mail
mobil
fix
logo
Márkafüggetlen karosszériajavítás

A közlekedés nem autóverseny! Elkerülhetik a baleseteket, ha ezekre figyel

Az autóvezetés mindig felelősségteljes teljesítmény. Télen még több figyelmet, körültekintést igényel, hogy biztonságosan közlekedjünk az utakon.

Akármilyen évszakban járunk, és bármilyenek is a körülmények, az autózás a 21. században szinte mindenki számára mindennapos esemény. Manapság már majdnem minden családban van legalább egy, de gyakran két autó is. Ezeknek fenntartása, és persze az üzemanyag sem olcsó mulatság. Senkinek sem hiányoznak azok a plusz költségek, amik egy koccanás, vagy akár enyhébb baleset esetén felmerülnek. A karosszéria javítása sem olcsó mulatság. Érdemes vigyázni!

 

Miért nehezebb a közlekedés télen?

Az egyik probléma: nehezített útviszonyok

Ez konkrétan azt jelenti, hogy az utak gyakran egyszerűen csúszósak. Nagy havazás esetén ez mindenkinek egyértelmű. Az enyhébb időnek is vannak azonban veszélyei. A napközben elolvadt hó éjszaka gyakran megfagy. Könnyen szembesülhetünk azzal, hogy már a nagykapun sem tudunk egyszerűen kinavigálni, mert olyan, mintha egy korcsolyapályán lavíroznánk. A karosszéria bánhatja, ha nem figyelünk. Indulás előtt ellenőrizzük a kocsibeállót! Ha kell, jégmentesítsünk!

Ezzel a problémával a nem takarított helyeken - főleg a mellékutakon - könnyen találkozhatunk. Nem is beszélve az ónos esőről. Ez a csapadékforma talán a legveszélyesebb. Jégpályát csinálhat az utakból, vagy bármiből, ami közel vízszintes kiterjedésű.

Nagyon fontos, hogy télen fokozottan figyeljünk az időjárási előjelzésekre. Nagy havazás, ónos eső esetén csak alapos indokból induljunk útnak. És, ha menni kell, csak figyelmesen!

Veszélyes lehet, ha nem cseréltük le időben a nyári gumikat télire. (Vagy ha nem négyévszakos gumikkal járunk, ami szintén jó kompromisszum lehet sík vidéken.) Hideg időjárási körülmények, csúszós utak, hó vagy köd esetén ugyanis megnő a fékút. A téli guminak, felépítése és anyagjellemzői következtében hideg időben és csúszós felületen jobb a tapadása, ritkábban, nehezebben csúszik meg. Hóban jobban tud kapaszkodni sűrű lamelláival.

Kihívás, hogy gyakran a száraz és a nedves, a csúszós és nem csúszós útszakaszok hirtelen váltják egymást. A baleseteket akkor tudjuk leginkább elkerülni, ha haladási tempónkat a megszokotthoz képest visszafogjuk. És, persze, ha nagyobb követési távolságot tartunk. Így ugyanis a manőverezési hibák is könnyebben korrigálhatóak. 

 

Nehézséget okozhatnak a rosszabb látási viszonyok is

Sokunkkal előfordul a téli hónapokban, hogy amikor elindulunk, még sötét van. Amikor pedig hazaérünk, már sötét van. Emellett, főleg novembertől januárig, bizony kevesebbet süt a nap. Ha mégis előbukkan, akkor – köszönhetően annak, hogy a horizonton alacsonyabban helyezkedik el - meglepően vakító a fénye. Ami szintén veszélyes lehet. Gyakran elfelejtjük, de érdemes ilyenkor is tartani egy napszemüveget az autóban.

A köd is gyakori, ami szintén nagyon megnehezítheti a közlekedést. Ellenőrizzük rendszeresen gépkocsink világítását. Működik-e rendesen minden fényszóró? Nem kell-e izzót cserélni?

 

A rossz látási viszonyok miatt is fontosabb, hogy óvatosan vezessünk

A közlekedés nem autóverseny! Érdemes jobban megfontolni, hogy véghez vigyünk-e egy előzést.

Azt se feledjünk, hogy a nekünk járó elsőbbséget csak akkor kapjuk meg, ha azt megadják. Nem érdemes kockáztatni sem testi épségünket, sem autónk karosszériáját. Inkább engedjünk el egy figyelmetlen autóst a kereszteződésnél, mint hogy mi a kórházban, autónk pedig a karosszéria műhelyben, vagy a szerelőnél kössön ki.

Nem népszerű fogalom az előzékenység. Ám igen hasznos. Legyünk türelmesebbek és figyelmesebbek a többi közlekedővel szemben! Ne feledjük: nem mindenki rutinos vezető, aki a kormány mögé ül. Nem biztos, hogy valaki szándékosan szabálytalankodik. Elképzelhető, hogy egyszerűen kezdő, vagy nagyon fáradt, náthás - vagy idősebb, és rosszabbak a reflexei.

A baleseteket érdemes mindenáron elkerülni. Akár úgy is, hogy nem érvényesítjük az elsőbbségünket. Vagy türelmesen autózunk egy lassabban közlekedő gépkocsi mögött, és nem vállalunk be egy kockázatos előzést, csak mert ingerültek vagyunk.

A gyalogosokra is érdemes fokozottan figyelni. Rosszabb időben ők sem látnak olyan jól. Nehezebben közlekednek, lassabban mozognak. Emellett gyakran arra figyelnek, hogy kikerüljenek például egy pocsolyát, vagy egy befagyott tócsát. Nem veszik észre, hogy az autó közel van. Arról ne is beszéljünk, hogy legyünk óvatosak a zebráknál! Itt még inkább figyelmetlenek a gyalogosok, mivel elsőbbségük van. Ügyeljünk a biztonságukra!

 

Így fékezzen a jeges úton!

Mindenképpen többszörös a fékút. Emiatt próbáljuk meg elkerülni a hirtelen fékezést! Lejtőn például soha ne menjünk gyorsan! Tartsunk nagyobb követési távolságot! Ha valamikor, akkor most még inkább kerüljük azt, hogy „belemásszunk a másikba”! Érdemes „motorfék” üzemben, óvatosan ereszkedni.

A mellékutcákat nemigen takarítják. Itt még inkább legyünk óvatosak! Nem biztos, hogy a másik autós meg tudja adni a nekünk járó elsőbbséget. Elképzelhető, hogy becsúszik a kereszteződésbe.

 

Ha mégis fékezni kell:

  • Kisebb kormányszögben kormányozzunk! Kanyarodás előtt lehetőleg lépjünk le a fékről! Ha a kormányt és a féket együtt használjuk, az autó a segédelektronikák híján könnyebben megpördülhet.
  • Ha mégis ki akar „farolni” az autó hátulja, vessük be az ellenkormányzást! Ez azt jelenti, hogy a kormányt a kifordulás irányába tekerjük. Ösztönösen sokszor pont az ellenkezőjét teszi az ember. Erre tudatosan kell figyelni! Sokszor ennek oka, hogy csak a hajtott tengelyre szerelnek némelyek téli gumit, gondolván, ezzel spórolni lehet. Ez nem így van, hiszen így egy kanyarban nagyon könnyen elbizonytalanodhat az autó.
  • Lelassíthatjuk gépkocsit síkos úton, ha egy sebességi fokozatot visszakapcsolunk, így használva a motorféket. Mindenképpen engedjük fel persze a kuplungot! Automata váltó esetében téli program, hybrideknél pedig „D” helyett „B” fokozat ajánlott.
  • Ha blokkolásgátlós autónk van, annak fékútja ettől rövidebb nem lesz. Teljes erőből taposva a féket, és a kormánnyal ügyesen játszva kerülhetjük el a veszélyesebb helyzeteket. Ilyen gépkocsik esetében a féket amúgy is érdemes határozottabban kezelni. Akkor is, ha síkos úttest, és akkor is, ha nem - a ráfutásos balesetek többsége ugyanis amiatt következik be, hogy a vezető nem generál idejében elegendő fékerőt.

 

A karosszéria védelme miatt fontos, hogy ilyen időben téli - vagy legalább négyévszakos - gumikat használjunk. Erről bővebben itt írtunk: http://karosszeria-javitas.net/blog-rovat/21-vedje-autoja-karosszeriajat-telen-is

 

Megjelent: 1200 alkalommal Utoljára frissítve: 2017. február 01., szerda 20:34
Érdekességek
 
© 2015 - 2022 Balatoni kereskedelmi és szolgáltató Kft.