mail
mobil
fix
logo
Márkafüggetlen karosszériajavítás

Biztosan tudja, hogyan kell helyesen kitölteni a Baleseti bejelentőt?

Ott van minden autós kesztyűtartójában. Így az Önében is. Ez biztos? Kérem, ellenőrizze! Habár sosem kerül a kezébe, egy baleset esetén mégis a legfontosabb dokumentummá válik, és a sérülést szenvedett autója mellett igyekszik eligazodni a rajta lévő információkon. Ez a szabványos kék-sárga színű Baleseti bejelentő lap, aminek hibás kitöltése akár a kártérítési összeg kézhezvételét is veszélyeztetheti. Kerülje el!

A forgalmi és jogsi mellett mostohagyerekként lapul meg egy igazoltatás során. Sosem veszi elő, így felidézni se tudná hirtelen, hogy milyen információkat tartalmaz és hogyan kell kitölteni. Pedig rendőri intézkedés híján - mely során a rendőrségi jegyzőkönyvet tekintik a legfontosabb dokumentumnak a kárrendezés során – óriási szerepe van a bejelentő lapnak.

Összeszedtünk néhány tipikus hibát a kék-sárga Baleseti bejelentő kitöltése során. Kerülje el őket Ön is!

 

Egészen biztos benne, hogy ebben a percben helyesen tudná kitölteni?

A Baleseti bejelentő kitöltésének helyes kivitelezése azért is fontos, mert elsődleges funkciója, hogy a biztosítók részére pontos információt és támpontot adjon a baleset körülményeiről: adatok, aláírások, esetleírások, vázlatrajzok segítségével.

Mindezek fontos támpontként szolgálhatnak, hogy tisztában lássanak a felelősség kérdésében és a balesetet előidéző körülmények megismerésében.  Ezért egy körülbelül 10-15 perces feladat során, a felszínes és körültekintést mellőző pontatlan kitöltés több évig elhúzódó kellemetlenségekkel járó kárrendezési eljárást is eredményezhet.

 

Mire figyeljen a kék-sárga Baleseti bejelentő lap kitöltése során?

Minden szükséges pont ki legyen töltve!

Az ijedtség a legrosszabb tanácsadó. Hajlamossá tehetik a leblokkolásra, a hibázásra. Ráadásul a baleset körülményei is a kapkodásra ösztönözhetik. Egy kisebb koccanás is hosszú percekre feltarthatja a kocsisort, és a türelmetlen autósok indulatai Önre is átragadhatnak.  Éppen ezért egy baleset során a leggyakoribb hiba, ha egyes rovatokat üresen hagynak. Semmit se hagyjon kitöltés nélkül, és ezt ellenőrizze a másik fél oldalán is!

A felelősség és károkozás elismerésének megszerzése nélkül „ne tekintse lezártnak” a helyszíni adminisztrációt

A „kék-sárga” nyomtatvány (Baleseti bejelentő) lap alján, a károkozó oszlopában, a megjegyzés rovatban egyetlen tőmondat megléte kulcsfontosságú tényező, mely így hangzik: Az okozott kárt elismerem - érdemes rábírni a vétkes sofőrt annak feltüntetésére, melyet saját kezűleg is szükséges aláírnia. A károkozás elismerésének elmulasztása több hónapos bosszúságot okozhat Önnek. A károkozó felelősséget elismerő nyilatkozata nélkül ugyanis nem fizet a biztosító. Utólag pedig már sokszor meggondolja magát a vétkes fél.

A biztosítási kárrendezés során mindig igyekeznek feltárni a körülményeket (szabályok betartása, gépjárművek mozgása, a felelősség kutatása). Rendőrségi jegyzőkönyv hiányában a kék-sárga Baleseti bejelentő és az utólagos szakértői vizsgálatok, helyszíni kárfelvétel alapján lehet megállapítani a felelősséget. Éppen ezért vitás ügyekben akár több hónapos procedúrának teheti ki magát, vagy pedig kármegosztással is számolhat. A helyszínen történő felelősségvállalással mindez elkerülhető.

Banális, de mégis gyakori hiba az adatok helytelen kitöltése

Az adatok helyességét illetően érdemes odafigyelni; legfőképp a helyes és olvasható rendszám, a név, a cím és a telefonszám feltüntetése fontos.

Kitölti, mégis érvénytelen!

Ön bármennyire is tisztában van a  kék-sárga Bejelentő lap kitöltésének fontosságáról, és annak szorgalmas kitöltését is véghez viszi a baleset helyszínen; egyetlen aprócska, banális és mégis jó eséllyel bármikor elkövethető tipikus hibának köszönhetően érvénytelen nyomtatvánnyal fog rendelkezni. Ez nem más, mint az aláírás hiánya. Szabályosan kitöltött bejelentő is érvénytelen aláírás nélkül. Ahogy az aláírt, de olvashatatlan adatok sem érnek sokat, például rendszám, név, lakcím kibetűzhetetlen mivolta a dokumentumot érvényteleníti. Az „elírt” vagy meghamisított adatok is! Mindig fotózzon a helyszínen, rendszámot, szituációt, ha lehet, a dokumentumokat is.

Nem feltétlenül sima eset, ami kezdetnek annak tűnik - a tanúk segíthetnek

Visszavont kárelismerés labilis idegállapotra hivatkozva? Létezik. Manapság egy kezdetben simának tűnő baleseti helyzet is kifordulhat önmagából. Ezért minden esetben fontos pontosan feljegyezni a helyszínen tartózkodó tanúk pontos adatait, ha vannak. Amennyiben a vétkes sofőr a későbbiekben „meggondolja magát”, tanúk hiányában Önnek nehéz lesz bizonyítani felelősségét.

A „tények” utólag megváltozhatnak az Ön tudta nélkül

A kék-sárga Balesti bejelentő néhány helyen kísértetiesen hasonlít egy társadalmi kérdőívre, ahol csak a rubrikákra és azok kitöltésére, avagy szabadon hagyására fókuszálhat. Azonban itt nem statisztikai adatok elkészüléséhez járul hozzá az adatok megadásával, hanem minden egyes rubrika helyes kitöltésének valós adatokkal, hatalmas tétje van.

Ne feledje el, hogy az ikszelgetéseket szorgalmasan végző felek közül nem csak Ön húzza be a számára megfelelőt. De a másik fél is.

Így amennyiben a rovat utolsó részében nem ad információt arra vonatkozóan, hogy összesen hány helyre tett X-et, utólag- a másik fél jóvoltából- az Ön tudta nélkül néhány rubrika adata módosulhat.  Egy-két újabb x-et behúzni az Ön nevében ugyanis csak egy kézmozdulat a másik fél részéről.

Érvényes mindez a megjegyzések rovat esetében is.  Megjegyzés hiányában érdemes átlós vonallal áthúzva jelezni a tényállást, az utólagos módosítások lehetőségének elkerülése végett. Kézírást hamisítani manapság már ugyanis nem olyan nehéz kivitelezni.

A baleseti bejelentő tisztázhatja a felelősséget, de csak abban az esetben, ha szabályosan, olvashatóan és a tipikusság hibáit elkerülve kerül kitöltésre.

 

Megjelent: 3166 alkalommal Utoljára frissítve: 2016. február 12., péntek 10:38
Érdekességek
 
© 2015 - 2022 Balatoni kereskedelmi és szolgáltató Kft.