mail
mobil
fix
logo
Márkafüggetlen karosszériajavítás

Beázási problémák javítása – kérjük, olvassa el!

Beázási problémák javítása

Karosszériaműhelyünk tapasztalatai és ügyfeleink visszajelzései azt mutatják, hogy az autók beázásának javítási munkálatait nem szívesen vállalják el a karosszériajavítással foglalkozó cégek. Ennek oka, hogy a folyamat kissé nehézkes, néhol ráadásul hosszadalmas folyamat. Nem kecsegtet feltétlen sikerrel az első, sőt, sokszor a második elvégzett javítási szakasz sem. Hogy miért? Mert az első - mondjuk így - fő beázási pont mellett még más helyeken is szivároghat a nedvesség. Persze erre csak akkor derül fény, amikor az említett javítás elvégeztével már a lepróbálást végezzük. Ekkor pedig kezdhetjük az újabb „kört”, egészen addig, amíg a próbák nem hoznak elő újabb, rejtett problémákat. Ezért van az is, hogy itt nem beszélhetünk egységesíthető munkafolyamatokról. Nem lehet az időráfordítási szükségletet előre tervezni, hiszen nem csak típusonként, de esetenként is eltérhetnek a problémák.

Léteznek gyárilag az idő próbáit nem jól álló megoldások is, melyeket a magyar köznyelv konstrukciós hibáknak nevez. A lamellás üvegtető is például ilyen. Ha eljut abba a korba, amikor a gépkocsi elhasználódásából kifolyólag beázás történik, elég kevés eséllyel javítható. Egy új tetőszerkezet pedig az autó akkori, viszonylag alacsony árával hasonlatos anyagi teher is lehet.

A másik „kemény dió” a nyitható vászon- vagy keménytetővel ellátott járművek esete, amikor az elöregedett gyári tömítések cseréjéhez a nyitó mechanikát is meg kell bontani. Ezt pedig, megítélésünk szerint, szerencsésebb, ha ebben gyakorlott szerelő teszi, vagy olyan személy, aki ezt a típust alaposabban ismeri, mert neki sokkal kevesebb ideig fog tartani a munka.

A munkadíjról

Az éppen aktuális vállalási óradíj keretében tudunk kalkulálni.  Tehát, ha egy órát vesz igénybe a művelet, akkor egy óra fizetendő, ha kettőt, akkor kettő, és így tovább. Ezt azonban, értelemszerűen, nem tudjuk előre megmondani. A cég dolgozóinak kreativitását munkaidejükön keresztül igyekszünk értékesíteni, amely a szakmai tapasztalataikat is magában foglalja. Ismereteink szerint nincs más alkalmazható normarendszer ilyen esetekben. Erre az árra rakódik még általában 10-15% anyagfelhasználási díj. (Tömítők, ragasztók, patentek, stb.)

Akkor nagyságrendileg mennyi is az annyi?

Ha csak egy alapos tisztításról van szó, mert eldugultak az esővíz-kivezető nyílások, melyek átjárhatókká tehetők minimális szerelési igénnyel, akkor a próbákkal együtt 1-2 órán belül meg szokott oldódni a probléma. Ha azonban a dugulás olyan jellegű, hogy komolyabb megbontásra van szükség, akkor természetesen ezek időbeni költsége rakódik a már említett díjra. Továbbá ha ezek rendbehozatalakor kiderül, hogy máshol is probléma van, akkor megyünk tovább…

Amikor meglehetősen kényes helyen történik a beszivárgás, akkor a szélvédőüveget is ki kell vágni a helyéről (majd visszaragasztani). Ez önmagában hozzávetőlegesen 2,5 óra, de a visszahelyezéshez ragasztókészletre is szükség lesz a segédanyagaival együtt. Itt azonban még nincs vége! Sok esetben az üveg nem bírja ki, és elreped. Cserére szorul, akárcsak a gumikerete, ha így van szerelve. (Ennek oka, hogy a szélvédő felületében majdnem minden esetben vannak szabad szemmel nem igazán észrevehető sérülések, felverődések, amiket a gépkocsi lakott területen kívüli, nagyobb sebességű közlekedéséből adódó, homokkal, porral és egyéb apró tárgyakkal való ütközése okoz.)

Még valami, ami nagyon megnehezíti a munkánkat

Ide tartoznak azok a házi kontárkodások, amikor „valakik” az építőiparban használatos anyagokkal kenik össze autójukat azokon a részeken, ahol a problémát sejtik. Az ilyen anyagok türelmes eltávolítása több órát is igénybe vehet, ami biztosan nem lesz olcsó.

Vannak még azok a „próbálkozások” is, amikor az eldugult kivezető csöveket felülről nagy nyomású levegővel próbálják kifúvatni. Ez elsősorban azt eredményezi, hogy ezek a csövek leugranak a csonkjaikról, így ekkortól akadálytalanul bejuthat az esővíz a kárpitozás mögé, és akár drága elektronikai modulokat is eláztathat.

A végére érve egy lényeges kérés, mely mindannyiunk érdeke

Kérjük tisztelt ügyfeleinket, hogy lehetőleg minden információt osszanak meg kollégáinkkal a gépkocsi leadásakor! Akár fotókat, videókat a beázásról, hogy ezzel se menjen el a drága munkaidő. Ilyen fontos kérdés például, hogy beázás tapasztalásakor hogyan állt a jármű: vízszintesen, vagy esetleg valamelyik oldala feljebb volt? Menet közben szokott beázni, vagy csak parkoláskor? A motor hűtés/fűtésrendszeréből szivárog-e a folyadék, szükséges-e néha utántölteni? A hátsó szélvédő mosójának (ha van ilyen) rendesen működik-e a folyadék-továbbítása?

Köszönjük, hogy elolvasta!

© 2015 - 2022 Balatoni kereskedelmi és szolgáltató Kft.