalan autóvezető az utakon. Ők azok, akik a téli, csúszós utakon nem ültek gépkocsiba, de most megjelennek… Legyünk figyelmesek! Elképzelhető, hogy ami nekünk rutin feladat, az nekik nem olyan egyszerű.

Nem csak télen, de ilyenkor is érdemes előre tájékozódni az időjárási körülményekről. Sőt, az útviszonyokról is. Tavasszal már könnyen előfordulhat egy-egy hirtelen kitörő vihar, villámlással, jégesővel, nagy mennyiségben lezúduló csapadékkal, erős széllökésekkel. Ami bizony komoly kihívást jelenthet, még a profi vezetőknek is.

Minden évben, de idén valamiért különösen gyakran változnak a frontok. Az erre érzékenyekre ezek bizony nagyon negatívan hathatnak. Álmosságot, koncentrációs nehézségeket, fejfájást is előidézhetnek. És ezek a tényezők veszélyeztetik a biztonságos vezetést, testi épségünket és persze a karosszériát is.

Ilyenkor az utak is zsúfoltabbak lesznek.  Több a motoros, a biciklista, a görkorcsolyázó, a sétáló gyalogos, a kocogó. Rájuk fokozottan figyelni kell, hiszen az autóvezetőknél sokkal sérülékenyebbek. Emellett sajnos jellemző, hogy ilyenkor ők is figyelmetlenebbek.

Gyakrabban megyünk hosszabb utakra. Kirándulások, rokonlátogatások, hosszú hétvégék egymás után… És ezek a hosszabb utazások bizony több balesetveszélyt rejtegetnek. Nem csak azért, mert fárasztóak, és a sofőr egy idő után már nem tud annyira figyelni. Hanem azért is, mert ilyenkor gyakran járunk olyan utakon, amik számunkra ismeretlenek.

A vezetést, koncentrációt veszélyezteti az a jelenség is, amit így hívunk: tavaszi fáradtság. A szakemberek szerint a balesetek minimum 25 százalékáért közvetlenül a kialvatlanság és a fáradtság a felelős. A több napsütés, hosszabb nappalok átmeneti zavart okozhatnak az alvási ciklusban. Emiatt levertnek, fáradtnak érezhetjük magunkat. Nehezebb odafigyelni a vezetésre is, lelassulhat pl. a reakcióidő. Ne legyintsünk, ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk magunkon!

 

Általánosságban elmondható, hogy minden közlekedő vakmerőbb ilyenkor, mint a hidegben!

A statisztikák, de karosszéria műhelyünk tapasztalata szerint is ezt mondhatjuk:

A tavasz a nagy törések ideje.

Míg télen gyakoribbak a kisebb koccanások, egymásba csúszások, addig ilyenkor sajnos előtérbe kerülnek a komolyabb balesetek. Ennek egyik oka, hogy legtöbben figyelmetlenebbek, és gyorsabban is hajtanak.

Tavasszal is figyeljen magára és autója karosszériájára! Ha azonban mégis javításra, kárügyintézésére van szüksége, keresse fel karosszéria műhelyünket bizalommal! Szakembereink mindenben segítenek Önnek!

Megjelent: 611 alkalommal
Érdekességek
 
© 2015 - 2020 Balatoni kereskedelmi és szolgáltató Kft.