mail
mobil
fix
logo
Márkafüggetlen karosszériajavítás

Erre a hat dologra figyeljen, ha kátyúba hajtott!

Nincs havas, jeges út, befagyott ajtózár, reggelre lemerült akkumulátor. De azért csak óvatosan!

Fellélegezhetünk, mert úgy néz ki, véget ért a hosszú tél. Jön a kirándulások, séták, szabadtéri programok ideje. Az autóvezetőknek is könnyebb a dolguk. A tavasszal azonban nemcsak az az időszak érkezik meg, amikor sokan fáradtsággal küzdenek. Amikor sütkérezhetünk végre a napon, feltöltve kiürült D-vitamin készletünket.

Az utakon ugyanis újabb kihívásokkal találkozhatunk. A repedésekből keletkező, balesetveszélyes mélyedések, a kátyúk, veszélyeztetik a gumit, a felnit, a karosszériát, és a biztonságunkat. Sőt, az autóban ülők, a többi járművezető, és akár a gyalogosok testi épségét is.

Tavasszal szinte kikerülhetetlen a probléma

Az extrém hideg és a változékony időjárás miatt idén eddig kétszer annyi kátyú-bejelentés érkezett, mint az előző években. Csak a fővárosban körülbelül hatszáz keletkezik naponta! A közútkezelők küzdenek, de egyelőre nem győzhetnek. Véglegesen csak akkor tudják a problémát orvosolni, ha tartósan enyhe és száraz marad az időjárás. Erre pedig sajnos még várni kell. A szeszélyes tavasz nem kedvez a javítást végző szakembereknek.

Addig nekünk kell figyelnünk. Körültekintően vezessünk, óvva embertársainkat, és autónk karosszériájának épségét.

Nem árt azonban felkészülni arra a lehetőségre, ha mégis megtörténne a baj. A legjobb megoldás, ha előre gondolkodunk, és cascót, vagy biztosításunk mellé kiegészítő kátyúkár biztosítást kötünk. A lent felsorolt első öt pontra ebben az esetben is figyeljünk! Ha azonban mindent pontosan dokumentáltunk, dönthetünk úgy, hogy a biztosítónkhoz fordulunk. Ebben az esetben karosszéria műhelyünk professzionális segítséget nyújt, hogy hamar rendezve legyen a kárügyintézés!

Mi a teendőnk abban az esetben, ha mégis kátyúba hajtanánk a gépkocsinkkal, és nincs biztosításunk?

A kárrendezés másik lehetősége, hogy az út fenntartójához fordulunk kártérítésért. Érdemes mindent pontosan dokumentálni! Országosan több tízezer kátyú okozhat problémát. A statisztikák szerint azonban az ilyen jellegű károknak csak nagyjából 50 százalékát szokták megtéríteni.

Ha viszont erre a hat dologra figyelünk, elkerülhetjük, hogy a gyakran igen magas autószerelő vagy karosszéria lakatos munkát magunknak kelljen kifizetni.

Ha kátyúba hajtott, erre a hat dologra figyeljen!

 1. Biztonságban álljunk meg az autóval!

Lassítsunk le, és húzódjunk az út szélére! Tegyük ki a vészvillogót! Semmi szükségünk nincs arra, hogy a karosszériát újabb károsodásnak tegyük ki azzal, hogy esetleg egy másik gépkocsi belénk hajt.

 1. Alaposan vizsgáljuk át a gépkocsit!
 • Leggyakrabban a gumikkal történik a baj. A szálszakadást kisebb-nagyobb dudor jelzi a futófelületen, vagy az oldalfalon. Ha azonban a belső oldalon történik, az autó megemelése nélkül nem is észrevehető!
 • Lerepülhet, vagy eltörhet a dísztárcsa is.
 • Károsodhat a felni. Könnyűfém keréktárcsa esetén még az is előfordulhat, hogy az anyagában elreped.
 • Megsérülhet a futómű. Enyhébb esetekben ezt gyakran csak később veszi észre az autó sofőrje. Egyenetlen gumikopás, vagy idegesítő, egyre erősödő kopogó hang jelezheti rugózáskor a bajt. Rosszabb esetben a jármű instabilitását okozza, egyenes futását tönkreteszi.
 • Az autó szerkezetét könnyen megsértheti a kerék által az úttestből felvert anyag. Enyhébb esetben csak a felületi korrózióvédelmet sérti meg, ahol a lemez idővel korrodálódni kezd. Súlyosabb esetben az autó szerelvényeit is megrongálhatja, és a műanyag alsó védőborításokat letépheti, megrepesztheti. Ezek hibája megakadályozza feladatuk ellátását, amik hosszabb távon további problémákat okozhatnak. Ennek oka, hogy nem védik meg az eredetileg megvédendő elektromos és egyéb berendezéseket, és így meggyorsítják lassú kimúlásukat.
 • Ha gyanús, hogy valamilyen kárt okozott gépkocsinkban a kátyú, keressük fel minél hamarabb a karosszéria lakatos, vagy az autószerelő műhelyét! De előtte mindenképpen dokumentáljuk az eseményeket! Ne hajtsunk el e nélkül a helyszínről!
 1. Készítsünk fotókat!

Ez manapság nem jelent nagy akadályt, hiszen szinte mindenkinek van mobilja vagy okostelefonja, amely fényképezésre is alkalmas. Sötétben ez persze nagyobb kihívás, de általában akkor is megoldható. Mire figyeljünk?

 • Készítsünk minél több fotót a helyszínről: először messzebbről, majd közelebbről is! Az autó, a kátyú, az esetleges féknyom, vagy ha tereptárggyal történt ütközés, akkor az is szerepeljen képen! Településen belül utcatábla, házszám – ez is fontos lehet.
 • Készítsünk fényképet a gépkocsiban keletkezett károkról! A gumiról, a felniről; leszerelés előtt, és utána is.
 • A kátyút érdemes körültekintően fényképezni. Megmutatni mélységét és kiterjedését is. Ehhez használjunk valamilyen eszközt, aminek mindenki által ismert a mérete. Egy üdítős flakont beletéve, és az aszfalttal egy szintben fotózva például meg tudjuk mutatni, milyen mély a kátyú. Persze, ez még egyszerűbb, ha van nálunk mérőszalag.
 • Speciális helyzet, ha másik autóval ütköztünk, vagy ha személyi sérülés történt. Ezekkel a helyzetekkel részletesen következő írásunkban foglalkozunk!
 1. Keressünk tanút!

Valakit, aki látta a balesetet. Lehet olyan személy, aki a sofőrrel együtt ült az autóban. Vagy olyan, aki kívülről látta az eseményt. Az a lényeg, hogy vállalja tanúskodást.

 1. Hívjuk ki a rendőrjárőrt!

Ez fontos, mert van olyan közútkezelő, aki kérni fogja a rendőri határozatot. Főleg akkor ragaszkodjunk hozzá, ha jelentős a kár.

 1. Kátyúkár hivatalos bejelentése

Minél hamarabb tegyük meg, de legkésőbb öt napon belül! Fontos kideríteni, hogy az adott útszakasznak ki a fenntartója. Felé kell ugyanis megtenni a kárbejelentést.

 

Ha kiderült, ki az üzemeltető, minél hamarabb érdemes bejelenteni a kárt. Ehhez ki kell tölteni a kárbejelentő lapot, amely a biztosítók honlapjairól letölthető. Itt tudunk tájékozódni arról is, hogy milyen okmányokat kell még csatolni az igényléshez. Ez általában a forgalmi engedélyen kívül a vezető személy vezetői engedélye, és a gépkocsi törzskönyve.

Megjelent: 3686 alkalommal Utoljára frissítve: 2017. március 14., kedd 10:16
Érdekességek
 
© 2015 - 2022 Balatoni kereskedelmi és szolgáltató Kft.